EXCLUSIV VIDEO | Specialist în energie: ”România a pierdut startul la cărbune în urmă cu 10-15 ani, nu ieri, nu alaltăieri”

Publicat: 30/01/2023, 16:00
Actualizat: 30/01/2023, 16:12

România are termocentrale construite, în general, în anii `50 – `60, dar nu le-a retehnologizat, iar accidentul de la mina Jilț – în urma căruia au murit trei oameni – demonstrează că în această industrie se lucrează ca în Evul Mediu.

Dacă am investi acum, efectele nu s-ar vedea mai devreme de 10 ani, consideră expertul în energie Dumitru Chisăliță – președintele Asociației Energia Inteligentă  -, invitat la Gândul Green.

Din păcate, România a pierdut ”startul”, din acest punct de vedere, lăsând ”garda” jos, iar asta s-a întâmplat cu mai bine de un deceniu în urmă.

Din punctul meu de vedere am pierdut startul acum vreo 10-15 ani, nu ieri, nu alaltăieri, nu acum un an de zile. Practic, în urmă cu 10-15 ani noi am lăsat foarte mult garda jos pe ceea ce înseamnă producerea energiei electrice din cărbune, nu am făcut nimic altceva decât să tragem de acele mine și de acele centrale care au fost construite în general în anii 60-70 și, dacă vreți, situația elocventă este cee ce s-a văzut în urma accidentului nefericit din Oltenia.

Adică, gândiți-vă ca în Evul Mediu, cum se lucrează în momentul de față în aceste exploatări de cărbune dar și în zona de producere a energiei electrice din cărbune”, a declarat președintele Asociației Energia Inteligentă la Gândul Green.

”Adică acei 10 ani de zile pe care nu-i avem foarte clari cum îi vom acoperi cum și vom asigura”

Pentru că în viitorul apropiat și mediu nu ne vom mai putea baza în mare măsură pe centralele termo, date fiind angajamentele și țintele stabilite cu Uniunea Europeană, trebuie găsite soluții alternative, mai spune Dumitru Chisăliță.

Nu cred că – cu o astfel de industrie și cu o astfel de activitate – noi putem să mergem mult înainte.

Ori, o retehnologizare, dacă am începe-o – să spunem – acum în industria de cărbune, eliminând orice țintă, orice angajament, orice am face, ar însemna tot 10 ani de zile, adică acei 10 ani de zile pe care nu-i avem foarte clari cum îi vom acoperi cum și vom asigura”, a conchis Dumitru Chisăliță.


Citește și:

Submarinele Scorpene, din nou în centrul atenției. Franța încearcă să valorifice legăturile militare cu România. Diplomat: ”Dar nu vorbim doar despre nave de război, sunt și discuții despre submarine”

Alexei Navalnîi, trimis pentru a 11-a oară la izolare: ”Lui Putin nu-i place campania noastră și nominalizarea documentarului «Navalny» la Oscar”

EXCLUSIV | Sectorul 1 al Capitalei, o nouă ”criză a gunoaielor”? Clotilde Armand, acuzată că nu a semnat contractele de delegare către operatorii de sortare a deșeurilor: ”Nu și-a îndeplinit obligațiile prevăzute de lege”

EXCLUSIV | Primăria Sectorului 1, amendată cu 300.000 de lei de Garda de Mediu. Președintele ADU: ”Clotilde Armand nu se preocupă să rezolve problemele, ci să conteste niște sancțiuni primite pe bună dreptate”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BOMBĂ! Cuplu nou la Survivor? Declarațiile devoalează situația reală dintre concurenți
FOTO. Actrița a promis că se dezbracă de tot dacă se întâmplă asta! Cum arată...
Șoșoacă vrea ca România să invadeze Ucraina. A depus un proiect de lege pentru anexarea...
Alimentul care face rău ficatului şi pe care îl consumi zi de zi. TOP 20...
Steliano Filip a divorțat pentru că soția nu a vrut să treacă la religia penticostală...
O Dacie mai rară decât un Ferrari? ESTE POSIBIL! Cât costă ce mai rară Dacie...
EXCLUSIV: Cel de-al doilea tânăr implicat în accidentul cu ATV-ul în Prahova a pierdut lupta...
BANCUL ZILEI. Bulă, șofer de taxi, sărută o calugăriță pe care o ia la ocazie:...
Donald Trump, primul fost preşedinte american care ar putea fi pus sub acuzare/ Starletă porno:...
Alina Sorescu, distrusă de sentința judecătorilor. Declarații tulburătoare | EXCLUSIV
O civilizație ASCUNSĂ, găsită din GREȘEALĂ chiar în Marea N...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Informația nopții despre Ion ILIESCU! Anunț șocant despre fostul președinte al României
AVERTISMENTUL care DĂ FIORI. OMENIREA, în MARE PERICOL, atrage atenția ONU
Fetiță de 8 luni, botezată cu apă cu dezinfectant. Nașul a simțit o arsură pe...