Noua MODĂ a NUMELOR la FETE și BĂIEȚI. Cele mai frecvente 10 nume pe care părinții le-au dat în 2012 nou născuților

Redactor:
Gândul
Numele momentului sunt:

Andrei și Maria sunt cele mai frecvente nume de botez primite de bebelușii născuți în cursul anului 2012, arată topul prenumelor la nivel național, obținut de gândul de la Evidența Populației din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

În schimb, cele mai frecvente prenume întâlnite în România, la toate categoriile de vârstă, sunt: la bărbați Gheorghe – 853.213 și Ioan – 765.018 și la femei Maria – 1.866.955 și Elena – 1.100. 485.

—————————————————————-

PLUS: ACESTEA SUNT NUMELE ANULUI 2011. Anunț la maternitate – Vezi ce înseamnă „nume ciudat” în opinia statului român:

PLUS: 2010: Ce nume mai aleg românii? Gheorghe sau Ion sunt istorie

PLUS: Cele mai populare nume în lume:

—————————————————————-

Topul prenumelor acordate în 2012 la nivel național băieților arată că 12.082 de bebeluși au primit prenumele de Andrei, 7.838 – David, 7.573 – Alexandru, 5.833 – Gabriel, 5.124 – Ștefan, 4.793 – Ionuț, 3.909 – Mihai, 3.756 – Cristian, 2.768- Darius, 2.701 – Daniel.

Când vine vorba de fete, topul prenumelor la nivel național arată că, în 2012, 21.101 de fete au primit numele de botez Maria, 5.598- Andreea, 5534- Elena, 5.327- Ioana, 4.242 – Alexandra, 3.161 – Ana, 3094 – Antonia, 3.008 – Daria, 2.989 – Gabriela, 2.783 – Ștefania.

Top 10 prenume acordate pentru bebelușii născuți în 2012la nivel național

Sursa: Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date- Ministerul Afacerilor Interne

Specialiștii spun că românii au început să nu mai dea prenume ciudate copiilor lor, mai ales după ce legea s-a schimbat și nu mai permite funcționarilor de la primărie să înregistreze orice fel de prenume.

Potrivit articolului 84 din Codul Civil, „este interzisă înregistrarea de către ofițerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole și a altora asemenea, de natură a afecta ordinea publică și bunele moravuri ori interesele copilului, după caz”.

Cu toate acestea, la nivelul Bucureștiului, preferințele părinților pentru prenumele copiilor lor sunt cu totul altele decât cele de la nivel național.

Datele obținute de gândul de la primăriile de sector arată că prenumele grecești, cele italienești și cele arăbești sunt în topul numelor de botez pe care bucureștenii le aleg pentru bebelușii lor.

În ultimii ani angajații de la Evidența Populației au înregistrat prenume mai exotice, de la prenumele unor celebrități muzicale până la politicieni.

Astfel, Yannis, Alessia, Rihhana și Mateo sunt printre prenumele destul de frecvente pe care locuitorii din Capitală le dau copiilor lor.

Specialiștii spun că în București se simte cel mai mult influența altor naționalități în ceea ce privește prenumele alese la naștere de părinți.

Eric și Alesia în Sectorul 1

Potrivit serviciului de evidența populației din sectorul 1, în 2012 cel mai atribuit prenume pentru fete a fost Maria, cele mai multe fetițe fiind botezate cu acest nume, iar astfel s-a păstrat proporția națională. După Maria, vin puternic din urmă nume de botez mai puțin românești precum: Sophia, Anastasia, Antonia, Natalia, Nectaria, Alexia sau Alesia.

Reprezentanții de la evidența populației arată că la băieți, prenumele care rămâne pe un loc fruntaș, ca și în anul 2011, este David, urmat îndeaproape de Alexandru, Ștefan, Matei, Eric și Cristian.

Angajații de la Primăria Sectorului 1 susțin că în privința prenumelor mai puțin obișnuite predomină cele cu rezonanțe străine, în special arăbești: Ariadni, Antola, Anais, Rahela, Aris, Ayana, Amira.

Riana și Yanis în Sectorul 2

În Sectorul 2, cele mai utilizate nume de băieți alese de părinți în cursul anului trecut au fost Andrei, David, Marian, Cristian, Yanis și Nikolas.

La fetițe, părinții au ales cu preponderență Alexandra, Maria, Ioana, Cristina, Sophia, Sara, Riana, Anastasia, Alesia, Rebeka și Antonia.

Reprezentanții Primăriei Sectorului 2 susțin că au un serviciu special prin care îi consiliază pe părinți să aleagă prenumele în funcție de numele de familie și să evite pe cât posibil alăturările de nume nepotrivite.

Sectorul 4 cu prenume „clasice”

Sectorul 4 pare singurul unde părinții aleg prenume tradiționale. „În 2012, cele mai frecvente nume alese de părinți pentru băieți au fost Mihai, David, Cristian, Ioan și George. Pentru fetițe, prenumele preferate au fost Florentina, Maria, Mihaela, Gabriela și Cristina”, a spus Cristina Pop, reprezentanta Primăriei Sectorului 4.

„De câțiva ani, foarte mulți părinți se întorc la prenumele tradiționale. În special în preajma unor mari sărbători creștine părinții aleg nume tradiționale”, a mai spus Cristina Pop.

În Sectorul 6 predomină Yannis și Alessia

Potrivit statisticii prenumelor acordate anul trecut în sectorul 6 al Capitalei, cei mai mulți dintre băieții născuți anul trecut se numesc Yannis, iar cele mai multe dintre fetițe Alessia. Yannis este un nume întâlnit mai ales la greci, iar Alessia la italieni.

Top 10 al numelor de băieți, în ordine descrescătoare, cuprinde pe lângă Yannis și pe Nicolas, Andrei, Alexandru, Mateo, Tudor, David, Mihai, Cristian și Luca.

La fete, după Alessia, cele mai frecvente prenume alese de către părinți sunt Alexandra, Antonia, Andreea, Teodora, Maria, Cristiana, Nicole, Rihanna și Anastasia.

Angajații de la evidența populației sector 6 arată că, în perioada iunie- decembrie 2012, 20 de băieți au primit numele de Yannis și 15 fetițe s-au numit Rihanna.

Sectorul 3 nu are o astfel de statistică din lipsa maternităților, iar Sectorul 5 nu a transmis nicio situație până la publicarea articolul.

Top 10 cele mai frecvente prenume masculine și feminine la nivel național

Sursa: Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date- Ministerul Afacerilor Interne

 

 

 

 

Inchide