BĂSESCU: Cred că Putin se uită cu cel mai mare JIND la gurile Dunării

Redactor:
Mihaela Stoica
BĂSESCU: Cred că Putin se uită cu cel mai mare JIND la gurile Dunării
Președintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că ANAF, OPC și ANSVSA, în loc să fie instituții ale statului de drept, sunt ale partidelor, astfel că sunt "evazioniști buni și evazioniști răi", iar SRI trebuie să suplinească funcționarea acestor instituții.

Președintele Traian Băsescu a arătat că există o îngrjorare profundă, pentru că, după 1968, este prima dată când în Europa se petrece invadarea și anexarea teritoriului unui stat la alt stat, prin amenințarea forței.

Potrivit șefului statului, nimeni, în momentul de față, nu exclude „pași următori”, care să vizeze Transnistria, Republica Moldova, estul Ucrainei sau Odessa.

„Dacă mă întrebați pe mine, și asta am susținut în discuții la Bruxelles, Federația Rusă nu va invada estul Ucrainei, dar îl va controla prin oamenii numiți în administrație, pentru că nu au niciun rost să rupă Ucraina”, a spus Băsescu.

El a precizat că rușii își doresc un „om pe placul lor” în fruntea Ucrainei, la alegerile prezidențiale din 25 mai.

„Cred că Putin se uită cu cel mai mare jind, dacă privim în istoria Federației Ruse și în istoria Imperiului rus, se uită cu jind la gurile Dunării. Cred că Transnistria, Odessa și către gurile Dunării, către această zonă, nu știu dacă se va întâmpla, dar mi-am făcut datoria să avertizez aliații noștri, sper să nu se întâmple, dar, în mod categoric, aceste riscuri există”, a spus șeful statului.

Președintele Băsescu a mai spus că, în opinia sa, vor mai urma acte de agresiune, după Ucraina, „nu împotriva statelor membre NATO, dar, acolo unde NATO nu există, pentru Putin nimic nu există”.

„Există, după comportamentul pe care îl are acum, îmi permit să gândesc că în gândirea președintelui Putin există bunul plac al domniei sale”, a adăugat Traian Băsescu, precizând că este îngrijorat de evoluțiile viitoare, chiar dacă nu există un pericol direct de agresiune la adresa României sau la adresa vreunui stat baltic sau la adresa Poloniei.

În opinia președintelui Băsescu, „schimbarea frontierelor în regiune nu este exclusă”.

Băsescu: ANAF, OPC și ANSVSA, în loc să fie instituții ale statului de drept, sunt ale partidelor

Totodată, președintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că ANAF, OPC și ANSVSA, în loc să fie instituții ale statului de drept, sunt ale partidelor, astfel că sunt „evazioniști buni și evazioniști răi”, iar SRI trebuie să suplinească funcționarea acestor instituții.

Președintele a spus, la dezbaterea statul de drept organizată sâmbătă, la București, de FMP și intitulată „Rolul administrației locale în modernizarea comunității. Statul de drept și siguranța cetățeanului”, că toată lumea, inclusiv ziariștii, spune: „Funcționează justiția, funcționează statul de drept”.

„Da și nu. Pentru că justiția nu este totuși emblema absolută a statului de drept. Emblema absolută a statului de drept este atunci când toate instituțiile funcționează”, a continuat Traian Băsescu.

El a dat ca exemplu intervenția SRI în „mafia cărnii”.

„De ce a trebuit să afle SRI și să pună sub supraveghere o rețea de carne expirată? Pentru că OPC și ANSVSA, în loc să fie instituții ale statului de drept sunt instituții ale partidelor”, a adăugat șeful statului, explicând că, imediat ce se schimbă Guvernul, sunt puși în fruntea acestor instituții „clienții politici”.

El a arătat că, de aceea, „sunt contrabandiști răi și buni, evazioniști răi și buni, evazioniștii lor și evazioniștii noștri”.

„Și sunt zeci de astfel de exemple. La fel se întâmplă cu ANAF. Când ne schimbăm, schimbăm tot și în teritoriu, și la centru și, iar, unii sunt de controlat, alții nu”, a mai spus președintele.

„Un stat de drept nu înseamnă numai statul în care-i arestezi pe evazioniști prin informații de la SRI și anchete ale procurorilor, statul de drept înseamnă că toate instituțiile funcționează, își fac treaba și nu se ajunge la nivelul la care venim în CSAT și spunem că evaziunea a ajuns la nivelul în care a devenit problemă de siguranță națională și dăm prin hotărâre a CSAT unei structuri de securitate națională, unei structuri militarizate, sarcina să suplinească funcționarea unor instituții”, a mai spus Traian Băsescu.

Președintele Băsescu și primarul Clujului, Emil Boc, participă la dezbaterea organizată sâmbătă, la București, la dezbaterea Fundației Mișcarea Populară și intitulată „Rolul administrației locale în modernizarea comunității. Statul de drept și siguranța cetățeanului”.

Referindu-se la tema dezbaterii, Traian Băsescu le-a declarat jurnaliștilor: „Cred că e o tema foarte importantă și la fundație și, dacă sunt și reprezentanți de la PMP, ar fi foarte bine, pentru că ar înțelege foarte bine ce vreau de la acest partid pe care îl construim acum”. Vezi aici întreaga declarație!

În curs de actualizare!

Inchide