ADRIAN NĂSTASE, prima noapte în închisoare. Cum l-au primit deținuții pe fostul premier în „luxul” de la Rahova. VIDEO REPORTAJ GÂNDUL

Redactor:
Gândul
REPORTAJ de după gratii

„Să vină Bombonel! Să vină Năstase aici!”, strigă doi deținuți printre gratiile-plasă ale Penitenciarului Rahova, până când un agent de penitenciar le închide gura din scurt: „Băi, nu fiți nesimțiți!” Cu câteva ore înainte ca Adrian Năstase să ajungă la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Penitenciar Rahova, deținuții știau ce oaspete de seamă le va trece pragul.

Vizavi de Penitenciarul propriu-zis, la câțiva metri în aceeași curte, se află o clădire în care toți deținuții râvnesc să ajungă, deși pentru asta e nevoie de o intervenție chirurgicală. Este „luxul” Spitalului Penitenciar Rahova. O lume atât de diferită față de celule, încât mulți deținuți ajung să-și bată cuie în cele mai diverse părți ale corpului sau să înghită linguri, ca să fie mutați, chiar și pentru o săptămână-două, la spital.

Salonul, împărțit cu un alt deținut

Aici și-a făcut și Adrian Năstase debutul în lumea penitenciarului, pentru a se recupera după tentativa de sinucidere. Față de rezerva lui de la Floreasca, singura diferență este că va sta închis, așa cum a fost condamnat, și că va împărți salonul cu un alt deținut internat. Aici, ușile saloanelor mai au ceva diferit față de Floreasca: vizeta, care se deschide numai după voința agentului.

În rest, Spitalul Penitenciar poate fi considerat o anticameră de pluș la celulele din Rahova, care fierb de la căldura de afară. Dacă ar ști cum arată pe dinăuntru monstrul cu sârmă ghimpată care se vede de pe Șoseaua Alexandriei, mulți dintre bolnavii României și-ar dori să fie deținuți, numai ca să fie operați aici.

Primul semn că la Rahova e altfel decât în celelalte spitale din civilie te ia direct de nas. Nu există acel miros înțepător „de spital”. Motivul, spun unii angajați, ar fi că se bagă bani în dezinfectanți de calitate, care se recuperează cu forța de muncă ieftină – deținuții.

Modernizat și dotat în 2003, Spitalul de la Rahova pune la respect cam orice spital din circuitul civil. E lună de curățenie, e dotat cu tot ce îi trebuie, de la cabinet de fizio-kinetoterapie la secție de psihiatrie sau secție pentru gravide, iar aparatura pare scoasă din țiplă.

Un salon din Spitalul Rahova arată, fără deținuți, cam ca o cameră de cămin studențesc de lux: trei paturi bine dotate, o cameră de baie cu două chiuvete, grup sanitar, duș și linoleum roșiatic, intact. Așa cum și-ar dori și mulți studenți să fie dotate camerele colegelor lor de cămin, peretele exterior al fiecărui salon din Spitalul Rahova are un mic geam, cât jumătate de placă de faianță. Prin ea, agenții de penitenciar pot vedea ce se întâmplă la duș și la spălătoare.

Singurele urme lăsate de deținuți prin saloane sunt câte un „WC” scris cu carioca pe ușă, ca să nu uite, sau câte o zugrăveală mai tocită prin unele colțuri ale băii. Un motiv ar putea fi și faptul că tot ei rânesc ce mânjesc, dacă o fac.

La Terapie Intensivă, regimul este și mai lejer, însă și pacienții suferă de afecțiuni mai grave. Aici saloanele au două, trei sau maximum patru paturi. Adrian Năstase a fost cazat într-unul de două paturi.

Cu o mândrie pe care și-o ascunde din modestie și pentru a nu jigni colegii medici din alte spitale, directorul Spitalului Penitenciar Rahova, doctorul Ștefan Miorel Mircea deschide rând pe rând încăperile spitalului pentru deținuți. Le prezintă ca pe ceva normal. La cei mai mulți dintre pacienți însă, o asemenea curățenie și ordine nu există nici măcar acasă. Desigur, glumesc angajații Spitalului, nu toată lumea de aici este fost premier sau academician.

Programul lui Adrian Năstase la închisoare

Ca orice deținut din Spitalul Penitenciar Rahova, fostul premier se va trezi la ora 6 dimineața și va primi, în sala de mese cu mușamale în carouri verzi, micul dejun, între ora 6.15 și 6.45.

După alte activități administrative, urmează prânzul, între 12.30 și 14.00. Apoi, fostul premier se va putea „plimba și recrea”, dacă primește acordul medicului, timp de o oră, între 14-15.

Spațiul de plimbare pentru pacienții de la Spitalul Penitenciar nu e vreun Herăstrău. O cușcă cu gratii albe, care are cel mult 10 metri dintr-un capăt în altul și este dotată cu o bancă din lemn este toată recreerea de care va avea parte Adrian Năstase.

Aici, la recreere, timpul este relativ, glumesc unii agenți din penitenciar: „Poți să stai cât vrei. E dreptul tău. Ai zece minute!”, râde unul. „Da, cinci minute cât cobori cu liftul și cinci minute cât urci la loc”, îi dă replica altul. Directorul stabilește însă norma: pacienții-deținuți primesc liber la plimbare cât le dă voie medicul.

Cina la Rahova în spital este servită între 17.30 și 18. După 19.30, Adrian Năstase și ceilallți deținuți din spital își primesc tratamentele medicale și „au activități de ocupare a timpului liber”. Luminile se sting la ora 22.00.

Cât stă la spital, Adrian Năstase va suporta un regim de detenție închis, spre deosebire de cel din celula Penitenciarului, unde va avea regim semideschis. La Spital, saloanele stau încuiate, se iese doar supravegheat și la ore fixe. Dacă deținuții din vreun salon vor să ceară ceva, apasă un buton care aprinde un bec roșu de deasupra ușii salonului lor, iar agentul vine să verifice.

Fostul premier va avea dreptul la trei vizite pe lună din partea familiei și la trei pachete lunare de maximum 5 kilograme, fără a lua în calcul apa. Alimentele pe care le pot primi deținuții de acasă trebuie să fie vidate și aprobate de medic, în funcție de regimul alimentar al fiecărui pacient.

Cât va sta în purgatoriul către Penitenciarul Rahova deținutul Năstase Adrian, numai medicul care îl va trata știe. La cei câțiva metri de curte care despart spitalul de pușcărie, vibrația se simte însă deja: un prim-ministru vine să trăiască printre deținuți.

×
Inchide