• Publicat:
  • Actualizat:
Diverse

GÂNDUL LIVE. Arhiva operativă ICE – Dunărea DESECRETIZATĂ. În anii `80 prin conturile firmei Securității s-au plimbat 4 miliarde de dolari

CNSAS scoate la lumină arhiva ICE Dunărea

Laura Stancu a declarat la Gândul LIVE că, pe lângă detalii despre operațiunile Securității din anii ’80, arhiva conține și informații despre operațiunile de „vânzare” ale șașilor și evreilor. În perioada comunistă, etnicii germani și cei evrei puteau emigra în Germania, dar numai după ce statul german plătea o anumită sumă. Același lucru se întâmpla și în cazul etnicilor evrei.

SIE a predat CNSAS mai multe volume din documentele Fondului Operațiuni Valutare Speciale – arhiva Dunărea. Președintele Traian Băsescu a declarat în luna noiembrie că premierul Victor Ponta s-a opus în CSAT desecretizării ultimei părți a arhivei ICE Dunărea însă, urmare a declanșării unei proceduri ulterioare, SIE va preda CNSAS respectivele documente.

CNSAS anunță că foștii deținători de arhivă au predat volume din documentele Fondului „Operațiuni Valutare Speciale” – Întreprinderea de Comerț Exterior Dunărea. Totodată, SRI a predat către CNSAS 1498 de dosare pe 21 martie, însumând 3128 de volume.

„Ca urmare a preluării de la foștii deținători de arhivă, facem cunoscut că, începând de astăzi, 26.03.2014, la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (C.N.S.A.S.), pot fi studiate documentele din Fondul „Operațiuni Valutare Speciale” (O.V.S.) – Întreprinderea de Comerț Exterior Dunărea. Totodată, anunțăm că, în data de 21.03.2014, Serviciul Român de Informații (S.R.I.) a predat instituției noastre un număr de 1498 dosare, însumând 3128 volume”, se arată în comunicatul CNSAS.

După ce președintele Băsescu a declarat că premierul Victor Ponta s-a opus în CSAT desecretizării ultimei părți a arhivei ICE Dunărea, a venit și replica șefului Executivului. El a spus că desecretizarea ultimei părți a arhivei ICE Dunărea nu a figurat pe ordinea de zi a ședinței CSAT, afirmând că președintele ar trebui să spună adevărul și să nu „vină cu șmecherii”, întrucât nu îi va fi complice la „șmecherii”.

Inchide