• Publicat:
Financiar

Vrea banii europeni cu 2 ani mai devreme. Ministrul de Finanțe propune demararea de investiții începând cu 2019, din cadru multi-anual 2021-2027

Vrea banii europeni cu 2 ani mai devreme. Ministrul de Finanțe propune demararea de investiții începând cu 2019, din cadru multi-anual 2021-2027
Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a enunțat, luni, mai multe aspecte care pot face Europa competitivă, la nivel global, printre care lipsa fragmentării la nivelul Uniunii Europene și aprobarea de investiții din viitorul cadru multi-anual, 2021-2017, din acest an.

„Dacă ne dorim o Europă puternică și competitivă, la nivel global, trebuie să continuăm lucrurile bune începute”, a spus Eugen Teodorovici, în cadrul conferinței interparlamentare despre Viitorul Europei. La toate lucrurile bune trebuie adăugate alte aspecte, a mai susținut, luni, ministrul român al Finanțelor Publice.

„În primul rând, este nevoie de o nouă viziune privind Uniunea Europeană. Ne dorim să avem un rol activ în promovarea noii viziuni. Am spus și am promovat, cu curaj spun eu, atât în cadrul Consiliului miniștrilor de Finanțe de la Bruxelles, cât și în toate discuțiile purtate cu partenerii europeni, măsuri care trebuie adoptate, astfel încât să producem mai multă coeziune și investiții pentru o Europă mai puternică”, a afirmat Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a continuat că Europa trebuie să mai promoveze „o politică de coeziune puternică, pentru că dintre toate politicile, politica de coeziune este cea care are cel mai semnificativ impact în viața cetățenilor”, deoarece contribuie la reducerea decalajelor și contribuie la incluziunea socială și creșterea nivelului de trai.

„În România, politica de coeziune de traduce în cifre: Produsul Intern al României a crescut cu 50%, în ultimii zece ani, datorită investițiilor din fonduri structurale și din investiții ale Uniunii Europene. Când vorbim de curajul de a face lucruri, ne referim și la abordarea ambițioasă de către România a președinția Consiliului Uniunii Europene. Mă refer la adoptarea acelor măsuri care să îmbunătățească nivelul de trai al tuturor cetățenilor europeni fără discriminare. (…) Principalul beneficiu pentru România în calitate de stat membru al Uniunii Europene nu este doar suma primită de când am intrat în spațiul european, ci principiile și valorile europene care vin la pachet cu banii europeni și faptul că aparținem acestei familii europene”, a precizat Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a subliniat că, în contextul unei reforme a modelului economic, la nivelul UE, este importantă o abordare unitară „în domeniul investițiilor și promovarea și aplicarea unor reguli egale pentru toți actorii din piața unică europeană”.

„Deși suntem o mare familie europeană, cu reguli, cu principii, cu bune și cu mai puțin bune, cu plusuri și cu minusuri, atunci când vorbim de economie, de mediul de business, vorbim de competiție și trebuie să recunoaștem că există o competiție accerbă între statele membre. Să nu uităm că, la scară mondială, Europa și piața europeană concurează cu restul lumii și cu piețele internaționale, la fel de avide și de competitive. De aceea aș spune că modelul economic al Viitorului Europei trebuie să țină cont exact de această realitate și să conducă la creșterea competitivității Europei în ansamblul său, dincolo de granițele pieței unice europene. Așadar, modelul economic al Uniunii Europene, în domeniul politicii de investiții, trebuie să aibă în vedere atât creșterea numărului de angajați, crearea de noi locuri de muncă, cât și creșterea calității forței de muncă, care, în final, să ducă la creșterea capacității de producție și la competitivitatea companiilor europene pe piața globală”, a precizat Teodorovici.

De asemenea, modalitatea de evaluare a firmelor și a standardelor, la nivel european, trebuie să fie unitară. „Nu sunt de-acord cu delimitările de orice natură: zona euro, zona Schengen, Europa cu o viteză, Europa cu mai multe viteze”, a punctat Teodorovici.

Al treilea aspect este acela că o nouă viziune presupune și curajul de a modifica regulamente europene, nu doar pentru a extinde, ci pentru a devansa termene de cheltuire a banilor europeni, chiar cu un an sau doi, dacă acest lucru este benefic pentru economii și pentru cetățenii țărilor membre, a mai susținut ministrul român al Finanțelor.

„Pe scurt, vorbim de posibilitatea demarării de investiții începând cu anul 2019, înainte de aprobarea noului cadru multi-anual 2021-2027 cu ajutorul unui mecanism prin care fondurile publice, inclusiv finanțările de la instituții financiare internaționale – BERD, Banca Mondială, BEI – care se încadrează în normele europene, să fie rambursate din fonduri europene aferente noului cadru financiar”, a detaliat Teodorovici.

Demnitarul de la Finanțe a menționat că este nevoie de noi modalități de finanțare pentru statele membre, una dintre ideile discutate „fiind schimbarea de paradigmă a Băncii Europene de Investiții”. „Poate, cine știe, în viitor, o prealocare a finanțării BEI în mod echitabil pentru toate statele membre va conduce la mai multă coeziune”, a completat Teodorovici.

Al cincilea aspect benefic, în viziunea ministrului Finațelor, este „o structură flexibilă” pentru Programul Invest EU, care va finanța proiecte din domeniul transporturilor, telecomunicațiilor, infrastructurii energetice, în domeniul cercetării și inovării și va antrena investiții private adiționale în acest domenii.

„Al șaselea punct este inovarea și alocarea de bugete similare cu Statele Unite sau de China pentru sprijinirea companiilor care activează în domeniul IT, al cercetării și dezvoltării. Ar trebuie să facă parte, de asemenea, din viziunea noastră de dezvoltare a Uniunii Europene. Astfel, se vor vrea locuri de muncă bine plătite care necesită un grad mare de specializare, iar produsele și serviciile Made in UE vor îmbunătăți viața multor oameni”, a mai spus Teodorovici, referindu-se la crearea Consiliului de Inovare European.

Ministrul Finanțelor a mai susținut că este nevoie de identificarea de soluții pentru îmbunătățirea legislației din domeniul achizițiilor publice, la nivel european. „Aceste soluții trebuie să fie flexibile și comune pentru simplificarea achizițiilor la nivelul tuturor statelor membre”, a adăugat Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a mai susținut că este nevoie de promovarea unei industrii care respectă standardele de mediu. La nivelul UE, anul trecut, au fost alocați 447 de milioane de euro, din fonduri europene pentru 77 de proiecte, care au livrat 221 de inovații semnificative, ceea ce a crescut eficiența materiilor prime utilizate.

„Va trebui să sprijinim în continuare cercetarea și inovarea în energie regenerabilă, eficiență energetică și tehnnologii cu grad redus de poluare. Drept urmare, este foarte important modul cum vor fi finalizate negocierile în cadrul instrumentului Invest EU, pentru că acesta va finanța investiții în infrastructura sustenabilă și ecologică”, a completat Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a mai susținut că nu trebuie uitat, la nivelul UE, aspectul protecției sociale, iar politicile publice trebuie să proteje copiii și tinerii europeni, precum și să ofere șanse egale femeilor și să se asigure faptul că bătrânii beneficiază de venituri suficiente.

Oficialul român a mai subliniat că o altă temă importantă pentru viitorul model economic al UE o reprezintă întărirea economică și monetară, precum și a componentelor sale – Uniunea Bancară și Uniunea Piețelor de Capital, iar aceste discuții trebuie să implice toate statele membre, în viziunea României, pentru a găsi cea mai bună soluție.

Alte aspecte importante pentru viitorul economic al UE sunt asigurarea accesului IMM-urilor la finanțara și politica fiscală – eficientă, corectă și transparentă, cu reguli de taxare moderne care să protejeze atât bugetul statelor membre, cât și pe cel al Uniunii Europene și să nu îi împovăreze pe cetățeni, potrivit sursei citate.

„Sistemul de TVA trebuie să devină mai rezistent la fraudă și să conducă la o distribuire corectă a veniturilor din taxe pentru statele membre, asigurând, în același timp, o competiție corectă între afacerile de pe piața economică europeană”, a mai spus Teodorovici.

Ministrul român al Finanțelor a mai susținut că Președinția română a Consiliului UE se confruntă cu numeroase provocări, „având în vedere contextul politic și economic actual din Uniunea Europeană”, cu toate acestea consideră că aceasta este un succces, datorită numărului de dosare încheiate, dar și datorită „feedback-ului pozitiv primit de la partenerii europeni”.

×
Inchide