Interviu de angajare. Cum răspunzi corect la întrebarea „Unde vă vedeți peste cinci ani”

Redactor:
Gândul
Una dintre întrebările cu care se pot confrunta candidații, în cadrul unui interviu de angajare, atunci când vor să obțină un nou loc de muncă, este "Unde vă vedeți peste cinci ani?".

Una dintre întrebările cu care se pot confrunta candidații, în cadrul unui interviu de angajare, atunci când vor să obțină un nou loc de muncă, este „Unde vă vedeți peste cinci ani?”. Scopul pe care îl urmăresc angajatorii prin intermediul acestei întrebări este acela de a determina care sunt planurile de viitor ale persoanei care aplică pentru obținerea unei anumite funcții și evoluția ei pe termen lung în cadrul companiei sau al poziției respective.

„Trebuie să înțelegem că un potențial angajator serios își dorește să știe care sunt planurile tale pe termen mediu și lung, pentru a încerca să identifice dacă îți poate oferi acel ceva sau în cât timp nu va mai putea și te va pierde”, a declarat pentru gândul Cătălina Rascu, recruitment coordinator al Consulteam.

„Întrebarea > este utilizată de către specialiștii în resurse umane atunci când obiectivele companiei pentru care angajează vizează, în principal, evoluția pe termen lung a candidatului în cadrul respectivei poziții sau a respectivei organizații”, a declarat pentru gândul și Sorin Diulescu, regional manager pentru zona de Est în cadrul ManpowerGroup România.

Prin intermediul acestei întrebări, persoana care conduce interviul de angajare poate avea ca scop atât aflarea obiectivelor viitorului angajat în plan profesional, cât și gradul de conștientizare al acțiunilor pe care el trebuie să le realizeze în vedere atingerea lor și potențialul de conducere al acestuia, după cum susțin specialiștii ManpowerGroup.

„Se vor putea evalua și perspectivele candidatului în zona de leardership, pontențialul său în acest sens, raportarea realistă, ca și perioadă de evoluție, de la stadiul profesional actual la ulterioare roluri de coordonare”, explică Diulescu.

De asemenea, angajatorii au posibilitatea de a vedea adevărata disponibilitate a candidatului pentru ocuparea respectivei poziții vacante din cadrul companiei, felul în care el se raportează la postul dorit, dar și capacitatea lui de autoevaluare.

FOTO: Publimedia/Shutterstock

„În general, perspectiva de abordare a procesului de recrutare s-a modificat, specialiștii exprimandu-și preferința pentru o abordare situațională, din care să reiasă cât mai clar atuurile sau după caz, deficiențele candidatului, în detrimentul utilizarii unor întrebări precum >”, susține Diulescu.

„Se vor putea evalua astfel și elemente precum gradul de dezinvoltură, nivelul competențelor comunicaționale, prezența abilităților de negociere, lucrul în echipă, maturitatea și așa mai departe”, a mai menționat acesta.

Cea mai mare parte a candidaților nu răspund însă concret unei astfel de întrebări pentru că nu au un plan bine determinat al modului în care își doresc să evolueze, de-a lungul timpului, în carieră. De aceea mulți se rezumă la a răspunde „nu m-am gândit exact, e prea mult timp în discuție și depinde de multe aspecte”, după cum ne-au explicat reprezentanții Consulteam.

Este bine însă ca o persoană care își dorește să obțină o anumită funcție în cadrul unei companii să știe să răspundă corect la o astfel de întrebare pentru a-și crește șansele de reușită și pentru a-i demonstra potențialului angajator că pentru ea cariera este importantă.

 „De mare impact este să ai un plan, nimeni nu-și dorește un angajat confuz și care vine la birou doar pentru a câștiga niște bănuți, nu neaparat pentru a-și construi o carieră”, susține Rascu. „Acesta nu va fi, de obicei, la fel de implicat și probabil va fi, la un moment dat, nefericit fără să conștientizeze exact de ce”, mai spune aceasta.

Specialista în resurse umane susține, de asemenea, că a întâlnit cazuri în care candidații care voiau să obțină un post de senior în cadrul unei companii au răspuns la această întrebare spunând că într-o perioadă de cinci ani se văd într-un post de team leader. De altfel, consultanta afirmă că astfel de candidați au și obținut jobul respectiv în cel mult 4 ani muncind „susținut și organizat”.

„Am cunoscut și candidați din management care au răspuns > și au identificat împreună cu viitorul angajator factorii care le-ar asigura o astfel de evoluție, la care compania nu se gândise serios până în acel moment”, ne-a mai explicat Rascu. „Rezultatul a fost un win-win situation pentru ambele părți”, a mai menționat ea.

Rascu atenționează, de asemenea, asupra faptului că în cazul în care aplici, de exemplu, pentru un post de specialist în cadrul unei companii mici din România, nu trebuie să îi spui posibilului angajator că îți dorești să ajungi manager senior regional în cadrul unei companii multinaționale.

Inchide