• Publicat:
  • Actualizat:
Diverse

Cel mai așteptat film al anului, „Closer to the moon”, în regia lui Nae Caranfil, din 7 martie, pe ecrane. VIDEO

Nae Caranfil despre cel mai așteptat film al anului, "Closer to the moon" - interviu Gândul LIVE

Din 7 martie 2014 se lansează pe ecranele din România „Closer to the Moon”, cel mai nou proiect cinematografic al regizorului Nae Caranfil. Filmul este o coproducție internațională România – Italia- Polonia- Franța și are o distribuție hollywoodiana, în rolurile principale fiind Mark Strong, Vera Farmiga și Harry Lloyd.

Scenariul filmului poartă semnătura lui Nae Caranfil și este inspirat din fapte reale petrecute în  Bucureștiul anului 1959 când un spectaculos jaf asupra unei furgonete a Băncii Naționale punea întreaga țară pe jar.
În România comunistă, un astfel de atac gangsteresc era de neconceput atât pentru autoritățile statului, cât și pentru orice om normal: ce să faci cu lei neconvertibili, într-un regim politic și economic ce limita drastic utilitatea banilor?

Autorii loviturii: patru bărbați și o femeie, toți comuniști situați la vârful ierarhiei de Partid, departe de orice lipsuri materiale. O lună mai târziu erau arestați, judecați și condamnați la moarte; dar în așteptarea execuției au fost „invitați” să-și joace propriile roluri într-o reconstituire cinematografică a acțiunii lor, menită să devină un film educativ și de propagandă, destinat oamenilor muncii din întreaga țară.

De-a lungul celor câteva zile în care eroii jafului erau scoși dimineața din celulele închisorii Jilava și transformați în „staruri de cinema” într-un București însorit și plin de viață, toată lumea din jurul lor – milițieni, securiști, anchetatori, echipă de filmare – căuta cu disperare răspunsul unei singure întrebări: de ce au făcut-o?

Regizorul Nae Caranfil propune propria sa dezlegare a misterului ce planează și azi asupra acestei povești adevărate, într-un film comic și tragic deopotrivă, realizat în limba engleză, cu o distribuție internațională de prestigiu. De ce a ales actori britanici pentru a intra în pielea românilor, de ce a preferat ca filmul să fie vorbit într-o engleză britanică și în ce condiții ar mai realiza  Caranfil un film cu buget de Hollywood aflați chiar de la regizor, care a acordat un interviu în exclusivitate la Gândul LIVE.

Inchide