VIDEO. „Cum am devenit falsificator de bani”: ce au găsit polițiștii în biblioteca misteriosului personaj „FARMACISTUL”

Publicat: 23/04/2012, 19:33
Actualizat: 24/04/2012, 17:42

Cazul „Farmacistul”, închis în 2010, a fost unul dintre cele mai dificile cazuri cu care s-au confruntat polițiștii din cadrul Oficiului Național Central pentru combaterea falsului de monedă, cecuri de călătorie.

„A fost cea mai mare cantitate de bancnote false de valoare mare identificate, mai precis 271 de bancnote de 500 de lei, care au fost ulterior retrase din circulație. Calitatea cupiurilor falsificate era peste media celor găsite până atunci”, a explicat joi, la BNR, subcomisarul Alexandru Joițoiu de la Oficiul Național Central pentru combaterea falsului de monedă, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Subcomisarul făcut o prezentare la BNR, în cadrul simpozionului „Istoria bancnotei românești-130 de ani de la imprimarea la București a primei bancnote emise de BNR”.

Foto:Imprimeria clandestină

Liderul „bolnăvicios” al grupării de falsificatori își cumpăra medicamente ieftine cu bancnote false de 500 de lei

Gruparea de falsificatori era formată din cinci persoane care, cu ajutorul unei aparaturi închiriate, falsificau bancnote de 500 de lei, pe care le plasau unor farmacii. „Liderul grupului era o persoană care avea în jur de 130 de kg. El era mai >. Se plimba pe la farmacii, din județul Dolj, până în Galați. Stătea de vorbă cu farmaciștii, le povestea despre problemele pe care le avea cu inima și, profitând de neatenția lor, le dădea banii. Cumpăra medicamente ieftine, dar farmacistul nu era atent la bancnotă. De aici și numele cazului – >”, a precizat pentru gândul Alexandru Joițoiu.

Cazul a fost cu atât mai dificil cu cât falsificatorii „se oboseau să schimbe chiar și seria bancnotelor, hârtia avea o calitate superioară, lucioasă, care imita plasticul și în plus a fost pentru prima dată când au fost imitate până și microperforațiile”, a adăugat Joițoiu.

Subcomisarul a prezentat filmul flagrantului realizat de poliție în luna martie a anului trecut în „cazul Farmacistul”. „Gruparea avea cinci persoane, care au fost arestate. Au fost efectuate șase percheziții, cinci la domiciliile celor din grupare și una la sediul imprimeriei clandestine”, a declarat pentru gândul Joițoiu. Pentru falsificarea de monedă legislația prevede pedepse cu închisoarea între 3 și 12 ani.

„Lectura obligatorie” a falsificatorilor: „Cum să devii bogat”, de Donald Trump și „Tată bogat, tată sărac” de Robert Kiyosaki

La domiciliul liderului grupării de falsificatori polițiștii au găsit o adevărată bibliotecă. Între cărțile pe care le studia șeful grupării se numărau „Cum să devii bogat”, de Donald Trump, „Tată bogat, tată sărac”, „Profețiile tatălui bogat” și „Ghid de investiții” de Robert T.Kiyosaki, „Câștigătorii” de Jack Welch., „Gândește bine și în stil mare”- Donald Trump. „Secretul bogățiilor”, scrisă de Napoleon Hill și „Gândirea milionarului american” a lui Thomas J Stanley, precum și o carte despre „Falsul în acte”, de Dumitru Sandu au mai fost identificate de reprezentanții Poliției.

Liderul și încă doi membri ai grupării de falsificatori din cazul „Farmacistul” au primit pedepse cu închisoarea de 3-4 ani.

2.044 de bancnote autohtone false identificate în 9 luni

În primele nouă luni din acest an poliția a identificat 5.815 bancnote contrafăcute, dintre care 2.044 sunt bancnote autohtone. Aproape jumătate dintre acestea sunt euro, 35% sunt lei, 11% sunt dolari, iar 6% alte bancnote. Bancnota de 100 de lei este cea mai contrafăcută. Aproape 80% dintre bancnotele autohtone false identificate de poliție sunt bancnote de 100 de lei.

„Bancnotele de 100 de lei prezintă o atractivitate pentru plasatori și au o valoare ce asigură cât de cât un profit”, a declarat subcomisarul Alexandru Joițoiu. În medie, poliția a identificat în acest an aproximativ 200 de bancnote false autohtone pe lună, reprezentanții IGP declarând că în perioada de criză numărul cupiurilor false identifcate a cunoscut o creștere.

Doar 2% dintre bancnotele false din România sunt imprimate pe substrat de plastic, fiind mai dificil de recunoscut, însă și acestea sunt făcute grosolan, a declarat joi Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), în cadrul unui simpozion organizat cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la imprimarea, la București, a primei bancnote emise de BNR.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Cum este, de fapt, viața de soție lângă milionarul Cristi Borcea! Acum, Valentina Pelinel a...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ACUM, INTERVIU LIVE cu prof. univ.dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Liviu Dragnea e distrus! Cine e bărbatul cu care Irina Tănase l-a înșelat
Astrele au avut dreptate. Despărțirea lui Liviu Dragnea de Irina Tănase a fost prezisă încă...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...