• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Vești proaste de la Banca Națională: inflația va depăși 8% în 2010

Vești proaste de la Banca Națională: inflația va depăși 8% în 2010
Banca Națională a României a majorat prognoza de inflație pentru anul în curs de la 7,8% la 8,2%, după cum susțin surse apropiate negocierilor dintre oficialii români și FMI, citate de Mediafax

Banca Națională a României a majorat prognoza de inflație pentruanul în curs de la 7,8% la 8,2%, după cum susțin surse apropiatenegocierilor dintre oficialii români și FMI, citate de Mediafax.”BNR anticipează că va închide acest an cu o inflație de 8,2%,scenariu pe care îl consideră chiar ușor optimist dacă se vormanifesta anumite riscuri”, au declarat sursele citate.Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, va prezenta astăzi raportultrimestrial asupra inflației.

Economiștii susțin că, poate surprinzător, deraierea inflațieinu se datorează atât de mult majorării TVA cât scumpirilor care auavut loc sau care au fost anunțate în cazul produseloralimentare.

„Efectul majorării TVA asupra prețurilor a fost ușor subașteptări. Ceea ce s-a subestimat însă a fost impactul creșterilorde preț la alimente. Noi, în estimările proprii, am trecut de multtimp cifra 8 lângă prognoza de inflație. Era de așteptat ca BNR săaducă modificări la acest indicator”, a declarat pentru gândulIonuț Dumitru, economist șef Raiffeisen Bank.

Campionii Europei la inflație

Inflația anuală în septembrie a fost de 7,7%, cea mai mare dintoate statele Uniunii Europene, unde prețurile au crescut, înmedie, în perioada septembrie 2009 – septembrie 2010 cu doar 2,2%.Cele mai mari scumpiri, în cazul mâncării, s-au înregistrat lafructe și conserve din fructe, peste 11%, și la legume șiconservele din legume, de 10%. Cea mai mare scumpire s-aînregistrat însă la țigări, al căror preț a crescut cu 26,1% înintervalul precizat, atât datorită majorării accizei cât și acalculării acesteia la un curs leu-euro mai ridicat decât celaplicat anul trecut. În ceea ce privește scumpirea produseloralimentare, Dumitru susține că există atât motive interne cât șiexterne. „Pe plan intern trebuie să ținem cont că a fost un anagricol mai puțin bun. Au fost inundații, apoi au fost secete. Înceea ce privește planul extern este ușor de observat că majoritateaalimentelor au cotații mult mai mari decât acum un an. În cazulgrâului, de exemplu, scumpirea este de 100%”, ne-a declaratel.
El atrage atenția că o inflație mare ar putea obliga BNR să iamăsuri, respectiv să ridice dobânda de politică monetară, cea care”dă tonul” dobânzilor la creditele în lei acordate de bănci.

Consiliul de Administrație al BNR a decis, marți, menținereadobânzii de politică monetară la minimul istoric de 6,25%, precumși a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabilepasivelor în lei și în valută la 15% și, respectiv, 25%.

Tags:
Inchide