Deputatul Ionuț Moșteanu la GÂNDUL LIVE, despre scandalul din subteran: ”Trebuie ca DIICOT și DNA să facă verificări la contractele de închirieri” – VIDEO

Redactor:
Florentina Dinu

Radu Oprea (PSD) și Ionuț Moșteanu (USR) au vorbit în ediția GÂNDUL LIVE, difuzată joi seară, despre implicațiile politicului în organizațiile sindicale. Un exemplu recent care a afectat și a blocat întreg Bucureștiul a fost protestul sindicaliștilor, liderul, Ion Rădoi sutinând că a fost un protest spontan

Punctul central al editiei, Ion Rădoi, a generat declaratii între cei doi parlamentari. În timp ce Radu Oprea, deputat USR, susține că un ministru PSD a hotărât ca contractele spațiilor comerciale din subteran să nu se mai prelungească, în 2018, Ionuț Moșteanu, senator PSD, subliniază lipsa de acțiune în acest sens. Astfel, Cătălin Drula este ”primul care a avut  curajul să pună punct acestei domnii la Metrorex”. Mai mult, deputatul spune că ”DIICOT și DNA trebuie să facă verificări la contactele de închirieri, în contextul în care sunt prea puțini bani în contabilitatea firmelor pentru spațiile respective”.

Cine îl susține pe Ion Rădoi

Radu Oprea (PSD): Bănuiesc că sindicaliștii. În orice sindicat, au loc alegeri, la fel ca în orice partid politic, votul este cel care legitimează. Bănuiesc că sindicaliștii îl susțin.

Să facem o reparație istorică, pentru că am văzut această încercare de conectare a lui Rădoi cu PSD. Trebuie specificat că a fost deputat PSD în urmă cu 13 ani, într-o perioadă în care multi sindicaliști au devenit membrii PSD – să subliniăm legătura firească între un partid social-democrat și mișcarea sindicală -. Ne întâlnim în mod frecvent cu reprezentanții sindicatelor, pentru a avea un dialog cu lucrătorii. Este o chestiune care se întâmplă în mod firesc.

Despre aceste contracte s-a vorbit mai puțin în 2018, atunci când nu au mai fost prelungite. În acea perioadă era un ministru PSD, Lucian Șova, cu care eram coleg de cabinet în guvernul Dăncilă și care a refuzat să mai semneze aceste contracte, apoi a început un proces care a durat. Procesul se apropie de final, iar cu ajutorul sentinței pot fi dați afară din acele spațîi. Dacă procesul continuă, e un alt subiect.

”Cel care nu a mai semnat contractul a fost un ministru PSD”

Vă aduc aminte că la Ministerul Transportului au fost mulți miniștri, inclusiv domnul Orban a avut un mandat de 20 de luni.

Ionuț Moșteanu (USR): Antevorbitorul meu a punctat niște subiecte în mod cronologic. Domnul Rădoi a fost la PSD,  apoi la sindicat. I-a expirat contractul în 2018 și trebuia să elibereze spațiul, indiferent ce s-ar fi întâmplat cu procesul. Veniturile de pe urma exploatării acestor spațîi trebuie să fie ale companiilor. O companie care avut nevoie de o dublare a serviciului public pentru funcționare, anul trecut, a mărit salariile cu 18%.

Ministrul  Drulă este primul care a avut  curajul să pună punct acestei domnii la Metrorex. Rădoi și-a folosit puterea, în 2009, în campania prezidențială, amenințând cu blocarea metroului.

Ionuț Moșteanu: Metroul nu este al domnului Rădoi

Ionuț Moșteanu (USR): Scopul sindicatului este de a proteja muncitorii, nu invers, liderii sindicatelor să își protejeze afacerile, folosind muncitorii și lucrătorii. Ani de zile aceste lucruri au fost anapoda.

Radu Oprea (PSD): Nu îl cunosc pe domnul Rădoi, deși sunt senator PSD din 2012. Nu l-am văzut la niciun sediu de partid. De 13 ani nu am auzit despre conexiuni cu PSD.

Am văzut un proces verbal între reprezentanțîi Metrorex și sindicaliști în ceea ce privește evenimentele derulate. În acel proces verbal sunt niște teme în care se specifică că nu se vor face disponibilizări la metrou, că nu se vor micșora veniturile și recunoaște sindicatul ca partener de dialog

Poate ar trebui întrebat domnul Bode de ce a mărit salariile când a spus că ”strânge cureaua” în pandemie.

Lucian Șova nu a mai prelungit contractele de spații. În acea perioadă au fost mișcări sindicale, dar s-a vorbit mai puțîn.

Ionuț Moșteanu (USR): Legat de procesul verbal, Drulă spunea că e un proces verbal, o listă de subiecte discutate, însă paguba din acea zi va fi imputată celor care au blocat abuziv metroul, 2 milioane de lei.

Acele spațîi pun în pericol cetățenii.

Ionuț Moșteanu (USR): ”Trebuie ca DIICOT și DNA să facă verificări la contractele de închirieri”

Sunt prea puțini bani în contabilitatea firmelor pentru spațiile respective

Radu Oprea (PSD): La procesul verbal la punctul 4 scrie următorul lucru:  împotriva salariaților nu se vor lua măsuri disciplinare pentru oprirea voluntară a circulatiei trenurilor de metrou.

Nu am văzut contractele de închiriere,  doar ce am citit din presă. Atâta timp  cât e un proces pe rol și nu are o sentință irevocabilă, putem vorbi despre măsuri pe care Bode nu le-a luat.

Ionuț Moșteanu (USR): Nu au fost luate măsuri, pentru că a lipsit curajul. Conducerea Metrorex se va îndrepta pentru recuperarea prejudiciului către cei care au blocat metroul.

Radu Oprea (PSD): E un proces verbal care spune că nu vor fi luate măsuri disciplinare. Ar putea fi ilegal. Înțeleg că ar trebui să apară un nou erou care salveze situația.

Ionuț Moșteanu (USR): Este spațiul cetățenilor dat în administrarea Metrorex. fie că vorbim de închirierea ghiseurilor, a  panourilor publicitare sau a tonomatelor, trebuie să meargă la bugetul companiei, buget care este pe minus de ani de zile.

Un business extrem de profitabil, cu accente amoroase

GÂNDUL.RO a dezvăluit că aceste spații comerciale – administrate de firma Sindomet Servcom SRL, acționar 100% fiind chiar USLM – nu numai că reprezintă adevăratul motiv al protestelor sindicaliștilor, dar constituie și un interes personal al lui Ion Rădoi, cel care este ”greu de clintit” de peste 15 ani.

Radu Oprea a refuzat să comenteze dezvăluirile GÂNDUL.RO despre deținerea a nu mai puțin de 14 spații comerciale în stațiile de metrou ale Capitalei de către iubita secretă a lui Ion Rădoi.

Radu Oprea (PSD): Pe mine această chestiune nu mă interesează, ci funcționarea în deplină siguranță a metroului, pentru ca dezvoltarea să fie făcută cu salariați și ca sindicatul să aibă toate condițiile să poată reprezenta interesele corecte și, de asemenea, ca subvențiile plătite statului să fie cât mai mici în condițiile unor servicii cât mai bune.

Ionuț Moșteanu (USR): Nu cred că Ion Rădoi e relaxat. Domnia lui Rădoi s-a terminat. Văd oameni bine intenționați. Acesti oameni trebuie reprezentati de un lider de sindicat corect.

Noua conducere trebuie  să pună compania pe direcția bună. Ministrul Drulă rămâne ferm pe poziție.

Subliniez că prietenia dintre PSD și sindicate este mare dintotdeauna. Vedem că în acest mandat doi lideri: Pavelescu-liderul Dacia- și Dumitru Coarnă – au obținut un mandat în Parlament.

Nu înțeleg unde s-au intersectat interesele cu politica.

Decredibilitati mișcările sindicale. Lăsați sindicatele să își facă treaba!

Sindicatul trebuie să prezinte lucrătorii, nu să fie prieteni cu politicienii. Nu mi se pare normal ce se întâmplă.

 

 

 

BOMBĂ! I-a oferit 500 de euro pentru o oră de amor. Este soţie de fotbalist...
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasă vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
Restricţii pe litoral de 1 Mai. Până la ce oră vor avea voie turiştii să...
Ucraina cere sprijinul NATO contra Rusiei. Kievul evocă angajamentul summitului de la Bucureşti
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Ce moștenire a lăsat Prințul Philip. Averea uriașă pe care a avut-o
Mesajul uluitor lăsat de un bărbat pe un site pentru adulți după ce și-a găsit...
Cozmin Gușă, în această seară, la „40 de întrebări cu Denise Rifai”: „Adrian Năstase m-a...
Reacțiile adverse după vaccinare înseamnă că dezvolți mai mulți anticorpi. Ce se întâmplă cu cei...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care majoritatea românilor îl mănâncă în...
Inchide