VIITURA de pe Dunăre intră în România. VERIGA SLABĂ din planul de urgență anti-inundații

Redactor:
Loredana Voiculescu
Autoritățile se așteaptă la ce e mai rău pentru zilele de luni și marți.

Autoritățile se așteaptă la ce e mai rău pentru zilele de luni și marți. Apele Dunării cresc pe zi ce trece. Estimările Apelor Române arată că debitul fluviului la intrarea în România – zona Baziaș – va fi în creștere și va ajunge la 8.700 metri cubi pe secundă, peste media multianuală a lunii iunie, de 6.400 metri cubi pe secundă.

MAURICE SENDAK GOOGLE DOODLE

Deja Dunărea a făcut ravagii în statele riverane. Cel puțin 19 persoane au murit în ultima săptămână, iar experții au estimat că daunele economice în Germania ar putea depăși 11 miliarde de euro din cauza inundațiilor din ultima perioadă.

În România, autostrada București-Fetești și calea ferată București-Constanța riscă să fie inundate dacă precipitațiile anunțate pentru 10 iunie și 11 iunie vor fi abundente, având în vedere și unda de viitură care este așteptată pe Dunăre.

Sursa: Mediafax// Localnicii din Fetești construiau, pe 18 martie 2006, un dig pe malul bratului Borcea al Dunării, pregătindu-se de o eventuală inundație, după ce  apele fluviului au crescut cu aproape un metru în numai 24 ore

Ministrul Mediului, Lucia Varga, a admis sâmbătă, într-o intervenție televizată, că actualul sistem de apărare nu mai poate asigura un grad ridicat de apărare împotriva inundațiilor pe Dunăre.

Toate eforturile se îndreaptă în prezent către consolidarea digului de apărare de pe Brațul Borcea, malul drept, km 34, pentru care Apele Române au anunțat sâmbătă seara „măsuri de urgență”.  Mai exact, este vorba de zona comunei Stelnica, județul Ialomița. Scopul lucrărilor îl constituie prevenirea cedării digului, din cauza eroziunilor care au avut loc.

Apele Brațului Borcea au scăpat de sub control și în iulie 2010, când mai multe gospodării din Fetești, Ialomița, au fost inundate ca urmare a infiltraților apărute în digul de protecție. Și în 2006 Dunărea a produs inundații în mai multe zone.

Cu ocazia inundațiilor, rând pe rând, premieri și miniștri s-au fotografiat, de-a lungul vremii, fie dând mâna cu localnici și asigurându-i că apele nu vor ajunge și la ei, fie cărând sacii cu nisip pentru a întări digurile în calea apelor.

Foto Premierul Calin Popescu Tăriceanu discuta cu copilul unei familii aflate la plimbare pe malul Dunarii, la Galati, duminica, 9 aprilie 2006. Premierul a declarat, la Galati, ca apele Dunarii nu vor provoca pagube mari/Mediafax Foto

Printre aceștia ex-premierii Emil Boc și Călin Popescu Tăriceanu, fostul ministru de Interne Vasile Blaga sau fosta deținătoare a portofoliului de la Mediu, Sulfina Barbu.

Foto: Premierul Emil Boc ajuta la consolidarea digului ce protejează cartierul „Port” de Dunăre, la Galați, pe 5 iulie 2010. OVIDIU IORDACHI / MEDIAFAX FOTO

În luna aprilie a anului 2006, comuna Rast (Dolj) a fost grav afectată de revărsarea Dunării. Tot atunci, au mai fost inundate și comunele Bistreț, Măceșul de Jos, dar și zona de sud a Bechetului.

Foto: Mediafax foto// Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, discuta cu un coleg, in timpul unei vizite, in localitatea Catane din judetul Dolj, sambata, 15 aprilie 2006. Ministrul a facut o vizita in regiune, in locul in care apele Dunarii au spart digul

Apele Române: Nivelul Dunării se va situa peste cota de atenție

„Pe tot sectorul, aval Porțile de Fier, debitele Dunării vor fi în creștere. La stația hidrometrică Isaccea, județul Tulcea, nivelul se va situa peste cota de atenție (320+13)”, potrivit prognozei pentru Dunăre făcută de Apele Române și făcută publică duminică. 

„Situația hidrologică în 9 iunie 2013, pe Dunăre, arată că debitul la intrarea în țara (secțiunea Baziaș) în intervalul 08.06 – 09.06.2013 a fost în creștere, având valoarea de 8400 mc/s, peste media multianuală a lunii iunie (6.400 mc/s). Pe tot sectorul, aval Porțile de Fier, debitele au fost în creștere. La stația hidrometrică Isaccea – jud. TL, nivelul se situează peste cota de atenție (320+9)”, arată avertizarea de la Apele Române.

În iulie 2010 mai multe gospodării din Fetești, Ialomița, au fost inundate ca urmare a infiltraților apărute în digul de protecție. Apele brațului Borcea au ieșit de sub control. Digul care apără orașul era monitorizat în permanență pentru că Dunărea depășise cota de pericol.

Tot atunci, drumul național 3B, care leagă Brăila de Autostrada Soarelui, a fost inundat pe o porțiune de peste 200 de metri.  Poliția a restricționat circulația pentru autovehiculele care depășesc masa totală de peste 7,5 tone.

Foto inmh.ro// zone inundate în Lunca Dunării, 2006

Prima măsură: constituirea unei comisii mixte

Sâmbătă seara, autoritățile au anunțat că au format o comisie mixtă. Comisia a luat „măsuri urgente”, urmând să fie executate lucrări care să prevină prăbușirea digului de apărare de pe Brațul Borcea. Mai exact, malul drept, km 34.  Lucrările „cu caracter provizoriu” ar trebui să fie gata în doar 4 zile.

Comisia mixtă este formată din reprezentanți ai Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice/Departamentul pentru Ape, Păduri și Piscicultură, A.N. „Apele Române”, ABA Buzău – Ialomița, SGA Ialomița și Aquaproiect S.A. „Comisia (…) s-a deplasat la fața locului în vederea stabilirii măsurilor de urgență necesare a se lua pentru prevenirea cedării digului de apărare, Braț Borcea, mal drept, km 34, în zona comunei Stelnica, județul Ialomița, ca urmare a eroziunilor din corpul digului”, se arată în nota trimisă gândul de Apele Române.

Astfel că „în regim de urgență” ar urma să fie executate mai multe lucrări, „cu caracter provizoriu”. Vi le prezentăm, așa cum apar în comunicatul de la Apele Române:

1. „Lucrări spre incinta apărată (taluz exterior)

• dublarea digului existent pe o lungime de 80 m în zona critică cu eroziunile active, având următoarele caracteristici( în lucru de 3 zile): înălțime 4,5m și o lățime coronament 7-8 m.
• realizarea unui strat filtru pe taluz împotriva evitării antrenării particolelor fine din corpul digului;
• realizarea unui ecran de palplanșe în zona eroziunii active, pe o lungime de circa 80 m, la piciorul digului, utilizându-se palplanșe de 12 m lungime (se va realiza cu SC Apasco SA – care executa lucrări similare în zona- Bordușani).

2. Lucrări spre taluzul interior

• realizarea unui strat filtru, prin postarea unui geotextil, listat cu saci umplutura cu pământ, în zona afectată;
• lansarea de geoconainere umplute cu pământ, pentru plombarea cavernelor și stabilizarea zonei în vederea refacerii secțiunii inițiale;
• realizarea unui prism din anrocamente, pentru refacerea secțiunii inițiale a digului de protecție – circa 7.000 tone”, se arată în nota de la Apele Române.

Situația actuală:

„În momentul de față au început lucrările de realizare a consolidării digului prin dublarea acestuia. Lucrările de terasamente au fost realizate în procent de cca 80%, cu o înălțime de circa 3,5m, pe o lungime de 70 m iar digul se va menține la această cotă până la punerea în operă a palplanșelor pe aceeași lungime. Menționăm că, instalația de bătut palplanșe a fost adusă în zona de intervenție și a început acțiunea de batere a acestora. Au fost lansate 100 geocontainere pentru limitarea eroziunilor și s-a realizat stratul filtru prin punerea în opera a cca 1000 mp geotextile, atât pe taluzul exterior cât și pe interior”, relevă informațiile de la Apele Române. 

Iată și „programul de lucru pentru finalizarea lucrărilor de intervenție în regim de urgență”, așa cum ne-a fost transmis de reprezentanții comisiei mixte:

„Duminică 9 iunie 2013
• se va continua transportul și baterea palplanșelor în zona de intervenție;
• se vor continua lucrările pe taluzul interior pentru limitarea eroziunilor prin lansarea de geocontainere umplute cu pământ.

Luni 10 iunie 2013
• se va finaliza ecranul de palplanșe pe o lungime de 80m;
• se va aduce la cota prin continuarea lucrărilor de terasamente; coronamentul digului va avea o lățime de circa 10m;
• se va asigura transportul anrocamentelor și se va începe punerea în operă a acestora pentru realizarea ecranului de protecție a taluzului interior.
Se estimează că, la acest stadiu, digul este pus în siguranță.

Marti 11 iunie 2013 și Miercuri 12 iunie 2013
• se va continua punerea în operă a anrocamentelor pentru realizarea ecranului de protecție a taluzului  interior și se vor realiza lucrări de sistematizare pentru finalizarea lucrării de intervenție în regim de urgență”, se arată în datele de la Apele Române.

Situația pagubelor celor mai recente inundații din România

Duminică, la ora 11:00, 44 de localități din 14 județe erau afectate de inundațiile cauzate de precipitațiile abundente, potrivit datelor de la Ministerul Afacerilor Interne.
 
Ca urmare a acestor fenomene, o casă din localitatea Războieni (Neamț) a fost avariată, iar alte 16 locuințe din județele Botoșani, Iași, Maramureș, Vaslui și 33 de anexe gospodărești din Botoșani, Călărași, Galați au fost inundate.

De asemenea, a fost necesară intervenția autorităților pentru salvarea a șase persoane din comunele Războieni și Horia (județul Neamț).

Totodată, în Botoșani și Neamț circulația rutieră a fost îngreunată pe opt drumuri județene.

„La ora raportării nu erau înregistrate situații de persoane izolate, nici localități  în care să fie întreruptă alimentarea cu energie electrică”, potrivit MAI.

Structurile specializate pentru intervenții în situații de urgență au intervenit în județul Neamț (comuna Horia) pentru salvarea a cinci persoane și a 130 de animale rămase blocate pe o insula în albia râului Siret.

În județul Ialomița, între localitățile Bordușani și Făcăieni, a avut loc o eroziune a malului drept al brațului Borcea, pe o lungime de aproximativ 25 m, acționându-se pentru remedierea acestei situații.

Totodată, a fost necesară  intervenția autorităților în județul Iași, pentru repararea unei breșe produse în digul pârâului Ruja, care a cauzat inundarea a 50 de hectare de fâneață și culturi agricole.

Inundațiile din țările riverane

Revărsarea Dunării a afectat  Germania, Austria, Slovacia și Ungaria. Cel puțin 19 persoane au murit în ultima săptămână, iar experții spun că daunele economice în Germania ar putea depăși 11 miliarde de euro.  În Ungaria, nivelul Dunării a depășit maximele istorice.

Germania se confruntă cu o „catastrofă națională” în urma inundațiilor

Mii de salvatori, militari și voluntari luptau duminică, în Germania, împotriva celor mai grave inundații din ultimii zece ani, calificate drept o „catastrofă națională” de către o deputată CSU, după ce au antrenat evacuarea a mii de persoane, relatează AFP, preluat de Mediafax.

Atenția se concentrează asupra orașului Magdebourg, în Saxonia-Anhalt (est), inundat de Elba, alimentată săptămâna trecută de precipitații importante în Cehia.

Nivelul fluviului, la Magdebourg, a atins 7,45 metri duminică dimineața, cu doi metri peste nivelul obișnuit și mai mare decât la ultimele inundații importante, în 2002, au anunțat autoritățile locale. De atunci, digurile de apărare împotriva inundațiilor au fost modernizate în mod semnificativ.

Aproape 3.000 de locuitori au fost evacuați din cartierul Rothensee, unde sute de militari acționau la consolidarea unui dig de protecție a unei instalații electrice cruciale, cu scopul de a împiedica noi întreruperi ale curentului în oraș.

Armata germană a anunțat că 11.300 de soldați au ajutat la construirea de bariere din saci de nisip, iar mai multe elicoptere au survolat zonele inundabile pentru a supraveghea digurile și barajele.

Dunărea a atins un nivel record la Budapesta

Ungaria se confruntă cu cele mai mari inundații din istorie, după ce cotele Dunării au atins valori record în mai multe regiuni ale țării. Nivelul maxim era așteptat în cursul zilei de duminică. În vest, mii de oameni au fost evacuați. Traficul a fost restricționat în mai multe zone ale capitalei Ungariei.

Istvan Tarlos, primarul orașului Budapesta, a declarat că în cel mai rău scenariu ar putea fi evacuate circa 55.000 de persoane. El a spus că nivelul Dunării era așteptat să urce la 8,95 de metri în zona de centru a orașului, iar parapeții de apărare instalați putând reține apele până la un nivel de 9,3 metri.

Dunărea a atins un nivel record de 8,90 metri la Budapesta duminică, la ora 13.00 GMT (16.00, ora României), și nu urma să mai crească, în timp ce digurile de protecție de pe fluviu, în Ungaria, au rezistat, relatează AFP, potrivit Mediafax. La precedentele inundații, în 2006, la Budapesta a fost înregistrat un nivel de 8,60 metri. Nivelul maxim al apei în capitală este așteptat luni dimineața.

„Viitura se apropie de centrul țării. Avem două zile importante în fața nostră”, a declarat duminică premierul Vikor Orban la Esztergom, la aproximativ 50 de kilometri nord-vest de Budapesta.

În Slovacia, presa relata că situația era critică sâmbătă în orașul de frontieră Komarno, unde nivelul apelor Dunării era în creștere. Echipele de salvare formate din soldați și voluntari au umplut saci de nisip pentru a consolida bariere de protecție.

LOTO, LOTO 6/49. Numerele extrase la LOTO duminică, 9 iunie. Report la LOTO 6/49

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Motivul pentru care persoanele vaccinate se pot îmbolnăvi de Covid-19, explicat de experți
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Gestul făcut de călătorii unui tren după ce acesta a rămas în câmp, în Prahova....
Electric Castle 2021 a fost amânat. Când va avea loc, de fapt, festivalul mult așteptat...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Inchide