Ce spune un preot ortodox despre protestantul Klaus Iohannis

Publicat: 05/03/2015, 00:50

„Îl admir. A fost inspectorul meu general când predam limba Italiană la Colegiul Lazăr, unde predă doamna Carmen. E una dintre simpatiile mele mai vechi. Un respect reciproc absolut”, a afirmat părintele conferențiar Necula.

Invitat la Gândul LIVE, acesta a spus că șeful statului reprezintă „o lecție foarte bună pentru toți” și a ținut să precizeze că, în Catedrala Ortodoxă în care Iohannis a participat la slujbă, „nu a venit cu Biblia de acasă, ci a primit un Liturghier ortodox în care a urmărit slujba”.

„Ne mai leagă ceva la modul fundamental: am fost alături de președintele României, domnul Klaus Iohannis. în situații de prietenie, la cununii – ca martor, el -, am petrecut împreună sub același cer al Sibiului, care în mod cert oferă altă osatură de cultură religioasă culturii sale religioase. Și nu am să uit darul cel mai mare pe care mi l-a făcut Klaus Iohannis înainte să fie președintele României – pentru că eu socotesc și că noaptea de 16 noiembrie a fost tot un dar.. dar nu mai discut, pentru că preoții nu fac politică – a fost că a acceptat, cu mare bucurie, să îl facă Cetățean de Onoare pe părintele Mircea Păcuraru, cel mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române. Când am încercat să-i aduc argumente, mi-a zis: Părinte, noi ne știm de atâta vreme, suntem sibieni, asta înseamnă o familie”, a mai spus Constantin Necula.

Invitatul a rememorat și momente din cariera profesorală a actualului șef de stat, explicând și ce se află în spatele cuvântului ghinion, rostit la gândul de către Klaus Iohannis atunci când a fost întrebat de ce alți colegi de-ai săi, tot profesori, nu au reușit să aibă mai multe locuințe.

„Îl știu de la catedră, îl știu din declarațiile studenților săi – apropo de ghinionul acela care l-a ghinionit, este un tic verbal. Asta le spunea mereu elevilor săi când îi întreba dacă au rezolvat problema, iar ei se chinuiau să-i dovedească profesorului Iohannis că știu. El avea un tic, pozitiv zic eu, de a spune Ghinion. Și de acolo a rămas”, a explicat ierarhul.

„S-a spus la un moment dat că perechea prezidențială nu are copii. Ne-am gândit să ieșim în Piața Mare câțiva, care am fost profesori în liceu, să ne strângem lăzăriștii laolaltă cu cei din Bruckenthal și să spunem Noi suntem copiii lor. Pentru că a reduce viața unui om doar la ce iese din carnea sa este un pic irațional. Omul acesta a creat generații întregi de oameni, este un profesor de fizică eminent”, a mai spus Necula.

El a vorbit și despre criticile care i se aduc actualului șef de stat – că citește de pe hârtii, motivând că această alegere reprezintă o dovadă de sobrietate și un curent folosit în retorica modernă. „Sunt de acord că unii poti ridica ochii din hârtie – la Știri, dacă au prompterul bine montat -, că pot face eforturi foarte bune în anumite situații, dar este o modă în toată elocința modernă de a rosti de pe hârtie. Este o chestie de sobrietate, de ținută. Pe de altă parte, mi-a plăcut reacția sa din Germania, când a putut să spună pre limbă daco-română Vezi că naționalismul nostru rămâne, orice ar fi.

Și încă ceva: Omul acesta ne-a învățat să cântăm destinși imnul”, a mai spus preotul ortodox.

Ce răspundele părintele Constantin Necula întrebat dacă va fi chemat la Cotroceni pe post de consilier al președintelui Iohannis, dar și despre părerea șefului statului despre ora de Religie, aflați urmărind interviul acordat de profesor la Gândul LIVE.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Motivul despărțirii: A bătut-o Mr Pink?! Monica Gabor, plină de vânătăi pe corp
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
WhatsApp anunţă implementarea "View Once". Iată tot ce trebuie să ştii despre noua funcţie
Statul român vinde un BMW mai ieftin decât Dacia Logan. Ce secret ascunde
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Imagini apocaliptice în Siberia. Ard patru milioane de hectare în cea mai rece regiune din...
Motivul despărțirii: A bătut-o Mr Pink?! Monica Gabor, plină de vânătăi pe corp
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
WhatsApp ”fură” de la concurență, pentru binele tău: schimbarea disponibilă acum pe care o știi...
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Calendar ortodox 4 august 2021: Ce sărbătoare e azi?
ȘOCUL ANULUI pentru cei vaccinați cu PFIZER! Este răsturnare totală de situație. Anunțul cumplit a...
Află care este cel mai eficient vaccin anti-Covid. Studiu pe milioane de oameni
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...