Cine sunt cei opt specialiști de la Jilava care au decis că deținutul Năstase „se poate reabilita în libertate”. EXCLUSIV

Redactor:
Gândul
Pe 4 ianuarie o comisie formată din opt specialiști ai Penitenciarului Jilava a decis că Adrian Năstase poate fi eliberat condiționat pentru că a participat la nouă dezbateri și o conferință în spatele gratiilor. Comisia este condusă de un judecător care a refuzat în trecut eliberarea lui Nuțu Cămătaru și apoi a plecat în Afganistan.

Pe 4 ianuarie o comisie formată din opt specialiști ai Penitenciarului Jilava a decis că Adrian Năstase poate fi eliberat condiționat pentru că a participat la nouă dezbateri și o conferință în spatele gratiilor. Năstase a fost catalogat drept un deținut model de specialiștii penitenciarului.

Gândul vă prezintă cine sunt membrii comisiei care au avizat pozitiv eliberarea condiționată a lui Năstase.

Comisia penitenciarului Jilava a decis pe 4 ianuarie să-i acorde lui Adrian Năstase avizul pozitiv pentru eliberare condiționată. Nouă dezbateri, o conferință, două cărți și o lucrare științifică au fost de ajuns pentru conducerea penitenciarului Jilava pentru a emite un aviz pozitiv de eliberare condiționată a lui Adrian Năstase. Comisia de la Jilava a constat în raportul de evaluare, obținut de gândul, că Năstase a avut un comportament bun și că s-a implicat „în acțiuni de instruire și influențare pozitivă a celorlalte persoane private de libertate”. Raportul comisiei este însă unui consultativ, decizia finală fiind în pixul judecătorilor.

Comisia pentru liberări condiționate de la Jilava este condusă de către judecătorul delegat Ioana Luiza Moteanu. Presa a relatat despre judecătoarea Moteanu că în 2008 s-a opus de două ori acordării unui aviz favorabil pentru eliberarea lui Nuțu Cămătaru. În 2010 judecătoarea a solicitat și a primit acordul CSM pentru o detașare de un an în Afganistan în cadrul misiunii EUPOL. În 2011 judecătoarea a solicitat prelungirea detașării in Afganistan, dar CSM a respins cererea. Acum, judecătoarea este delegată de la Judecătoria Sector 4 la Jilava. Potrivit declarației de avere depusă în 2011, judecătoarea nu are terenuri sau case, dar deține două mașini și 40.000 euro în conturi.

Comisia condusă de judecătoarea Moteanu a constat că Năstase a fost un deținut model. „Condamnatul a avut un comportament foarte bun, a participat în mod constant la activități de educație și asistență psihologică, implicându-se în acțiuni de instruire și influențare pozitivă a celorlalte persoane private de libertate”, se arată în avizul penitenciarului.

Cătalin Stroe este directorul Penitenciarului Jilava. Presa a relatat că, în 2010, a fost acționat în judecată pentru că ar fi demis un angajat al penitenciarului în timp ce acesta se afla în concediu. Angajatul concediat a câștigat reîncadrarea pe post prin instanță. În ultima declarație de avere Stroe declară că deține un teren, două imobile, două mașini și un credit de 70.000 euro.

În motivarea avizului pozitiv, reprezentanții penitenciarului mai consemnează și că Năstase a redactat o lucrare științifică și a scris alte două cărți. „Ca urmare a redactării lucrării științifice și a implicării în activitățile de educație, a obținut un număr total de 342 de credite și a fost recompensat de trei ori. Nu a fost sancționat disciplinar pe perioada detenției”, se arată în documentul menționat

Cristian Velicea este director adjunct al Penitenciarului Jilava. În 2010 Velicea a fost acuzate de către fostul șef al grupei de intervenție din Penitenciarul Jilava Sergiu Stupu de sechestrare. Într-o plângere penală depusă la parchet Stupu a declarat că din ordinul lui Velicea a fost sechestrat 45 de minute în penitenciar.

În 2010 Curtea de Apel București și Curtea Supremă au dispus în urma unei contestații că procurorii trebuie să înceapă urmărirea penală a adjunctului Penitenciarului Jilava. Până în prezent nu există date care să arate că Velicea a fost trimis în judecată. În declarația de avere menționează că deține trei terenuri, un imobil de 243 metri pătrați, trei mașini și credite de peste 100.000 euro.

În fișa de caracterizare a deținutului Adrian Năstase, comisia de la Jilava a menționat și activitățile prestate de Năstase pentru care a fost recompensat cu 45 de zile reducere a pedepsei de doi ani de închisoare. De la închiderea sa în penitenciar, pe 26 iunie 2012, Năstase a participat la nouă dezbateri și la o conferință.

Cristina Teoroc este director adjunct pentru educației și asistență psihosocială la Jilava. În declarația de avere menționează că deține două imobile, două mașini și un credit de 317.000 franci elvețieni.

În evaluarea „domeniului social”, comisia de la Jilava spune că Năstase a fost vizitat în principal de membrii familiei sale. „A fost sprijinit permanent (financiar și afectiv), manifestând atașament deosebit față de familie”, se mai menționează în fișa de evaluare.

Cine sunt ceilalți membri ai comisiei

Din comisie face parte și Veniamin Ciobanu este consilier de probațiune în cadrul Penitenciarului Jilava. Raluca Aida este medicul șef al Penitenciarului Jilava. Despre starea de sănătate a deținutului Năstase nu se face referire în avizul pozitiv. Badea Gabriel Paul este ofițer specialist în cadrul serviciului de producție și venituri proprii.

Darie Constanța Florentina este șefa departamentului de evidență a penitenciarului și secretara comisiei care emis avizul pentru Năstase.

Pentru munca prestată în penitenciar de către deținutul Năstase, comisia i-a acordat o reducere a pedepsei cu 45 de zile. Comisia a calculat că fostul premier a fost condamnat la 730 de zile de închisoare. Din data de 26 iunie 2012 până pe 4 ianuarie, el a stat în închisoare 193 de zile. Pentru a putea fi eliberat condiționat, trebuie să execute o treime din pedeapsă, adică 244 de zile din cele 730 ale sentinței.

Citește aici avizul comisiei de la Jilava

După ce a primit avizul pozitiv pe 4 ianuarie, Năstase a fost programat la Judecătoria Sector 4 pentru date 12 februarie. La acestă dată un judecător va decide dacă este de acord cu eliberarea lui Năstase sau nu. Avocații au cerut mutarea termenului pentru o dată mai recentă. Judecătoria a refuzat schimbarea termenului.

Năstase, îngrijorat că sejurul său la Jilava este plătit de contribuabili

Adrian Năstase a scris pe blogul personal că a fost surprins că magistrații nu i-au aprobat cererea de preschimbare a termenului de judecată a cererii de eliberare condiționată. Fostul premier s-a arătat îngrijorat că prelungirea șederii sale în penitenciar va consuma bani de la bugetul de stat.

„Eu pun însă și următoarea problemă pentru situațiile în care instanța acceptă, în fine, eliberarea condiționată, cele 30-60 zile petrecute în penitenciar în așteptarea zilei fixate de calculator înseamă între 500 și 1000 Euro cheltuieli suplimentare. Într-un an sunt zeci, sute de astfel de situații. Cine plătește sumele suplimentare determinate de lipsa de celeritate în examinarea cererilor? MCV-ul? Nu. Plătește guvernul și, deci, plătesc contribuabilii români”, a scris Năstase pe blog

Inchide