Mihail Gorbaciov refuză să apere ideea reunificării Rusiei cu Crimeea

Redactor:
Adrian Popa
Mihail Gorbaciov refuză să apere ideea reunificării Rusiei cu Crimeea
Fostul conducător al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a refuzat, într-o scrisoare publicată vineri, să apere "reunificarea" Rusiei cu Crimeea și a făcut apel la încetarea "escaladării" crizei ucrainene, care, în opinia sa, ar putea duce la un nou Război Rece, relatează AFP.

„Cel mai important este să se oprească escaladarea periculoasă, să se găsească o soluție pe placul cetățenilor Ucrainei și Rusiei, să se împiedice un nou Război Rece”, a scris laureatul Premiului Nobel pentru Pace într-o misivă publicată de cotidianul Komsomolskaia Pravda.

El a răspuns unei solicitări care i-a fost lansate cu o zi înainte pe aceeași cale de Vitali Tretiakov, un fost patron de presă din perioada Perestroika. Tretiakov i-a cerut lui Gorbaciov să se adreseze cancelarului german Angela Merkel pentru a-i solicita „să nu împiedice reunificarea pașnică a Crimeei și Sevastopolului cu Rusia”.

„Sunt surprins că dumneavoastră nu cunoașteți poziția mea în legătură cu evenimentele din Ucraina”, i-a răspuns Mihail Gorbaciov.

„Președintele rus (Vladimir Putin) este în contact aproape în fiecare zi cu alți șefi de stat, inclusiv cu Merkel”, a subliniat el, adăugând că nu vrea să se „amestece”.

„Eu v-aș sfătui mai degrabă să reflectați asupra originii reale a evenimentelor actuale. Eu o văd în întreruperea (politicii) Perestroika, în destrămarea fără sens a Uniunii Sovietice” în 1991, a apreciat Gorbaciov.

Gaidau Ion, [email protected]

Inchide