Corlățean: Decizia autorităților din Crimeea de a intra în componența Rusiei este inadmisibilă

Redactor:
Ramona Loznianu
Corlățean: Decizia autorităților din Crimeea de a intra în componența Rusiei este inadmisibilă
Decizia autorităților Republicii Autonome Crimeea de a solicita intrarea în componența Federației Ruse și organizarea unui referendum local pe această temă, fără acordul Kievului, este "inadmisibilă și ilegală", a declarat, joi, ministrul român de Externe, Titus Corlățean.

Decizia autorităților Republicii Autonome Crimeea de a solicita intrarea în componența Federației Ruse și organizarea unui referendum local pe această temă, fără acordul Kievului, este „inadmisibilă și ilegală”, a declarat, joi, ministrul român de Externe, Titus Corlățean.

Decizia de astăzi, 6 martie, a autorităților Republicii Autonome Crimeea de a solicita intrarea în componența Federației Ruse și supunerea acestei opțiuni unui referendum la nivel local, la 16 martie, fără acordul autorităților centrale de la Kiev, este inadmisibilă și ilegală, reprezentând o amenințare directă la adresa integrității teritoriale a Ucrainei”, consideră șeful diplomației române, potrivit unui comunicat MAE remis joi agenției MEDIAFAX.

Republica Autonomă Crimeea este „parte integrantă a teritoriului suveran al Ucrainei independente, în interiorul frontierelor Ucrainei, recunoscute pe plan internațional”, a mai spus Corlățean.

Ministrul de Externe atrage atenția că, potrivit normelor de drept internațional și cadrului constituțional și legal în vigoare al Ucrainei, orice demers cu privire la definirea statutului Republicii Autonome Crimeea trebuie să se realizeze în consultare și cu acordul autorităților centrale de la Kiev.

Parlamentul local din Crimeea, dominat de proruși, i-a cerut, joi, lui Vladimir Putin alipirea la Rusia, precum și organizarea unui referendum la 16 martie în peninsula ucraineană pentru a valida această alipire, a declarat pentru AFP unul dintre oficiali.

Alegătorii vor avea de ales între o alipire la Rusia sau o autonomie net consolidată, a precizat deputatul Grigori Ioffe.

Parlamentul acestei republici autonome a prevăzut organizarea, la 30 martie, a unui referendum, dar care se referă doar la o simplă consolidare a autonomiei.

Kremlinul a confirmat rapid că președintele rus a fost informat în legătură cu cererea Parlamentului local din Crimeea. „Această informație (despre cererea Parlamentului local al Crimeei) tocmai ne-a parvenit, președintele a fost informat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția oficială Itar-Tass.

Cu o populație de două milioane de locuitori, majoritatea etnici ruși, republica autonomă Crimeea este controlată, de facto, de forțele ruse din 28 februarie.

Anterior, Parlamentul local a fost ocupat de persoane înarmate proruse și, în condițiile evoluțiilor contestate de Kremlin, l-a numit în funcția de premier pe Serghei Aksionov.

Parchetul General ucrainean a anunțat miercuri deschiderea unei anchete penale împotriva premierului Serghei Aksionov, precum și împotriva președintelui Parlamentului local, Volodimir Konstantinov, pentru amenințare la adresa „integrității” Ucrainei. Cei doi riscă o pedeapsă de până la zece ani de închisoare.

Crimeea a fost „oferită” Ucrainei sovietice în 1945, de către Nikita Hrușciov, care era originar din Ucraina. Pentru a stopa tendințele separatiste din Crimeea, Kievul i-a acordat în 1991 statutul de republică autonomă.

Inchide