Virgil Popescu: „Nu vom avea o probleme cu gazele naturale în această iarnă!”. Ce spune ministrul Energiei despre oprirea producției la Azomureș

Publicat: 07/12/2021, 15:48

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a dat asigurări, marți, că românii nu vor avea problele cu alimentarea cu gaze naturale în această iarnă, detaliind contextul care a dus la creșterea prețurilor și estimările privind scăderea acestora.

„Vreau să mai subliniez încă o dată: Nu vom avea o probleme cu gazele naturale în această iarnă! Sunt așa-ziși specialiști care spun că avem în depozite gaze naturale insuficiente. Oare are cineva interes să țină sus prețul gazului? Pentru că într-o piață sensibilă, când spui că nu vor exista gaze, nu faci decât să pui o presiune pe preț”, a declarat, marți, ministrul Virgil Popescu, în cadrul unei conferințe de presă. Evenimentul a avut loc la DEPOGAZ Ploiești – Filiala de Înmagazinare Gaze Naturale, cel mai mare operator de înmagazinare subterană a gazelor naturale din România, cu ocazia finalizării Stației de Uscare Gaze Naturale – Grup 145 Bilciurești.

După această iarnă, prețurile sunt așteptate să scadă

Cu aceată ocazie, Virgil Popescu a comentat și situația de la Azomureș, după ce, luni, cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească a anunţat că se pregătește să oprescă temporar producţia, din cauza preţului ridicat la gaze naturale şi energie electrică.

„Azomureş funcţiona la jumătate din capacitate, doar cu linia 4, pentru că, știți, a fost un accident la Azomureș pe linia 3 (în iulie – n.r.). Contractul lor de gaze, la un preț foarte bun, expira la 31 decembrie și au luat decizia să oprească pentru o perioadă de o lună sau două şi să își mute reviziile care erau planificate în vară, tocmai pentru a preîntâmpina această turbulență pe piața gazelor naturale, să o mute în perioada aceasta de iarnă”, a spus ministrul.

Ministrul a spus că preţul gazelor a crescut din cauza speculaţiilor pe piață făcute de Federaţia Rusă, prin intermediul Gazprom, care pune presiune pentru ca gazoductul Nord Stream 2 să fie dat cât mai repede operaționalizat.

„Noi estimăm că după perioada de iarnă, odată cu pornirea conductei, preţurile la gaze naturale vor scădea, așa se vede și pe piața futures a contractelor”, a explicat Virgil Popescu. Ministrul a subliniat că întreprinderile mici și mijlocii beneficiară de o subveție, atât la energie electrică, cât și la gaze naturale, prin schema de ajutor de stat adoptată în Parlament și  aplicabilă în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

O nouă stație de uscare a gazelor

Virgil Popescu a participat, marți, împreună cu premierul Nicolae Ciucă, președintele ANRE și alți oficiali, la evenimentul care a marcat finalizarea stația de Uscare Gaze – Grup 145 Bilciurești, județul Dâmbovița. „Finalizarea acestui obiectiv este un pas important pentru consolidarea securității energetice a țării noastre. În programul de guvernare ne-am asumat să creștem capacitatea de înmagazinare în depozitele Romgaz și ne ținem de cuvânt. Mai mult chiar, obiectivul de investiție care a fost inaugurat astăzi asigură o reducere a consumurilor energetice și a emisiilor de gaze arse în atmosferă. Astăzi am asistat la prima investiție care duce la o creștere a capacității de uscare de aproape 3 ori și ceva a gazelor. Asta înseamnă o capacitate de creștere a extracției gazelor”, a transmis Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a spus că autoritățile și-au propus ca până prin 2025 să avem peste patru miliarde de metri cubi capacitate totală de stocare și să ajungem la o capacitate totală de extracție de peste 40 miliarde cubi și de injecție de 30 milioane de metri cubi. „Sunt convins că așa cum ne-am propus în programul de guvernare capacitatea de înmagazinare va crește. Alături de prim – ministrul Nicolae Ciucă vom susține promovarea investițiilor în domeniul energiei”, a transmis Virgil Popescu.

Conform informațiilor oficiale, stația face parte din instalațiile de suprafață ale celui mai mare depozit de înmagazinare a gazelor naturale din România, Depozitul Bilciurești, cu o capacitate de înmagazinare activă de 1310 mil. Stmc – reprezentând 44 % din capacitatea de înmagazinare a României. Aceasta nouă stație de uscare, având o presiune maximă de operare de 45 bar și un debit zilnic de 5 milioane Stmc, înlocuiește trei stații de uscare uzate tehnic și moral, asigurând o reducere a consumurilor energetice și a emisiilor de gaze arse în atmosferă.

Valoarea totală a investiției Stației de Uscare Gaze Naturale – Grup 145 Bilciurești este de 7,6 milioane de euro și a fost realizată în exclusivitate prin efortul financiar al societății, ca parte a unui program anual de investiții ambițios în valoare de peste 10 milioane de euro.

Stația de uscare a gazelor naturale aferente grupului 145 Bilciurești face parte dintr-un proiect important de dezvoltare a sistemului de înmagazinare a gazelor naturale, promovat de DEPOGAZ, care are ca obiectiv mărirea capacității de extracție zilnică de la 14 milioane Stmc/zi la 20 milioane Stmc/zi denumit „Creșterea capacității de extracție zilnică în cadrul Depozitului Bilciureşti”.

Proiectul face parte din Coridorul Prioritar North-South Gas Interconnections în Central Eastern and South Eastern Europe („NSI East Gas”) și a fost inclus pe Lista a 5-a a Proiectelor de Interes Comun la nivelul Uniunii Europene, în luna noiembrie 2021, cu denumirea 6.20.7 – Bilciurești underground gas storage.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Prezentatoarea de la Puterea Dragostei, în costum de baie! Cum arată trupul Cristinei Dorobanțu
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
CDC: Imunitatea naturală, mai puternică împotriva COVID decât vaccinurile
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ACCIDENT MORTAL la intrare în GALEȘU: 2 BĂRBAȚI au DECEDAT, după ce o MAȘINĂ s-a...
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Tragedie cumplită în România! Rafila a avut prima reacţie: Suntem responsabili
Adio, restricții! Se întâmplă sâmbătă, 22 ianuarie. „Nu mai este justificat”
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...