GÂNDUL LIVE, ediție specială de Ziua națională. „Ce este România, până la urmă?”. Răspunsul istoricului Bogdan Bucur

Publicat: 01/12/2021, 15:00
Actualizat: 01/12/2021, 15:59

Bogdan Bucur, istoric și profesor universitar la Facultatea de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a fost invitatul lui Bogdan Pavel în ediția special GÂNDUL LIVE dedicată Zilei naționale a Românei.

Ziua națională găsește societatea românească în 2021 cu un tonus bun și entuziasm rezonabil, după încă un an în care autoritățile au fost nevoite să gestioneze pandemia de COVID-19 și în care contextul economic s-a deteriorat puțin, consideră istoricul Bogdan Bucur, invitat la GÂNDUL LIVE.

„România este o diversitate extremă de grupuri sociale”

„De ce trebuie să arătăm că ne iubim țara doar de 1 Decembrie?”, a fost întrebarea la care Bogdan Bucur a răspuns în emisiunea realizată de Bogdan Pavel. „România, ca orice altă țară din lumea asta, este într-o anumită măsură și o construcție abstractă. Noi nu suntem toți la fel. Ce este România, până la urmă? În această țară avem oameni în regiunea București – Ilfov, avem suficient de multe persoane care au venituri la nivelul unora dintre cele mai prospere capitale europene, regiunea București – Ilfov, la momentul la care noi discutăm, este în primele zece poluri de dezvoltare din Uniunea Europeană, media PIB-ului pe cap de locuitor depășește Berlinul și cele mai multe capitale ale Europei occidentale – acestea sunt datele economice reale – și în aceeași țară avem, știți, bine, poluri de sărăcie. România este o diversitate extremă de grupuri sociale, etnice mai puțin, dar de grupuri sociale, de capacitate de consum diferită, inclusiv în ceea ce privește consumul cultural. Este evident că și raportul cu identitatea națională este diferit”, a explicat istoricul și profesorul universitar.

„Toate cele patru identități ale românilor – locale, regionale, naționale și eruropene – joacă așa, ca într-un cocktail reușit, pe o terasă, vara, la mare, multicolor și ne provoacă senzații și reacții diferite și atunci evident, de Ziua națională, oameni diferiți celebrează diferit și o simt diferit”, a explicat profesorul universitar.

În același timp, istoricul a făcut un apel ca românii să fie mai toleranți. „Trebuie să exersăm toleranța și trebuie să exersăm din ce în ce mai mult a trăi și a ne fi bine împreună. (…) De Ziua națională, trebuie să ne îngăduim unii pe alții cu problemele noastre, cu lispsurile și poate și erorile noastre, pentru că una dintre lecțiile acestei pandemii este că atunci când mne este rău sau când sunt probleme rămânem singurei și când rămânem singurei acasă e bine să gestionăm cât putem noi de bine probleme pe care le avem”, a a subliniat Bogdan Bucur.

GÂNDUL a transmis parada militară națională în direct, în ediția specială a GÂNDUL LIVE, care l-a avut invitat pe profesorul și istoricul Bogdan Bucur.

La 103 ani de la unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, aproximativ 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor, și militari străini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice au participat miercuri, 1 Decembrie, începând cu ora 11:00, la Parada Militară Națională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Scandal terifiant între Ilie Năstase și Ciprian Marica! Acuzații cutremurătoare în lupta pentru baza de...
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
Imaginile momentului cu Edi Iordănescu! Ce a făcut viitorul selecționer la bordul „bijuteriei” de 120.000...
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
CDC: Imunitatea naturală, mai puternică împotriva COVID decât vaccinurile
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
City INSURANCE, dată în JUDECATĂ, după un ACCIDENT provocat de fiul lui Radu MAZĂRE
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Tragedie cumplită în România! Rafila a avut prima reacţie: Suntem responsabili
Doliu fără margini! A murit cel care a schimbat milioane de vieți. O lume întreagă...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...