Oncu Marius Gheorghe
23.04.2012
Financiar

Viktor Orban a cedat. Ungaria va cere un ajutor de până la 20 de miliarde de euro de la FMI

Viktor Orban a cedat. Ungaria va cere un ajutor de până la 20 de miliarde de euro de la FMI
Ungaria se așteaptă la un acord de finanțare de 17-20 miliarde de euro de la UE și FMI, similar ca valoare cu cel din 2008, când țara a fost lovită de criza financiară globală, potrivit unui document întocmit de ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy

Ungaria se așteaptă la un acord de finanțare de 17-20 miliarde de euro de la UE și FMI, similar ca valoare cu cel din 2008, când țara a fost lovită de criza financiară globală, potrivit unui document întocmit de ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, și obținut de portalul Index.hu, relatează Mediafax.

Cabinetul de la Budapesta trebuie, însă, să găsească soluții la îngrijorările UE privind mai multe legi înainte ca discuțiile pentru un împrumut să înceapă, se arată în document, o analiză a progreselor Ungariei pentru obținerea unui nou împrumut, scrie Index, citat de cotidianul Portfolio.

„Ungaria trebuie să facă progrese în mai multe domenii cheie, precum independența băncii centrale, instituții finnaicare, taxe de criză, buget și impozitare”, afirmă Matolcsy.

Documentul arată că ministrul se așteaptă la o linie de credit similară celei din 2008, în valoare de 17-20 miliarde de euro. În discuțiile cu oficialii de la Budapesta, reprezentanții FMI au indicat că există posibilitatea încheierii unui acord stand-by preventiv.

Ungaria a anunțat în noiembrie că vrea să reia colaborarea cu FMI pentru un acord de tip preventiv. Discuții pregătitoare au avut loc în decembrie, însă au fost întrerupte când Ungaria a refuzat să ofere creditorilor garanții în privința unor legi.

De la suspendarea discuțiilor, forintul ungar s-a depreciat până la un nou minim record față de euro, randamentele cerute de investitori pentru obligațiunile Ungariei au crescut puternic, iar țara a fost retrogradată în categoria „junk”, nerecomandată investitorilor, de marile agenții de rating.

Turbulențele financiare, care între timp s-au mai redus, creșterea puternică a costurilor de împrumut, eșecul unor licitații de obligațiuni și presiunile tot mai mari de la Bruxelles au temperat atitudinea „războinică” a guvernului ungar, scrie Portfolio.

Inchide