Vânzările auto au explodat în noiembrie, încurajate de programul Rabla

Redactor:
Victor Rotariu
Vânzările auto au explodat în noiembrie, încurajate de programul Rabla
Încurajate de programul Rabla dar și de anunțul privind mărirea taxei auto începând cu ianuarie 2011, vânzările de mașini noi au explodat în noiembrie

Încurajate de programul Rabla dar și de anunțul privind mărireataxei auto începând cu ianuarie 2011, vânzările de mașini noi auexplodat în noiembrie.

Dacia și Renault, cele mai vândute mărci

Astfel, luna trecută românii au înmatriculat 11.440 deautoturisme noi, în creștere cu aproape 35% față de luna similară aanului precedent, conform datelor Direcției Regim Permise Conducereși Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Cele mai vândute mărci aufost Dacia, cu 4.105 unități (creștere de peste 45% față denoiembrie 2009), Renault, cu 1.030 de unități (creștere de 75%),Skoda, cu 1.026 de unități (creștere de 26,5%), și Opel, cu 845 deunități (creștere de 103%). Per total însă, în primele 11 luni aleacestui an, numărul înmatriculărilor a scăzut cu 22%, la 82.069 deunități față de aceeași perioadă a anului precedent, când au fostînmatriculate 104.000 de unități. Primul impuls a fost dat deanunțul privind prelungirea valabilității voucherelor Rabla.Inițial, valabilitatea dura până pe 23 noiembrie. Anunțul privindprelungirea acestei perioade a fost făcut aproape de mijlocul luniinoiembrie, ceea ce i-a îndemnat pe doritori să se grăbească săprofite de cele 31.000 de vouchere care erau încă disponibile.Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anunțat atunci că voucherelepot fi folosite până pe 31 ianuarie 2011.

Ulterior, același ministru a anunțat că taxa auto se va majorade la începutul anului viitor, ceea ce i-a determinat pe cei carevor să își cumpere o mașină, indiferent că era vorba despre unaveche, la mâna a doua sau de una nouă, să viziteze dealerii sautârgurile de mașini. În ceea ce privește strict dinamicavânzărilor, respectiv creșterea procentuală, rezultate foarte buneau avut Infiniti, divizia de lux a constructorului auto niponNissan, care a vândut șase unități în noiembrie anul acesta față deuna singură în noiembrie 2009, deci o creștere de 500%, dar șiSeat, cu o dublare a înmatriculărilor, de la 93 la 186 deunități.

Chrysler și Dodge, campioni la scădereavânzărilor

În primele 11 luni ale acestui an s-au înregistrat însă șiscăderi-record, cum ar fi cazurile celor de la Chrysler și Dodge,care au vândut cu 90% mai puțin. Pe lista scăderilor notabile seaflă și Lancia, cu -71%, și Saab, cu -62%. Cel mai important efectal anunțului privind scumpirea taxei auto, după cum era deașteptat, s-a văzut în cazul vânzărilor de mașini la mâna a doua,în cazul cărora taxa auto crește cu până la 50% în funcție devechime, model și de standardul de poluare. În noiembrie,înmatriculările de mașini second-hand au crescut cu 80% față deluna similară a anului precedent, ajungând la 26.887 de unități, depeste două ori și jumătate mai mari decât înmatriculările deautoturisme noi. În ceea ce privește continuarea programului Rabla,Ministerul Mediului a anunțat că anul viitor vor putea fi folositepatru vouchere, și nu trei, ca anul acesta. Voucherele folosite înprogram vor avea însă o valoare mai mică, de numai 3.000 delei.

Tags:
Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Doliu uriaș în România! Este prima vedetă mare ucisă de COVID
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
Tratamentul secret pe care îl iau medicii pentru a se imuniza. Medicamentele banale pe care...
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
„Hunter-Gate”: Un partener al lui fiului lui Biden va preda FBI înregistrările afacerilor sale. România,...
Ultimul mesaj al cântărețului român aflat la Terapie Intensivă, în stare gravă: 'În cele din...
Are 72 de ani, dar e cuplat cu o studentă. Declarații din dormitorul lor: Să...
Mărturisirile INCENDIARE ale adevăratei Liudmila Ignatenko, femeia care a SUPRAVIEŢUIT Cernobîlului. ''Este o ÎNŞELĂTORIE''
Organul din gât care ar putea să vindece cancerul. Descoperirea istorică, făcută din greșeală
Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul. A fost însurat sau nu mântuitorul?
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...
Inchide