VIDEO: Tur virtual prin uzinele Dacia de la Mioveni

O inițiativă fără precedent la Mioveni. Uzina care se întinde pe 3 milioane de metri pătrați și unde se produce o mașină în fiecare minut poate fi vizitată gratis cu un trenuleț care circulă cu 5 km viteză la oră.

Uzinele Dacia de la Mioveni produc o mașină pe minut, compania înregistrând, în 2010, o cotă de piață de 31,7 % din piața auto locală.

Cei peste 15.000 de angajați au produs anul trecut 341.408 de autoturisme. În timp ce vânzările din țară au scăzut cu circa 2% în primul semestru al anului curent, exporturile de autoturisme produse pe platforma Dacia au reprezentat 10% din valoarea exporturilor românești.

„Uzina Dacia se întinde pe o suprafață de aproape trei milioane de metri pătrați, în jur de 300 de terenuri de fotbal puse cap la cap”, se arată în ghidul audio pus la dispoziție celor care doresc să viziteze cu un trenuleț platforma de la Mioveni. În prezent, acest tur este disponibil angajaților care vor să exploreze și alte departamente decât cele în care își desfășoara activitatea, familiilor acestora, precum și instituțiilor școlare care și-au exprimat interesul pentru uzina Dacia.

Dacia, printre puținele firme românești care au făcut angajări pe timp de criză

La începutul acestui an, în uzinele platformei Dacia lucrau în jur de 15.250 de angajați, însă numărul persoanelor care colaborează indirect cu producătorul auto se ridică la peste 130.000. Automobile Dacia lucrează cu 242 de furnizori, dintre care 76 sunt companii românești.

De altfel, compania s-a clasat pe locul cinci în topul celor mai mari 50 de angajatori, realizat de Ziarul Financiar. În condițiile în care firmele din top au renunțat, în total, la 46.000 de persoane, producătorul auto a fost printre puținele companii care și-a mărit colectivul în ultimii trei ani. Conform celor mai recente informații furnizate, numărul angajaților a crescut în perioada 2010-2011 cu peste 1.400.

Media de vârstă a angajaților este de 38 de ani. Peste 30% dintre ei sunt femei, procent mai mare decât media industriei auto la nivel mondial, unde procentul este de 18%.

O mașină pe minut

Producția zilnică a uzinei de la Mioveni este de 1.377 de mașini, adică 65 de autoturisme pe oră, mai mult de o mașină pe minut. Anul trecut au fost fabricate 341.408 de autoturisme, cu 15% mai multe decât în 2009.

În 2010, cifra de afaceri a companiei Automobile Dacia a fost de 2,7 miliarde de euro, în creștere cu 26,6% față de anul anterior, iar profitul net a fost de 230 de milioane de euro, cu 30,4% mai mult față de 2009, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice. Dacia este cel mai mare exportator din România.

Investiția totală a grupului francez Renault în platforma Dacia de la Mioveni este de circa 1,5 miliarde de euro în perioada 2000-2010.

Afacerile uzinei reprezintă 2,7% din produsul intern brut, compania achitând anul trecut taxe în valoare de 625 de milioane de euro, conform oficialilor companiei.

Spațiile Dojo și cantine în care se prepară opt tone de alimente zilnic

Pe platforma Dacia au fost deschise 23 de cantine unde se prepară zilnic peste 11.000 de porții de mâncare, din circa opt tone de alimente.

Platforma reunește numeroase clădiri și depozite conectate de o rețea complexă de drumuri, semafoare și treceri de pietoni. Limita de viteză admisă este de 40 de km pe oră. Cei care o încalcă riscă să fie prinși de radarele amplasate în mai multe puncte.

De asemenea, pentru angajații uzinei au fost amplasate așa-numitele spații Dojo, ateliere destinate formării salariaților. Ei participă, cel puțin o dată pe an, la un astfel de atelier pentru a-și îmbunătăți dexteritatea. Până în 2010 au fost organizate cinci milioane de ore de formare.

Vizita cu trenulețul la uzina Dacia ar putea fi deschisă publicului larg pe viitor

Familiile angajaților uzinelor Dacia au posibilitatea de a vedea cum se construiește o mașină, participând la un tur cu un trenuleț care îi plimbă prin incinta clădirilor platformei de la Mioveni.

Trenulețul care circulă cu o viteză de cinci kilometri pe oră permite urmărirea activității angajaților, de la prelucrarea tablei și asamblarea componentelor până la „prima cheie”, ne explică Iuliana Matei, responsabilă pentru vizitele la uzină.

Traseul, care durează două ore, ar putea fi deschis pe viitor și publicului larg. Reprezentanții Dacia au declarat că iau în considerare posibilitatea de a permite vizite cu trenulețul și persoanelor care nu sunt înrudite cu salariații companiei.

De la lansarea acțiunii, la sfârșitul lunii iunie, și până la mijlocul lui octombrie, peste 1.200 de persoane au vizitat uzinele Dacia cu trenulețul, în condițiile în care, vizitele „la picior” organizate până acum au adus pe platformă circa 14.000 de curioși. Acestea se desfășurau mai anevoios deoarece vizitatorii trebuiau să fie echipați cu încălțăminte specială de protecție și să fie instruiți să respecte consemnele de securitate.

Trenulețul Dacia are 17 locuri, iar vizitatorii pot asculta un ghid audio în timp ce sunt plimbați pe marginea liniilor de producție și asamblare. Cel mai tânăr vizitator de până acum are 10 ani, iar cel mai vârstnic 83. Vizita începe în departamentele Presaj, Caroserie și Montaj General ale Uzinei Vehicule Dacia și continuă la Expediții Vehicule (Direcția Logistică Centrală) și la Uzina Mecanică Șasiuri Dacia (unde sunt fabricate motoarele, cutiile de viteză TL).

Vizitele cu trenulețul funcționează după programul: 9:15 – 11:15, 12:30 – 14:30, 15:30 – 17:30, 18:00 – 20:00.

BOMBĂ în Liga I. Constantin Budescu revine în TOP şi semnează cu un alt club...
Tragedie imensă de 1 decembrie în showbiz. Vedeta a fost găsită moartă în urmă cu...
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
Noul simptom cheie care poate indica infecția cu SARS-CoV-2. Ce spun cercetătorii
Tragedie imensă de 1 decembrie în showbiz. Vedeta a fost găsită moartă în urmă cu...
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
WOW! Ce salarii primesc angajații Dacia. Iată cât poți câștiga dacă vei lucra la Mioveni
Adevărul despre vaccinul anti-covid-19. Imaginile VIDEO care arată de ce s-a făcut atât de repede,...
Tzancă Uraganu dă replica după ce și-a maltratat soția
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Cine este românul care vinde cu 2.000 de dolari un litru din cea mai iubită...
Gabriela Prisăcariu, cum arată complet naturală! Imaginea surprinsă chiar de iubitul ei / FOTO
Inchide