• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Vânzările de medicamente generice, creștere de 35% până în 2015

Vânzările de medicamente generice, creștere de 35% până în 2015
Piața locală a medicamentelor generice ar putea crește cu 35% până în anul 2015, la trei miliarde de lei.

Piața locală a medicamentelor generice ar putea crește cu 35%până în anul 2015, la trei miliarde de lei. Astfel, românii își vorspori consumul de medicamente care au aceeași substanță activă cași cele originale, dar sunt produse, mai ieftin, de alte companiidecât cele care le-au lansat inițial pe piață. „Analiștii spun căpiața farmaceutică în general va avea un volum de creștere de 5-8%pe an până în 2015, deci dacă pleacă de la 8,5 miliarde de lei vaajunge către 12 miliarde de lei în 2015. Eu cred că piațamedicamentelor generice va crește mai repede”, a declarat DragoșDamian, directorul general al companiei farmaceutice TerapiaRan­baxy și președintele Asociației Producătorilor de MedicamenteGenerice din România.

În 2010, piața de generice a crescut ușor față de anulprecedent, ajungând la aproximativ 25% din piața de medicamente,respectiv 2,2 miliarde de lei, potrivit lui Damian. ReprezentantulAPMGR apreciază că odată cu creșterea consumului de generice se vorputea face economii la bugetul sănătății, care pot fi reportatecătre alte produse fără variante generice.

„Atâta vreme cât medicii și farmaciști vor fi alături deconceptul utilizării de medicamente generice, sunt optimist înprivința accesului populației la medi­camente, și e o problemă detimp, pentru că CNAS sau Ministerul Sănătății vor trebui să îioblige să găsească o soluție de a recurge la medicamentelegenerice. Atunci s-ar putea ca și banii puțini pentru medicamentesă ajungă, pentru că economiile care se fac se pot reporta și potfi utilizate pentru includerea pacienților pe terapii mai scumpe,precum cele pentru cancer sau diabet, care nu au produs generic”, aadăugat Damian. Alți factori care, în viziunea acestuia, ar puteaspori consumul de medicamente sunt alocarea unor fonduri mai micispitalelor și direcționarea acestora către compensareamedicamentelor. (Alice [email protected])

Inchide