VIDEO: Cum se schimbă Piața Romană din Capitală. TREI INVESTIȚII care o vor transforma complet

Redactor:
Corina Vârlan
Dacă până de curând atât autoritățile locale, cât și investitorii își concentrau activitatea în zone precum Piața Unirii, Centrul Vechi sau Universitate, acum ei și-au întors privirile și asupra unei alte zone centrale a Capitalei, Piața Romană.

Neglijată pentru mult timp de investitori și de autorități, Piața Romană din centrul Capitalei pare a intra într-un anotimp mai fast. Două case boierești din zonă au fost renovate de doi investitori privați, iar municipalitatea vrea să construiască un pasaj subteran care să rezolve problema aglomerației din zonă.

La începutul lunii trecute, aici a fost deschis cel de-al treilea concept store din lume al retailerului de modă Stefanel, iar cu doar o săptămână în urmă grupul Librium a intrat și el pe piața din București, deschizându-și tot în Piața Romană, o librărie concept.

Atunci când vine vorba despre planurile autorităților locale pentru îmbunătățirea infrastructurii acestei zone și fluidizarea traficului pietonal, anul viitor va fi pus, cel mai probabil, în practică un proiect ce vizează construirea unui pasaj pietonal subteran și reabilitarea carosabilului din fața Academiei de Studii Economice.

De ce au ales reprezentanții Stefanel să deschisă un concept store în România

„Am hotărât să deschidem un nou concept store în București pentru că piața din România este una dintre cele mai importante piețe pentru Stefanel. Mulțumită lungii noastre istorii în această țară, suntem ferm convinși că, în ciuda crizei, legătura pe care o avem cu această piață este puternică, deci este fundamental să avem aici un nou concept store”, a declarat, pentru gândul, Giuseppe Stefanel, directorul general al brandului italian de modă.

Magazinul inaugurat în Piața Romană este proiectat de către un studio de arhitectură din Londra care este specializat în spații dedicate modei, conform reprezentanților companiei de consultanță imobiliară Conadi, care a intermediat închirierea spațiului din centrul Capitalei de către brandul Stefanel.

Giuseppe Stefanel alături de fiul său Carlo, managerul brandului de modă în România.

El este structurat pe două niveluri, are o suprafață de 357 de metri pătrați, și este destinat atât femeilor, cât și bărbaților.

„Noul concept al magazinului din România, ca și în restul lunii, este modul nostru de a comunica felul în care produsul Stefanel și imaginea noastră s-au schimbat și au evoluat. Rezultatele bune pe care le avem demonstrează faptul că oamenii apreciază noua imagine a brandului, calitatea și mai mare a produselor și restilizarea magazinelor”, spune Stefanel, care este încrezător în noua sa investiție.

„Este o investiție remarcabilă, dar avem încredere în această piață și, în special, în această amplasare”, ne-a declarat directorul brandului italian care se așteaptă să obțină profit în cea mai scurtă perioadă de timp.

Piața Romană nu a fost însă prima sa alegere în aceea ce privește locul unde urma să fie amplasat cel de-al treilea concept store al brandului, centrele comerciale și mall-urile bucureștene fiind însă excluse încă de la început pentru că reprezentanții Stefanel susțin că acestea sunt lipsite de personalitate și că publicul țintă al produselor pe care le comercializează apreciază mult mai mult amplasarea unui magazin al brandului într-un spațiu cu adevărat deosebit.

„Am vrut să deschidem un magazin în centrul istoric al Bucureștiului, pentru că sunt de părere că este important să investim în centrele orașelor. Centrele comerciale sunt asemănătoare și nu au personalitate. Dacă ies să mă plimb, vreau să merg într-un loc frumos, plin de istorie, cultură și arhitectură și cred că același lucru este valabil pentru cea mai mare parte a oamenilor”, a adăugat Giuseppe Stefanel.

Italianul este convins că nu este singurul investitor și nici singurul proprietar al unui brand de modă care își îndreaptă atenția către zona Piața Romană din Capitală, el așteptându-se ca pe viitor și alți retaileri de modă să îi urmeze exemplu.

Bastilia, librăria concept din Piața Romană

Vizavi de magazinul retailerului italian de modă, la numărul 5 de această dată, săptămâna trecută a avut loc inaugurarea primei librării din Capitală a grupului Librarium, a patra deschisă până acum, după cele din Timișoara, Cluj și Iași.

Casa care datează din anul 1912 și care a fost construită în stil neoromânesc, după planurile arhitectului Spiridon Cegăneanu, a mai fost renovată în perioada 1997 – 2000. Vila de patrimoniu face parte dintr-un ansamblu de trei locuințe care au aparținut fraților Nicolae, Constantin și Gheorghe Petrașcu, ultimul fiind proprietarul său inițial, pictor român din perioada interbelică și academician, care a folosit-o de-a lungul timpului ca atelier.

Deși nu a fost vizată încă de la început ca nouă amplasare a unui spațiu al grupului Librarium, reprezentanții săi s-au îndrăgostit încă din primul moment de ea și au ales-o având în vedere faptul că se află la doar câțiva pași de studenții care frecventează atât cursurile Academiei de Studii Ecolomice, cât și de cei care au preferat să își continue studiile în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, considerați a fi de către reprezentanții librăriei, un public rămas încă neexplorat.

„Bucureștiul l-am ales datorită publicului, un public care are nevoie de așa ceva”, a declarat, pentru gândul, Cornel Nicolae Moisoiu (foto), în vârstă de 34 de ani, director de dezvoltare și acționar majoritar al firmei One Distribution Company, care a închiriat spațiul din centrul Capitalei pentru a deschide aici o librărie sub brandul Librarium.

„Ne place Piața Romană. Vizam Piața Romană, dar s-a și întâmplat să găsim aici un spațiu adecvat. Putea să fie în Centrul Vechi, putea să fie la Piața Universității, putea să fie pe Magheru, putea să fie în una dintre aceste zone importante ale Bucureștiului”, ne-a explicat Moisoiu.

Vadul din această zonă a fost și el un aspect important care a dus la luarea unei decizii în acest sens, explică acționarul majoritar One Distribution Company, adăugând faptul că „un spațiu atât de vizibil cum este Bastilia își va crea propriul său public”.

„Librarium Bastilia va fi fără îndoială o investiție profitabilă, beneficiind de toate elementele ce definesc cheia succesului în retail”, a declarat la rândul său, pentru gândul, Mihaela Petruescu , account manager al departamentului de retail din cadrul CBRE România, firma de consultanță care a intermediat tranzacția spațiului.

Spațiul destinat evenimentelor din interiorul librăriei Bastilia.

Librăria este structurată pe trei niveluri, cuprinzând atât spații pentru organizarea de evenimente, cât și locuri special amenajate pentru copii și chiar un bar, investiția atingând suma de 100.000 de euro doar în aceea ce privește mobilierul necesar amenajării spațiului de 530 de metri pătrați.

Gradul de finisare foarte bun al clădirii a scăzut suma totală a investiției față de cea obișnuită pentru renovarea unei vile deținute de grupul Librarium.

Librăria grupului Librarim aflată în Timișoara.

„Din punctul acesta de vedere investițiile au fost mici spre deosebire de alte spații, cum ar fi cel din Cluj, în care practic noi am reintrodus în circuitul imobiliar o clădire distrusă”, explică Moisoiu care speră ca librăria concept să aducă și profit. „Nu se câștigă ca din alte afaceri. Afacerea asta se face din pasiune, nu pentru câștig”, spune el.

Cât despre viitor tânărul director de dezvoltare spune că grupul Librarium are în vedere dezvoltarea în principalele centre universitare din țară, dar nu exclude nici extinderea peste hotare.

1 iunie sărbătorit de copii la Librăria Avant Garde a grupului Librarium, aflată în Iași.

Moisoiu nu exclude, de asemenea, nici extinderea grupului prin intrarea în centrele comerciale din țară, deși inițial o astfel de idee a fost exclusă din planurile investitorilor.

Noile investiți ale lanțului de librării vizează orașe precum Oradea și Brașov.

Ce planuri au autoritățile locale pentru Piața Romană

Piața Romană a intrat, de asemenea, în atenția autorităților care planifică modernizarea acestei zone prin construirea unui pasaj subteran destinat pietonilor, ce va avea o suprafață 5.140 metri pătrați și va fi similar celui de la stația de metrou Universitate. Pasajul va cuprinde, printre altele, spații comerciale și va fi prevăzut cu câte 2 ieșiri pentru fiecare intersecție, ce vor permite traversarea exclusivă prin tunelul care va face, de asemenea, legătura cu stația de metrou Piața Romană.

Tot în cadrul aceluiași proiect, se are în vedere reorganizarea rețelelor edilitare și reabilitarea carosabilului.

Fondurile pentru construirea pasajului vor fi alocate din cadrul bugetului Municipiului București, valoarea proiectului ajungând la suma de 59 de milioane de lei. Numărul mare de rețele edilitare din zonă au intârziat demararea lucrărilor de construcție, pentru identificarea lor fiind nevoie de sondaje care să le determine pozițiile exacte.

Pentru a evita devierea în totalitate a traficului din zonă, toate lucrările vor fi realizate tronsonal, astfel încât zona Piața Romană să rămână funcțională, chiar dacă doar parțial. Persoanele care se depasează cu ajutorul metroului, trebuie să știe, de asemenea, că stația de metrou nu va fi afectată de lucrările de modernizare.

În prezent, proiectul de află în stadiul de stângere a avizelor necesare pentru obținerea autorizației de construcție, lucrările urmând să înceapă imediat după primirea ei. Conform planului autorităților locale ele dura circa 18 luni.

Un pasaj pietonal similar celui de la Piața Romană va fi construit, pe viitor, și în zona Piața Sudului.

Cine a câștigat contractul pentru realizarea pasajului

Companiile care au câștigat contractul de proiectare și de execuție a pasajului de la Piața Romană sunt Astaldi S.p.A și Euroconstruct Trading 98 SRL.

În trecut, compania italiană Astaldi s-a ocupat de planul de modernizare a aeroportului internațional Henri Coandă din București, de lucrările la Stadionul Național și de Pasajul Basarab.

Compania italiană avea , în 2007, 4.709 de angajați și venituri de 2.045 de miliarde de euro.

Euroconstruct Trading 98, este o firmă înființată în 1998, ce are un număr de circa 1.000 de angajați și o cifra de afaceri de 250 de milioane de euro. În portofoliul său apar, printre altele, și lucrări de reabilitare a 500 de kilometri de drumuri.

Inchide