Cum sună în biserică toleranța creștinului Băsescu pentru relațiile gay. Patriarhul Daniel: Nu subminați valoarea familiei creștine tradiționale

Redactor:
Mihaela Stoica
Cum sună în biserică toleranța creștinului Băsescu pentru relațiile gay. Patriarhul Daniel: Nu subminați valoarea familiei creștine tradiționale
Președintele Traian Băsescu afirmă că fiecare este liber să facă ce vrea, referitor la chestiunea căsătoriilor gay, adăugând că el este creștin ortodox și "respectă perceptele morale ale creștinismului". Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), PF Daniel, îndeamnă să nu fie relativizate valorile morale fundamentale și să nu fie subminată familia creștină tradițională.

Declarațiile lui Traian Băsescu referitoare la chestiunea căsătoriilor gay, precum și renunțarea în Parlament la amendamentul ce făcea referire la familia alcătuită din bărbat și femeie au determinat Biserica să reacționeze. Băsescu declarase duminică, răspunzând întrebării dacă susține căsătoriile homosexuale, că nu se opune cuplurilor gay, menționând că „e problema lor ceea ce fac între pereții casei”. Președintele a precizat că face această declarație din poziția de creștin ortodox, care „respectă perceptele morale ale creștinismului”. Declarațiile președintelui au avut un viu ecou în sânul Bisericii ordodoxe. Vedeți mai jos cum contrazic preoții afirmațiile lui Traian Băsescu, poziția BOR fiind clară și rostită răspicat: homosexualitatea este o deviație și un pericol la adresa familiei creștine. Mai mult, luni, Patriarhul Daniel a simțit nevoia să atace tocmai acest subiect într-un mesaj lipsit de echivoc: Nu subminați valoarea familiei creștine tradiționale! Deși numele lui Traian Băsescu nu este menționat nici în mesajul Patriarhului, nici în declarațiile clericilor cu care am stat de vorbă (și care ne-au precizat din capul locului că nu vor ca declarațiile lor să fie îndreptate împotriva unei persoane anume), este evident președintele României a creat, prin afirmațiile sale, o vie emoție în sânul bisericii și al enoriașilor acesteia.

Mesajul clar al Patriarhului

Fără a face referire la președintele statului, care a afirmat că este creștin, dar arătând cu degetul spre Parlament, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), PF Daniel, îndeamnă să nu fie subminată familia creștină tradițională. Alți clerici au explicat, pentru gândul, de ce noțiunile de „creștin”, „homosexual” și familie nu pot merge împreună, principalul argument fiind acela că menirea familiei este de a procrea.

„Valoarea reală a libertății noastre se măsoară potrivit cu mulțimea faptelor noastre bune, săvârșite în mod liber și responsabil, pentru a crește spiritual în iubire milostivă, în bunătate și generozitate. Dacă libertatea politică sau socială nu este unită cu responsabilitatea morală pentru apărarea vieții și demnității umane individuale și colective, libertatea devine autodegradare. De aceea, Sfântul Apostol Petru, cunoscând bine pericolul permanent al pervertirii sau al degradării libertății omului îi avertizează pe creștini, zicând: Nu folosiți libertatea ca pe un acoperământ al răutății!”, spune PF Daniel, într-un mesaj lansat luni privind valoarea familiei creștine.

În același context, patriarhul BOR apreciază că libertatea ca „acoperământ al răutății” sau „libertatea sinucigașă” se vede astăzi mai ales în răul pe care societatea contemporană secularizată și-l pregătește singură, uneori chiar prin legi impuse de parlamente, care duc la relativizarea valorilor morale fundamentale și la subminarea familiei tradiționale ca element natural al existenței și dezvoltării societății umane.

„Vedem așadar că libertatea, ca dar al lui Dumnezeu, pentru care au luptat și au murit eroii neamului românesc, trebuie cultivată astăzi cu mult discernământ și responsabilitate sporită. Pe lângă apărarea integrității teritoriale a țării noastre trebuie apărată și integritatea spirituală a sufletului poporului român, care în întreaga sa istorie a rezistat spiritual în timpul invaziilor barbare și al stăpânirilor străine, păstrându-și credința și viețuirea în familia creștină”, mai spune PF Daniel.

Traian Băsescu: „Dacă vor să se căsătorească bărbat cu bărbat, femeie cu femeie, e problema lor”

Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea „După 20 de ani” de la ProTV, întrebat dacă este de acord cu căsătoriile gay, că fiecare este liber să facă ce vrea cu viața lui.

„Eu sunt de acord cu libertatea fiecărui om să facă ce vrea cu viața lui, inclusiv această libertate. Ce facem fiecare între pereții casei noastre este problema noastră. A intra pe această zonă, a o reglementa prin Constituție e o greșeală. Nu se știe ce evoluții vor urma. Dacă vor să se căsătorească bărbat cu bărbat, femeie cu femeie, e problema lor”, a spus Traian Băsescu.

El a mai ținut să precizeze că este creștin ortodox și „respectă preceptele morale ale creștinismului”.

Declarațiile președintelui vin la câteva zile după ce parlamentarii au renunțat la amendamentul din proiectul de revizuire a Constituției ce prevedea că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”.

Căsătoria între persoane de același sex ar fi bazată doar pe plăceri senzuale

Ca urmare a afirmațiilor șefului statului, mai mulți preoți contactați de gândul au declarat, la unison, că o căsătorie între persoane de același sex „este bazată doar pe plăceri senzuale”.

„Nu s-a văzut niciodată în lumea asta că o familie se poate întemeia între un bărbat și două femei. Astea sunt doar plăceri senzuale pe care vor să le trăiască anumiți oameni”, a declarat pentru gândul un preot de la Catedrala Metropolitană din Iași.

Referitor la declarația președintelui, preotul spune că fiecare om poate face afirmații și după „intersele” și presiunile  care sunt în jurul lui. „Eu nu mă fac purtător de cuvânt al bisericii sau că sunt preot, eu mă fac purtătorul de cuvânt al unui creștin. Orice creștin de pe fața pământului nu ar putea nici măcar să accepte cu gândul asemenea lucru (căsătoriile între persoanele de același sex n.r.), dar să mai facă să apară și în Constituție. Ce drepturi poate să aibă un om care vrea doar niște plăceri, și nu întemeierea unei familii?”

În continuare, preotul de la Iași menționează că prin jurământul pe care l-a depus niciun reprezentant al Bisericii „nu poate să cunune în biserică doi bărbați și două femei”. „Este un mare sacrilegiu pe care l-ar face, orice preot. Avem niște rugăciuni foarte clare, vechi de sute de ani, în care li se spune bărbatului și femeii ‘Crește-ți și înmulțiți-vă”. Sunt rugăciuni speciale. Cum poți să spui la doi bărbați să crească și să se înmulțească sau la două femei?!”, adaugă parohul, specificând că „este punctul de vedere al unui creștin” pe care îl susține „până la moarte”.

Preot: „Dacă vrem să mai avem copii, nu se poate accepta asta”

El admite însă că, în intimitate, fiecare om poate să facă ce vrea. „Fiecare poate să facă ce vrea, că doar nu îl văd eu sau dumneavoastră, dar asta (căsătoria între persoane de același sex n.r.) nu se poate garanta. Este un mare sacrilegiu, iar Dumnezeu pedepsește țara, poporul și conducătorii, ceea ce nu este moral. Unii oameni nu își pot da seama că o familie poate fi formată doar dintr-un bărbat și o femeie. Dacă vrem să mai avem copii, nu se poate accepta asta”.

În aceeași notă vorbește și un alt paroh din București. Potrivit acestuia, în ceea ce privește neamul omenesc, „este neproductiv ca persoane de același sex să aibă legături pentru că unul dintre beneficiile legăturii trupești este procrearea”. „Orice specie tinde să se înmulțească. Noi, înmulțind plăcerile, micșorăm nașterile”, atrage el atenția.

Potrivit acestuia, în societatea românească s-a ajuns la anumite stări de lucruri „din cauza educației desacralizante pe care o face statul”. „99% din educația pe care o dăm copiilor noștri este total necreștină, iar atunci când copiii noștri, la maturitate, aleg alte practici în ceea ce privește legăturile trupești, noi ne mirăm. Dar statul culege ce a semănat. Iar noi (societatea românească n.r.) ne punem acum problema cu ora de religie (dacă să fie opțională sau nu n.r.)”.

Totodată, acesta crede că statul conduce omul către un comportament nefiresc. „Mai apoi, nu avem ce să facem decât să recunoaștem că există  acea stare de lucruri”.

„Păcatul” are două cauze

Preotul vorbește și despre teologia Sfinților Părinți care spune că sunt două mari cauze ale păcatului: fuga de durere și dorința de plăcere.

„Am stat de vorbă cu un medic renumit al Bucureștiului care mi-a spus: ‘Părinte, din punct de vedere al medicinei, mulți spun că sunt anumite aberații cromozomiale care determină comportamentul homosexual al oamenilor”. Omulețul ăsta, care a fost și director de spital, mi-a spus așa: ‘Gena care chipurile ar determina asta se găsește la caz din 700.000 de persoane’. Asta ar însemna că în România să existe puțin peste 20 de homosexuali. Ei fac asta pentru că le place”, adaugă parohul.

În continuare, preotul îl citează pe defunctul părinte Dionisie Ignat de la Colciu care spunea: „Mi se pare că omul nu se mai poartă omenește, darămite să se mai poarte creștinește”. „Noi, Biserica, ne luptăm să îi determinăm pe oameni să se poarte creștinește, dar oamenii noștri au pierdut dimensiunea umanistă a existenței. Omul nu se mai poartă omenește, nu mai vorbim de creștinește”, este de părere clericul.

Traian Băsescu a spus în declarația mai sus amintită că este creștin și respectă „perceptele morale ale creștinismului”. În accepțiunea bisericii, „creștin” înseamnă o persoană botezată în numele Sfintei Treimi. „Persoana botezată rămâne creștin cu toate păcatele pe care le face. Fiecare om are păcatele lui. Niciun păcat nu îi ia omului calitatea de creștin”, spune un alt preot al Arhiepisopiei București.

Părintele Nicolae Bordașiu afirmă, însă, că „o căsătorie între persoane de același sex nu este un lucru creștinesc”, adăugând însă că „fiecare poate fi ateu, musulman sau  ce vrea el”.

Un călugăr de la o mânăstire din județul Prahova amintește de prima minune a lui Iisus Christos, și anume transformarea apei în vin la o nuntă din Cana Galileei. „Iisus a făcut minunea la unirea dintre bărbat și femeie. Nu a mers acolo la nuntă în care se căsătoreau doi bărbați sau două femei”, mai spune el.

Pro și contra ideii de căsătorie între persoanele de același sex

Liderul Partidului Verde, Remus Cernea, spune că „este foarte bine” că președintele Traian Băsescu discută public, „relaxat”, despre teme considerate înainte „tabu”, precum căsătoria între persoane de același sex, el apreciind că „asta înseamnă democrația – dialogul și dezbaterea pe orice temă”.

„Faptul că suntem mai multe voci din politica din România care abordează astfel de teme, până de curând tabu, este foarte bine, că președintele României discută public, deja mult mai relaxat pe aceste teme, este un pas înainte. Nu cred că trebuie să avem în politică teme tabu. Aceste teme fac rău unei țări, cred că trebuie să discutăm relaxat, fără atacuri la persoană, eventual să ne inspirăm din modele de democrație mai avansate din alte țări. Asta înseamnă democrația – dialogul și dezbaterea pe orice temă”, a spus Cernea.

El a afirmat că a propus în Parlament un proiect de lege privind recunoașterea parteneriatului civil și a salutat punctul de vedere exprimat de președintele Senatului, Crin Antonescu, de susținere a acestuia.

În 9 iunie, Crin Antonescu a declarat că „matricea familiei” este căsătoria dintre un bărbat și o femeie, însă poate fi de acord cu legiferarea parteneriatelor civile între persoane de același sex, precizând că nu susține adopțiile de către astfel de cupluri.

Luni, vicepreședintele PDL Ioan Oltean, desemnat în Comisia de revizuire a Constituției, a declarat că nu este de acord cu căsătoriile gay, apreciind că nu există vreo motivație pertinentă pentru legalizarea acestora.

Ioan Oltean crede că „este o chestiune extrem de delicată”. El arată că, dacă în unele state europene se poate discuta despre „o practică, despre un obicei în privința aceasta, România este foarte departe de o asemenea stare de fapt și de drept”.

VIDEO | Oare iubitul ei ştie? :) Ce făcea tânăra din imagine în timpul meciului...
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Șoc: Gigi Becali se retrage la mănăstire! Cum își pregătește fiicele și soția și când...
Codrin Ștefănescu a făcut ANUNŢUL despre Liviu DRAGNEA! 'Sunt îngrijorat'
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
De ce aleg românii să se vaccineze cu Pfizer: sunt sloturi deschise în mod constant
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Afacerea care a ÎNFLORIT în pandemie. Cum poți face și tu MII DE LEI extrem...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Ce fac bogaţii planetei ca să îşi asigure imunitatea în vremea pandemiei
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide