Avertisment îngrijorător din partea UE cu privire la practicile Google

Redactor:
Alina Matis
Avertisment îngrijorător din partea UE cu privire la practicile Google
Multe aspecte ale practicilor corporatiste ale Google reprezintă motive de îngrijorare, a declarat vineri comisarul antitrust al UE, Joaquin Almunia, potrivit căruia trebuie luată o decizie finală referitoare la acordul negociat privind motorul de căutare al companiei, transmite MarketWatch.

„Dincolo de reglementările antitrust, alte aspecte ale comportamentului Google pot ridica motive de îngrijorare. Optimizarea fiscală, colectarea datelor personale ale utilizatorilor și utilizarea drepturilor de proprietate intelectuală sunt doar câteva probleme care ar trebui să fie pe agenda autorităților publice”, a spus Almunia.

Comisarul a anunțat la începutul acestei luni un acord cu Google pentru eliminarea problemelor legate de folosirea abuzivă a poziției dominante pe piața din Europa, unde deține o cotă de piață de peste 90%.

Google a ajuns la un acord amiabil cu UE pentru încheierea anchetei antitrust care datează de trei ani după ce s-a angajat să afișeze în rezultatele căutărilor, alături de propriile servicii specializate, și pe cele ale rivalilor. Angajamentul, cu o durată de cinci ani, permite Google să adauge noi servicii sau să modifice pagina de căutare, atâta timp cât asigură concurenților trei link-uri alături de propriile servicii specializate, precum Google Shopping, Google News sau Google Finance.

Investigația privind Google a fost declanșată în urma unor sesizări transmise de rivali, nemulțumiți de modul în care compania își favorizează propriile servicii.

Almunia a arătat că a fost solicitat să apară în fața unui comitet al Parlamentului European pentru a explica acordul cu operatorul celui mai folosit motor de căutare la nivel mondial.

„Solicitarea unor angajamente și impunerea acestora ca obligatorii, așa cum precedează deseori Comisia, nu echivalează cu închiderea cazului. Dacă angajamentele sunt acceptate, comportamentul Google va fi, dimpotrivă, analizat de CE, pe parcursul acordului”, a spus oficialul UE.

El a adăugat că știe problemele ridicate de publisheri, legate de conținutul afișat de Google News, dar că reglementările în domeniul concurenței nu pot rezolva această problemă.

Editorii pot refuza ca anumite părți ale conținutului să fie afișat în Google News, fără ca acest lucru să afecteze includerea acestuia în rezultatele căutărilor.

Înțelegerea privind căutările online nu va influența o anchetă separată, aflată în fază incipientă, asupra modului în care Google se folosește de sistemul de operare Android, destinat smartphone-urilor și tabletelor.

Tags:
Inchide