Harta pe care trebuie să o vezi dacă ai casă în România. Schimbarea vă afectează pe toți

Redactor:
Mihai Schiau
Ar putea însemna că...

Anul 2013 a adus semnale favorabile pe piața rezidențială din România și s-ar putea dovedi a fi unul mai bun decât cei precedenți, spun specialiști în domeniul imobiliar analizând evoluția pieței în primele sale luni.

Prețurile locuințelor urmează, în continuare, o tendință de scădere, care dacă se va menține și în lunile viitoare va duce, până la finalul anului, la înregistrarea unor reduceri ale prețurilor de până la 7%.

„Începutul lui 2013 a fost mai bun pentru piața rezidențială dacă îl comparăm cu începutul anului trecut și se simte un oarecare optimism în piață”, a declarat pentru gândul Gabriel Voicu, manager New Homes în cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Voicu susține, de asemenea, că prețurile au arătat în 2013 aceleași semne de stabilitare observate încă din anul 2011, cu ușoare scăderi sau cu unele creșteri mici de la lună la lună, în funcție de zonele unde sunt plasate locuințele și în funcție de segmentul din care acestea fac parte.

Totodată, conform spuselor reprezentantului Coldwell Banker Affiliates, există deja dezvoltatori pe piața imobiliară din România care au început să construiască noi locuințe, iar numărul tranzacțiilor din perioada ianuarie-martie a fost și el mai mare decât cel înregistrat în primele trei luni ale anului trecut.

„Este încă prematur să spunem dacă 2013 va continua în același ritm, dar, în mod normal, anul acesta va fi mai bun pentru piața rezidențială comparativ cu anii precedenți”, ne-a mai explicat Voicu adăugând că „acest lucru nu înseamnă că vom vedea prețuri în creștere sau că nu vor mai fi insolvențe și falimente în piața imobiliară”.

Cu cât ar putea scădea prețurile locuințelor pe parcursul anului 2013

În cazul în care prețurile de pe piața imobiliară vor urma și pe parcursul lunilor viitoare tendința de scădere înregistrată până acum, atunci ele ar putea să se reducă până la finele anului 2013 cu 3% – 7%.

„Este dificil de realizat o estimare privind cea de-a doua parte a anului ținând cont că un posibil eveniment negativ macroeconomic și-ar pune amprenta asupra economiei autohtone, dar în lipsa unor astfel de evenimente, prețurile locuințelor vor avea o evoluție similară cu cea din 2012”, ne-a mai declarat Gabriel Voicu.

Cât cereau în aprilie proprietarii pentru apartamentele scoase la vânzare

La nivel național, apartamentele se vindeau în luna aprilie a acestui an la un preț mediu de 935 de euro/mp, cu aproape 7% mai redus decât în aceeași lună a anului trecut, când prețul mediu pe metru pătrat ajungea la 1.004 euro, potrivit indicelui imobiliare.ro.

Sursă: imobiliare.ro

În continuare, în Capitală se înregistrază cel mai „piperat” preț mediu pe metru pătrat din țară de vânzare al apartamentelor, mai exact de 1.100 euro.

Acesta este cu 173 de euro mai ridicat decât cel înregistrat, spre exemplu, în Cluj-Napoca și cu 309 euro mai mare decât cel din Timișoara.

Cât costă apartamentele din București

În medie, apartamentele din Capitală se vând la un preț de 1.100 euro/mp, deci cu 4% mai ieftin decât în aceeași lună a anului 2012, când metrul pătrat costa 1.146 de euro.

Față de luna martie a anului în curs, prețul mediu de vânzare pe metru pătrat al apartamentelor din București a scăzut cu 8 euro.

Cele mai ieftine cartiere bucureștene rămân și în această perioadă Rahova, Ferentari, Militari și 1 Decembrie/Titan.

„Cele mai scumpe zone sunt cele centrale, Primăverii, Dorobanți și zona de Nord a Capitalei”, ne-a explicat managerul New Homes al Coldwell Banker Affiliates.

Totodată, cel mai scump cartier în cele 20 de zone pentru care compania calculează un indice imobiliar alături de Ziarul Financiar este Aviației.

Prețurile apartamentelor cu două camere au scăzut cu până la 5.700 de euro în ultimul an

La nivelul Capitalei, în luna aprilie a acestui an, prețul mediu de vânzare pe metru pătrat al apartamentelor noi era cu 184 de euro mai ridicat decât cel înregistrat în cazul apartamentelor vechi, de 1.038 de euro.

FOTO: Silviu Matei/Mediafax Foto

În cazul apartamentelor noi cu două camere scoase la vânzare de către proprietarii bucureșteni, prețul pe metru pătrat ajungea, tot în aprilie 2013, la 1.181 de euro și era cu 136 de euro mai mic decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Totodată, apartamentele vechi cu două camere se vindeau în cartierele din Capitală cu 1.071 de euro/mp, mai ieftin cu 30 de euro/mp față de luna aprilie a anului trecut.

Astfel, luna trecută un apartament nou cu două camere și cu o suprafață de 42 de metri pătrați putea fi cumpărat cu un preț mediu de 49.602 euro, cu 5.712 euro mai ieftin decât prețul cu care acesta ar fi putut fi achiziționat în urmă cu un an.

Un apartament vechi cu două camere și cu aceeași suprafață putea fi cumpărat, la rândul său, în luna aprilie a acestui an, cu circa 44.982 de euro, un preț cu 1.260 mai mic decât în aprilie 2012.

Harta prețurilor medii ale apartamentelor cu două camere din România

Click pentru a mări (INFOGRAFIC: gândul.info – date imobiliare.ro)

Apartamente cu 2.100 de euro mai ieftine decât în aprilie 2012 în Brașov

Prețul mediu pe metru pătrat al apartamentelor din Brașov era luna trecută de 843 de euro, acesta fiind cu 21 de euro mai mic decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut și cu 11 euro mai redus decât cel înregistrat în luna martie a acestui an.

Totodată, apartamentele cu două camere în acest oraș ajungeau să fie scoase la vânzare luna trecută cu un preț de 839 de euro/mp, în scădere cu 50 de euro față de aceeași lună a anului 2012, potrivit indicelui imobiliare.ro.

Astfel, brașovenii puteau să își cumpere, în luna aprilie a acestui an, un apartament cu două camere de 42 de metri pătrați cu o sumă medie de 35.238 de euro, mai scăzută cu 2.100 de euro față de cea pe care ar fi fost nevoiți să o scoată din buzunar dacă ar fi decis să cumpere aceeași proprietate cu un an în urmă.

Cât costă un apartament cu două camere în Cluj-Napoca

Apartamentele din Cluj-Napoca se vindeau luna trecută, în medie, cu 927 de euro/mp. Suma era cu 23 de euro mai redusă decât cea înregistrată în luna aprilie a anului trecut, când apartamentele din același oraș se vindeau la un preț mediu de 950 de euro/mp.

De asemenea, prețul pe metru pătrat al apartamentelor cu două camere din acest oraș a scăzut în perioada aprilie 2012 – aprilie 2013, ajungând la 983 de euro/mp.

Clujenii care au cumpărat luna trecută un astfel de apartament, cu o suprafață de 42 de metri pătrați, au scos din buzunar, în medie, 41.286 de euro, cu 630 de euro mai puțin decât ar fi făcut-o în aprilie 2012.

Prețuri mai mici cu 2.000 de euro la apartamentele cu două camere din Constanța

Prețul pe metru pătrat al apartamentelor scoase la vânzare în Constanța era luna trecută de 866 de euro, cu aproape 5% mai scăzut decât cel înregistrat în aceeași lună a anului trecut, dar cu un euro mai mare decât cel din martie 2013.

În cazul apartamentelor cu două camere, prețul cerut de proprietarii constănțeni a scăzut în ultimul an cu 48 de euro/mp ajungând la 859 de euro/mp.

FOTO: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto

Astfel, apartamentele cu două caremere cu o suprafață de 42 de metri pătrați care se vindeau anul trecut cu un preț mediu de 38.094 de euro, costă acum 36.078 de euro.

Sfaturile specialiștlor în domeniul imobiliar pentru cei care vor să își cumpere o locuință

Specialiștii în domeniul imobiliar îi îndeamnă pe românii care se află în căutarea unei noi locuințe în care vor să se mute cât mai curând să meargă la showroom-uri și la ansambluri imobiliare, dar și să compare toate ofertele înainte de a face o achiziție.

„Un potențial cumpărător poate aștepta încă un an, însă scăderea de prețuri care s-ar înregistra într-un an poate fi obținută astăzi direct, prin negociere”, ne-a mai spus Voicu.

FOTO:Gabriel Petrescu/Mediafax Foto

Românii care se află, în prezent, în căutarea unei locuințe pot vizita, în perioada 10 – 12 mai, Târgul Național Imobiliar.

Evenimentul va fi organizat la Palatul Parlamentului din București, iar la acesta vor participa 87 de expozanți, de la dezvoltatori, la agenții imobiliare și la instituții financiare.

Printre locuințele care vor fi prezentate la târgul imobiliar se vor număra o garsonieră de 24 de metri pătrați din zona Olteniței, scoasă la vânzare pentru suma de 18.000 de euro, și două apartamente aflate în Berceni, unul de două camere pe care persoanele interesate îl pot cumpăra cu 29.000 de euro, iar cel de-al doilea cu trei camere, al cărui preț va fi de 50.000 de euro, potrivit unui comunicat de presă remis gândul de către organizatori.

NOTĂ: Analiza gândul este realizată pe baza indicelui imobiliare.ro, unul dintre cele mai mari portaluri destinate pieței imobiliare din țara noastră.

Indicele reprezintă o medie a prețului solicitat, exprimat în euro pe metru pătrat util, pentru apartamentele de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinație rezidențială.

El este calculat pe baza anunțurilor publicate pe acest portal de către agențiile imobiliare, dar și de către proprietari.

Acest instrument nu ia în calcul marja de negociere variabilă de la o tranzacție la alta care determină prețul final al tranzacției.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar.

Inchide