• Publicat:
  • Actualizat:
Hot Pe Facebook

BOR: Biserica Ortodoxă Română s-a născut odată cu formarea poporului roman, adventiștii au apărut abia la începutul secolului al XX-lea

BOR: Biserica Ortodoxă Română s-a născut odată cu formarea poporului roman, adventiștii au apărut abia la începutul secolului al XX-lea
Reprezentanții Patriarhiei Române consideră că menționarea în Constituție la articolul privind rolul Bisericii Ortodoxe "în constituirea și modernizarea statului român" nu este discriminatorie în niciun fel față de celelate culte din România.

Reprezentanții Patriarhiei Române consideră că menționarea în Constituție la articolul privind rolul Bisericii Ortodoxe „în constituirea și modernizarea statului român” nu este discriminatorie în niciun fel față de celelate culte din România. Precizarea a venit după ce Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România și-a exprimat dezacordul față de propunerea menționării distincte în art. 1 din Constituția României a rolului istoric al BOR.

„Articolul propus în Constituția României referitor la rolul Bisericii Ortodoxe și al celorlalte culte în constituirea și modernizarea statului român respectă atât adevărul istoric privind cultul majoritar, cât și principiul egalității cultelor recunoscute din România, așa cum este stipulat în Legea Cultelor, art. 9, alin. 2”, se precizează în comunicatul Patriarhiei Române.

Prin evidențierea distinctă, dar nu exclusivă, a rolului istoric al Bisericii Ortodoxe Române în constituirea și modernizarea statului român „se recunoaște adevărul că primul dintre cultele din România, cel mai vechi, mai numeros și mai extins geografic, a avut o contribuție majoră în constituirea și modernizarea statului roman”, potrivit sursei citate mai sus.

Reprezentanții Patriarhiei amintesc că cele optsprezece culte recunoscute în România sunt egale în fața legii, dar în context istoric „primul dintre ele a avut o contribuție spirituală și materială majoră sau distinctă în constituirea și modernizarea statului român prin contribuția lui la Unirea Principatelor (1859), Războiul de Independență (1877) și Unirea cea Mare (1918)”.

Potrivit sursei citate, Biserica Ortodoxă Română s-a născut odată cu formarea poporului român, în urma predicării Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos în părțile Dobrogei (parte a provinciei romane Scythia Minor), însă Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea a apărut în istoria poporului român abia la începutul secolului al XX-lea.

„Deoarece Biserica Ortodoxă Română se distinge net de celelalte culte ca extindere în timp, spațiu și număr de membri (principiul distincției contribuției aduse în istorie), în Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, aprobat prin hotărâre de Guvern, se menționează specificul ei de Biserică națională și majoritară potrivit vechimii apostolice, tradiției, numărului de credincioși și contribuției sale deosebite la viața și cultura poporului român. Biserica Ortodoxă Română este Biserica neamului românesc (art. 5, alin. 2)”, se mai spune în comunicat.

Patriarhia mai spune că o astfel de distincție a rolului istoric important al unui cult în istoria statelor europene se regăsește și în Constituțiile altor state, în care Bisericile majoritare sunt menționate în mod explicit, fără ca Bisericile sau cultele minoritare să fie excluse (de exemplu: în Marea Britanie, Irlanda, Danemarca, Suedia, Finlanda, Italia, Portugalia, Grecia, Cipru etc.).

Reprezentanții BOR fac și o paralelă cu situația de de plan politic din cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU), unde toate statele membre sunt egale, însă doar câteva sunt membre permanente în Consiliul de Securitate al ONU, motivul fiind „rolul sau importanța lor în relațiile internaționale”.

În încheiere, Patriarhia Română consideră că articolul propus în preambulul Constituției României privind rolul istoric al Bisericii Ortodoxe Române și al celorlalte culte religioase în constituirea și modernizarea statului român respectă atât principiul egalității cultelor, cât și  principiul contribuției istorice distincte al unuia dintre aceste culte.

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea vrea ca în Constituție, la articolul privind rolul Bisericii Ortodoxe și al Casei Regale „în constituirea și modernizarea statului român”, să nu fie nominalalizată exclusiv BOR, considerând această menționare exclusivă „o adăugire inutilă, discriminatorie și jignitoare pentru celelalte 17 culte religioase” recunoscute în România.
 

Inchide