• Publicat:
  • Actualizat:
Hot Pe Facebook

INTERVIU LA „DUPĂ 20 DE ANI” cu ION ȚIRIAC. Cum l-a convins fostul jucător de tenis pe un investitor german să își aducă banii în România și ce probleme au urmat

Omul de afaceri Ion Țiriac, invitatul ediției de duminică a emisiunii "După 20 de ani", a povestit despre situația neplăcută în care s-a regăsit un investitor pe care l-a convins, la tradițională partidă de vânătoare organizată anual de fostul tenisman român, să deschidă o fabrică în România.

Omul de afaceri Ion Țiriac, invitatul ediției de duminică a emisiunii „DUPĂ 20 DE ANI”, difuzată de ProTV și Voyo.ro, a povestit despre situația neplăcută în care s-a regăsit un investitor pe care l-a convins, la tradițională partidă de vânătoare organizată anual de fostul jucător de tenis român, să deschidă o fabrică în România.

În ciuda locurilor de muncă nou create și a cifrei de afaceri consemnată de investitorul german, autoritățile din România s-au arătat mai puțin îngăduitoare decât cele din Cehia și Polonia, care au considerat că fabricile lui de acolo respectă din toate punctele de vedere angajamentele luate și merită să primească o sumă de bani pusă la dispoziție de Comisia Europeană.

„Știți că eu fac o vânătoare o dată pe an și-mi invit niște prieteni, de ani și ani de zile. Printre ei, este și un austriac care este probabil cel mai mare producător de sucuri din Europa. Se numește Rauch. Îl vedeți la schi, este mare amator de sport. Domnul Rauch zice: >. >  >. Se întâmpla acum zece ani. >”, a povestit Țiriac.

FOTO: Silviu Matei/Mediafax

Fostul sportiv român l-a convins până la urmă pe Rauch, care a decis să investească într-o fabrică la Târgu Mureș, care are în prezent 1.000 de muncitori, număr ce ar urma să se dubleze în perioada următoare, a precizat Țiriac.

„Asta e partea bună. Partea proastă este că acum trei ani zice >. >

Ion Țiriac a fost invitatul ediției de duminică a emisiunii „DUPĂ 20 DE ANI”, transmisă de ProTV și pe voyo.ro. Printre temele discutate alături de Cristian Leonte și jurnaliștii Claudiu Pândaru și Cristian Hostiuc s-a numărat reorganizarea teritorială a României, perspectivele de business, criza financiară precum și situația politică din România.

„Nu suntem atât de jos pe cât crede lumea”

Criza va persista, iar afacerile vor continua să scadă și în 2013, este de părere Ion Țiriac, însă interesul investitorilor străini pentru România nu s-a evaporat.

„După părerea mea, criza mai ține. Vestea bună este că noi nu suntem atât de jos pe cât crede lumea, pe de-o parte și pe de altă parte, am rămas totuși un punct în Europa foarte interesant pentru investiții. Poate că încă nu suntem la suprafață, dar toată lumea încă se interesează”, a precizat omul de afaceri, adăugând că ținta de creștere economică asumată de guvern, respectiv 1,6% din PIB, este, în opinia sa, realizabilă.

„Adevărul este că business-ul nu merge. Nu merge nici măcar la 30% cum mergea acum 4-5 ani”, a precizat fostul tenismen. După el, motivul este absența fluxurilor de capital, respectiv reticența băncilor de a debloca banii. „Băncile sunt aproape înghețate toate. Undeva sunt banii care au fost, adică nu au dispărut niciunde. Peste tot se spune că business-ul crește. Bursa din Statele Unite crește, toată Europa oarecum, din punct de vedere economic, crește, dar la noi nu se vede”, a explicat Țiriac.

Când ar putea avea loc o nouă prăbușire a leului

Având în vedere dependența economiei de evoluțiile statelor din Vest, o revenire a creșterii este posibilă doar după ce economia mondială se va relansa, a argumentat omul de afaceri la „DUPĂ 20 DE ANI”.

„Dacă cei de peste Ocean se ridică, încet-încet, atunciîn Europa îi urmăm după trei până la șase luni. Revenind la România, eu totuși am multe speranțe, având în vedere că noi avem atât de recuperat, încât toată lumea o să se năpustească din nou în momentul în care o să avem o linie de plutire”, a mai spus Țiriac.

Despre atragerea investitorilor: Birocrația și lipsa meseriașilor îi întoarce din drum

În ceea ce privește atragerea unor investitori străini, Țiriac a precizat că autoritățile de la București trebuie să rezolve o serie de probleme cunoscute deja, cum ar fi birocrația sau lipsa mânei de lucru din industria prelucrătoare.

„Eu am fost participant oarecum colateral la o întâlnire pe care premierul Ponta a avut-o cu niște oameni de afaceri din Germania, din Austria, înainte de alegeri. Toți oamenii aceștia se plângeau de mână de lucru calificată și spuneau: > Cred că Ponta a băgat-o oarecum la cap și încearcă acum. Nu toți trebuie să fie numai doctori, ingineri, profesori, câștigători de olimpiade la fizică, chimie, matematică și așa mai departe. La noi, meseriașul a cam dispărut, iar asta era una din probleme. A doua era din nou birocrația”, a mai spus Țiriac la ProTV.

În opinia sa, dependența afacerilor de fonduri europene s-ar putea dovedi contraproductivă pe termen lung.

„Eu nu sunt un mare partizan al fondurilor europene. Acestea vin și o să treacă la un moment dat. Eu trebuie să mă gândesc la țara asta și în momentul în care n-oi mai avea fonduri că degeaba știu să le atrag”, a spus omul de afaceri.

Țiriac: La privatizări e nevoie de viziune. Dacă nu, cumpăr eu mâine CFR Marfă, dăm vagoanele la fier vechi și folosim banii pentru cauze caritabile

Companiile de stat nu pot fi tratate cu o simplă „aspirină”, a subliniat omul de afaceri. Reforma trebuie să fie una profundă, iar lipsa de performanță trebuie tratată chirurgical. În opinia lui Țiriac, autorităților le lipsește în prezent viziunea necesară atunci când se angajează să privatizeze o societate.

„Nu poți să le ții în viață numai cu aspirină. Ori faci o chirurgie și tai ce e rău și arunci afară și trăiește ca lumea, ori dacă nu, nu poți să subvenționezi treaba asta pentru că plătești dumneata, eu, domnul cu camera, toată lumea”, a explicat omul de afaceri.

În viziunea sa, felul în care s-a procedat cu privatizarea Oltchim este „o glumă de neconceput”. Dacă lipsa de viziune îi va împiedica pe guvernanți să întocmească o strategie coerentă pentru vânzarea pachetului majoritar de acțiuni la CFR Marfă, Țiriac s-a oferit să cumpere el compania de stat și să se ocupe de casarea vagoanelor, astfel încât din banii obținuți să poată fi susținută o cauză caritabilă.

„După părerea mea, la privatizare trebuie să te uiți mult înainte pentru că toate consecințele trag după ce ai dat și s-a terminat. Dacă matale te uiți și spui așa: eu privatizez CFR Marfă și i-o dau lui căile ferate spaniole sau germane și ăia vin și ți-o fac bibelou, iar matale începi să faci un business de acolo, statul ia nu mult, un miliard, un miliard și jumătate din taxe pe an. Mai sunt încă 5.000-10.000 de oameni care muncesc și ăia mai iau o leafă, mai plătesc și taxe și așa mai departe. Unde e viziunea cu CFR Marfă? Că dacă e viziune de tăiat numai vagoane, o cumpăr eu mâine, tăiem vagoanele, le băgăm într-un fond și le dăm copiilor săraci sau îl dăm la o operă de caritate. Eu sunt dispus să fac treaba asta decât să dai altuia să taie nu știu câte mii de vagoane sau sute de vagoane. E vorba de un principiu”, a precizal el.

Un exemplu de viziune dat de fostul tenismen este împrumutul acordat de guvernul american pentru salvarea General Motors în 2008.

„Eu eram în casa șefului senatului Statelor Unite și l-am întrebat, fiind prieten, > >. A avut viziunea”, a comentat Țiriac.

Sfat pentru Ponta

Pe premierul Victor Ponta, Ion Țiriac îl sfătuiește să se înconjoare de o echipă de specialiști, deoarece „o să fie numai atât de tare cât oamenii de specialitate din jurul lui”.

Fostul sportiv s-a arătat totdată mulțumit de felul în care s-a organizat Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) care a avut loc în perioada 17-22 februarie la Brașov. Țiriac susține că a primit chiar felicitări din partea unor oficiali ai unor ligi internaționale pentru calitatea pistei de biatlon și a celor de schi.

„Pista de biatlon este o pistă de nivel mondial. Eu am primit o scrisoare de la președintele Federației Internaționale, spunându-mi >”, a povestit omul de afaceri.

În ceea ce privește patinoarul inaugurat tot la Brașov, Țiriac susține că acesta ar fi putut fi mai mare.

„L-am văzut. Este foarte frumos, senzațional. După părerea mea, însă, la un oraș ca Brașovul, la o populație de 400.000 de locuitori, patinoarul trebuia să aibă 5.000 de locuri, nu 1.500. Dar este în regulă. Eu când am fost erau 1.500 înăuntru și 2.500 care așteptau afară pentru un meci de juniori la care România a pierdut. Juniorii noștri au pierdut rău de tot, dar nu asta contează, contează că am participat. Să-i dai omului acela plăcerea ca, din când în când să vadă și el Steaua câștigând sau Dinamo pierzând, să-l atragi pe terenul de sport”, a precizat Țiriac.

Despre regionalizare și baronii locali

Ion Țiriac susține regionalizarea, deoarece vede o nouă hartă administrativă ca fiind benefică pentru dezvoltarea României.

„Eu, personal, cred că aceste regiuni care ar trebui să se facă, câte sunt, eu cred că ar fi benefice pentru România pentru că s-ar crea o emulație, o strângere a acestor cătune, comune, orașe și ar fi ceva centralizat. Du-te în satul ‘A’ și vezi că primarul ăla ori a avut bani, ori s-a împrumutat de bani și vezi că străzile sunt asfaltate, sunt perfecte. În momentul în care se termină satul, ieși afară și sunt numai gropi până în satul celălalt pentru că porțiunea dintre aceste două sate nu aparține nici ăluia, aparține Bucureștiului să facă bucăta asta. După părerea mea, cu o federalizare, o regionalizare, fiecare regiune cu mai mult sau mai puțin guvernul ei, iar la împărțeala banilor e mult mai ușor să-i împarți la 7 decât la 47 sau la 57. Eu așa o văd”, a explicat omul de afaceri.

În opinia sa, capitalele regiunilor ar trebui să fie orașele mari, mai exact, București, Iași, Constanța, Timișoara, Brașov sau Cluj.

Țiriac a vorbit și despre riscul ca „baronilor locali” să li se acorde o putere de decizie prea mare.

„Baronii locali nu sunt o treabă românească. Atât timp cât un om își plătește taxele, face business și este corect, n-am nicio problemă, dar acest om trebuie să nu aibă nicio apartanență politică sau nicio legătură directă politică pentru că dacă o are este întotdeauna sub lupa faptului că face treburi care nu sunt la locul lor”.

În ceea ce privește situația politică, Țiriac s-a rezumat să sublinieze că România are nevoie de o opoziție puternică, PDL fiind „oarecum dezechilibrat în momentul acesta”. Întrebat de ce nu s-a gândit vreodată să intre în politică, fostul tenisman a spus că nu-i plac compromisurile.

„Eu nu sunt un individ care face compromisuri. Eu nu știu să fac compromisuri. Am luat palme și pumni din dreapta și din stânga, dar eu mai bine mor în picioare decât să trăiesc în genunchi. Nu sunt capabil să-mi iau responsabilitatea pentru 20 de milioane de oameni. Mi-am luat pentru 14, 15, 16 mii. Am făcut cât am putut colaterale fără să mă uit la culoarea celor mi-au cerut să fac asta”, a mai spus Țiriac, invitat la „DUPĂ 20 DE ANI”.

 

Inchide