Vești proaste pentru aspiranții din domeniul IT&C. Companiile mari recrutează doar să-și acopere pozițiile libere și preferă oameni cu experiență

Vești proaste pentru aspiranții din domeniul IT&C. Companiile mari recrutează doar să-și acopere pozițiile libere și preferă oameni cu experiență
La acest moment, partea de formare a noilor angajați din sectorul IT&C, cu puțină experiență, este extrem de dificilă / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 07/08/2020, 15:52
Actualizat: 07/08/2020, 15:55

Actualul context epidemiologic a dat peste cap planurile multor companii din domeniul IT&C și a făcut ca 90% dintre angajații sectorului să lucreze de acasă, chiar dacă estimările inițiale indicau că, din septembrie 2020, o mare parte dintre aceștia s-ar fi întors în birouri.

Ca atare, a precizat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, la acest moment, partea de formare a noilor angajați, cu puțină experiență, este extrem de dificilă.

În plus, mai spune acesta, în prezent, companiile mari recrutează doar să-și acopere pozițiile libere și preferă oameni cu experiență.

Universitarul a mai adăugat că actuala perioadă de telemuncă în sectorul IT&C se va prelungi până spre sfârșitul anului, acolo unde se poate lucra de acasă, iar acest lucru are efect în strategia de recrutare a fiecărei companii.

„Oferta salarială este plafonată, iar companiile nu mai acceptă mofturile celor care nu au ce oferi. De altfel, și în rândul angajaților se observă că dacă firma la care lucrează este stabilă, nu vor să riște până când nu se clarifică situația.

Sunt puține firme noi care intră pe piață sau care vor să se extindă. De exemplu, în trecut, când o companie avea astfel de planuri, venea spre noi să ne întrebe dacă le putem oferi tineri pe care să îi angajeze. În ultimele luni nu s-a mai întâmplat acest lucru”, a completat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Aspiranții din domeniul IT&C, ajutați de Universitatea Politehnică Timișoara. Aproape a dispărut internship-ul

Din septembrie, anunță reprezentanții Universității Politehnice Timișoara, instituția de învățământ citată va pune la dispoziția studenților-angajați mai multe laboratoare, pe care aceștia le pot utiliza în regim de spațiu de coworking.

„Măsura vine în sprijinul celor care locuiesc în cămine sau au mai mulți colegi de apartament, iar compania la care lucrează le recomandă work from home”, explică universitarii.

Chiar și cu mâna de ajutor primită, efectele pandemiei se văd în rândul studenților. De altfel, cifrele arată că au scăzut considerabil pozițiile de internship destinate acestora.

Perioada verii însemna de obicei primul contact al studenților, cu piața muncii. Multinaționalele aveau sute de poziții deschise numai la Timișoara, dar în acest an numărul de locuri pentru studenți s-a diminuat considerabil.

„De obicei, studenții de la specializările tehnice au nevoie de două luni de practică, pe perioada verii. Acum avem un număr mai mic de studenți care fac această practică în rândul companiilor, însă am găsit o soluție astfel încât nimeni să nu rămână exclus.

Le punem la dispoziție studenților resurse, astfel încât să dezvolte singuri proiecte. Vorbim despre aplicații mobile sau software-uri de care este nevoie în piață, pe care le pot dezvolta cu ajutorul profesorilor noștri care îi îndrumă la orice pas, beneficiind totodată de echipamentele performante de calcul ale Universității Politehnica Timișoara. Sperăm ca prin această experiență să își dezvolte creativitatea și spiritul antreprenorial”, a adăugat Drăgan.

Companiile mici sunt cele mai expuse în această perioadă

Potrivit raportărilor din piață, companiile mici își găsesc mult mai greu acum angajați. Fiecare salariat își dorește stabilitatea unei companii mari, așa că startup-urile sunt ocolite de oamenii cu experiență.

Universitarii spun însă că IMM-urile compensează acest dezavantaj cu faptul că au acces mult mai ușor la resursa umană din universități.

„Practic, nu au procedurile unei firme mari, care este blocată în reguli și bugete. Firma mica se adaptează mult mai ușor din acest punct de vedere, dar trebuie să aloce mai mult timp pentru pregătirea angajatului”, explică universitarii.

IMM-urile din IT&C au mai pierdut un atu în fața multinaționalelor

Universitarii susțin că firmele mici au pierdut un alt atu în comparație cu multinaționalele, și anume beneficiul de a le permite angajaților să lucreze de acasă. În mod normal, acestea le ofereau o mare libertate programatorilor, însă acum, și companiile mari, care înainte erau mult mai rigide, pun accentul pe a lucra de acasă.

„Lucratul de acasă nu este viitorul în IT. Probabil o variantă hibridă, care exista deja în companiile de dincolo, din zona anglo-saxonă, va rămâne și la noi după pandemie. Acolo, de exemplu, angajații vin două zile pe săptămână la birou, restul timpului lucrează de acasă.

La ora actuală, ca mentalitate, nu suntem pregătiți. Noi suntem un popor destul de comunicativ și nu prea agreăm izolarea. Nu mai vorbim de legislație, care nu este foarte prietenoasă cu home office-ul”, a declarat rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Pe de altă parte, companiile mici sunt mult mai afectate dacă pierd un client.

„De obicei, acestea lucrează în două-trei proiecte, iar dacă pierd unul, atunci devine o problemă majoră”, a conchis Drăgan.

Piața IT&C nu a fost ocolită nici ea de problemele cauzate de pandemia de COVID-19. Dacă până la începutul acestui an totul era într-o continuă dinamică, acum lucrurile se așează, foarte puține părți își mai asumă riscuri, companiile sunt atente la bugetele disponibile, iar angajații preferă stabilitatea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică