Momentul deznodământului. Sentința instanței pentru Cioacă

Redactor:
Gândul
BREAKING NEWS!

Polițistul Cristian Cioacă a fost condamnat la 21 de ani de închisoare plus 5 ani interzicerea drepturilor civile. Instanța l-a condamnat la 21 de ani de închisoare pentru uciderea Elodiei și la doi ani pentru infracțiunea de profanare de morminte. Instanța a mai dispus un spor de un an de inchisoare, astfel că Cioacă va executa 22 de ani de închisoare dacă sentința va fi menținută și în faza de recurs.

Cristian Cioacă este acuzat de uciderea soției sale Elodia Ghinescu. Sentința a fost pronunțată de judecătorii Tribunalului Argeș. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel. Dosarul a fost trimis în judecată de procurorii pe 30 ianuarie 2013 după o achetă care a durat 5 ani.

Judecătorii l-au mai obligat pe Cioacă și la plata unei despăgubiri totale de 250.000 euro din care 100.000 euro reprezintă daune morale pe care ar urma să le incaseze mama Elodiei. De asemenea Cioacă a mai fost oblicat și la plata sumei de 135.000 lei repezentând cheltuieli judiciare. Potrivit minutei ancheta în cazul Cioacă a costat 125.000 lei. 

Dosarul a fost trimis în judecată de către procurorii ROMULUS-DAN VARGA și MARIA MILITARU de la Parchetul General. Pentru o perioadă dosarul a fost investigat de către procurorul Marius Iacob cel care acum este adjunct al procurorului șef al DNA.

Cazul Elodia Marilena Ghinescu (septembrie 2007) a fost demarat după dispariția avocatei române Elodia Marilena Ghinescu (n. 27 septembrie 1968, Brașov) în seara de 29 august 2007. Cazul a deschis o lungă anchetă a poliției și procuraturii, puternic mediatizată în presa românească.

CITEȘTE AICI RECHIZITORIUL DOSARULUI CIOACĂ

Elodia Marilena Ghinescu (n. 27 septembrie 1968, Brașov), șefă de promoție la absolvirea Facultății de Drept din Brasov, conducea un birou de avocatură. La 18 iulie 2004, s-a căsătorit cu inspectorul principal de poliție Constantin Cristian Cioacă, în vârstă de 33 ani, ambii fiind la a doua căsătorie. Cioacă a absolvit Academia de Poliție din București și s-a angajat la IPJ Brașov în anul 2000. În prezent, Cioacă lucrează la departamentul de ordine publică din cadrul Secției 2 de Poliție Brașov. Elodia Ghinescu și Cristian Cioacă au împreună un băiat, Patrick, născut în ianuarie 2005. După dispariția mamei, copilul a fost dat în îngrijirea bunicilor paternali din comuna argeșeană Albota.

La data de 6 septembrie 2007, la Secția 2 Poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Brașov, s-a înregistrat sesizarea lui Cioacă, Constantin Cristian cu privire la dispariția soției sale Ghinescu, Elodia Marilena, sesizarea purtând data de 5 septembrie 2007.

O săptămână mai târziu, pe 12 septembrie 2007, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov a fost înregistrată aceeași sesizare privind dispariția Elodiei Marilena Ghinescu. La data de 17 septembrie 2007, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov, s-a stabilit ca urmărirea penală să fie continuată și finalizată de către Secția de Urmărire Penală și Criminalistică.

La 18 septembrie, procurorii au început urmărirea penală față de Cioacă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor calificat, reținându-se că în noaptea de 29 spre 30 august 2007 și-a ucis soția, după care a segmentat cadavrul și l-a aruncat într-un loc neidentificat.

Elodia Ghinescu și-a petrecut câteva zile de concediu în Dubai, în compania ofițerului SPP Ilie Cristian. Corespondența dintre amanți a fost descoperită de Cioacă după dispariția soției, în urma accesării laptopului acesteia.

În data de 8 octombrie, într-o zonă împădurită dintre Poiana Brașov și Râșnov, pe fundul unei râpe, au fost găsite o uniformă murdară de polițist, câteva fotografii cu Ghinescu și fiul ei, o sticluță de parfum și o pereche de mănuși cu urme de sânge, dovedite a aparține lui Cioacă, în vreme ce expertiza ADN a demonstrat că sângele provenea de la Ghinescu.
Cu toate suspiciunile de vinovăție, Cioacă nu a fost arestat imediat după instrumentarea cazului, din pricina lipsei probei principale – cadavrul Elodiei Ghinescu. S-au organizat căutări în patru județe – zonele Râșnov, Pârâul Rece, Predeal, în lacul Vidraru, Dragoslavele, Rucăr, Podul Dâmboviței și Fundata-Dâmbovicioara, într-un lac din Codlea, în județele Covasna și Harghita -, însă nu s-a găsit nimic.

Conform legii, după 15 ani eventuala faptă se va prescrie, iar „dosarul Elodia” va fi clasat.

La 12 februarie 2009, Elodia Ghinescu a fost oficial declarată dispărută, acesta fiind primul pas spre declararea decesului.

Cristian Cioacă este încarcerat la Penitenciarul Colibași din data de 30 ianuarie. El a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru săvârșirea infracțiunilor de omor calificat și profanare de morminte, fiind acuzat că și-a ucis soția, avocata Elodia Ghinescu, în august 2007. Cristian Cioacă se află în arest preventiv de mai bine de opt luni, din data de 5 decembrie 2012.

 

Inchide