• Publicat:
Diverse

„Băsescu a anunțat austeritatea cu ură, Tsipras a fost mai șmecher”. Gândul LIVE

Acordul pentru salvarea Greciei la care au ajuns liderii zonei Euro a fost unul dintre subiectele dezbaterii Gândul LIVE de luni

La capătul a 17 ore de negocieri cu liderii zonei euro, negociatorii eleni au acceptat o listă de măsuri mai stricte decât cele respinse de greci prin referendum, precum reforma pensiilor și a legislației muncii, majorarea TVA și privatizări, în schimbul unei finanțări de 86 miliarde euro. Acest paradox a fost comentat în cadrul emisiunii de către jurnalistul Florin Negruțiu: „ Băsescu a anunțat austeritatea cu ură, Tsipras a fost mai șmecher”, a spus acesta, referindu-se la faptul că grecii au de trecut acum prin măsuri și mai dure de austeritate. În opinia sa, Tsipras nu putut să dea poporului pastila amară a tăierii de venituri și a creșterii de taxe, prin urmare a organizat un referendum care nu a folosit la altceva decât la a-l legitima pe el ca șef al Guvernului și ca principal negociator cu creditorii internaționali. Tsipras știa că „nu e altă cale decât austeritatea”, însă a folosit o „șmecherie” pentru a o vinde poporului, spre deosebire de Traian Băsescu. Președintele român a apelat la o terapie de șoc, anunțând într-o seară tăierea salariilor, a pensiilor și creșterea TVA, cu riscul pierderii masive de încredere.

„Există diverse maniere de a comunica populației măsurile de austeritate, grecii n-ar fi suportat un anunț ca al lui Traian Băsescu și ar fi ieșit masiv în stradă”.

MAI MULTE DESPRE GRECIA:

 

Inchide