• Publicat:
  • Actualizat:
Hot Pe Facebook

FABULOS! DESCOPERIRE UNICĂ ÎN LUME făcută în România, în timpul săpăturilor pentru autostrada Lugoj-Deva

FABULOS! DESCOPERIRE UNICĂ ÎN LUME făcută în România, în timpul săpăturilor pentru autostrada Lugoj-Deva
Săpăturile se fac pe o arie foarte extinsă

Sute de locuințe, zeci de morminte, vase de lut și râșnițe de piatră din secolul al XIII-lea î.e.n au fost descoperite de arheologi pe traseul autostrăzii Lugoj-Deva, scrie tion.ro.

Cele 50 de morminte dezgropate în satul Păru reprezintă cea mai mare necropolă din epoca bronzului descoperită până acum, scrie sursa citată. Descoperirea a fost făcută de o echipă de arheologi condusă de prof. dr. Florin Drașovean.

Cele șase situri arheologice din județul Timiș au fost descoperite în vara anului trecut, în cadrul unor cercetări preventive pe tronsonul autostrăzii Lugoj-Deva (pe segmentul Belinț-Traian Vuia), însă abia acum a fost dat publicității raportul legat de aceste descoperiri.

„Printre cele mai importante situri este cel descoperit în localitatea Păru, datat prin metode clasice în secolele XIII-XII i.e.n. Au fost cercetate peste 500 de complexe arheologice, gropi ale unor locuințe, precum și peste 50 de morminte de incinerație, aceasta fiind, până în acest moment, cea mai mare necropolă a acestui grup cultural”, a declarat dr. Drașovean.

Profesorul spune că mormintele descoperite la Păru oferă indicii prețioase despre ritualul funerar de la sfârșitul epocii bronzului din nord-estul Banatului. „S-a constatat că defuncții erau depuși pe un rug funerar, pe care erau arse și obiectele din trusoul funerar, din care făceau parte o masă-altar din lut pe care se aduceau ofrandele funerare, râșnițe din piatră, precum și diferite vase din lut care erau folosite pentru banchetul funebru”, a mai spus dr. Drașovean.

Sursa citată scrie că, în prezent, descoperirile arheologice de pe traseul autostrăzii Lugoj-Deva sunt analizate de specialiștii de la Muzeul Banatului.

×
Inchide