Reincriminarea insultei și calomniei. Iulia Motoc vrea ca la CEDO, dar a votat ca în România

Reincriminarea insultei și calomniei. Iulia Motoc vrea ca la CEDO, dar a votat ca în România
Publicat: 26/06/2013, 11:20

CCR a publicat motivarea deciziei prin care spune că insulta și calomnia trebuie reincriminată de Parlament. Judecătorul CCR Iulia Motoc, proaspăt propusă pentru postul de judecător CEDO, spune în opinia concurentă că este de acord cu reîncriminarea insultei și calomniei, dar a ținut să facă precizarea că în legislația internațională cele două infracțiuni sunt dezincriminate.

Citește șI: De ce au revenit insulta și calomnia în Codul Penal, după „modelul” Rusiei: „Demnitatea umană nu poate fi evaluată în bani”

Opinia concurentă a Iulie Motoc are valoarea unei precizări. Din mențiunile făcute de ea la această opinie rezultă că și ea ar fi votat pentru reincriminarea insultei și calomniei. Contactată de gândul Iulia Motoc a precizat că personal este împotriva reincriminării insultei și calomniei dar nu a precizat de ce nu a votat înpotrivă în CCR.

Astfel în prima frază a opinie separate, Iulia Motoc reține că este de acord cu decizia Curții Constituționale.În al doilea pargraf Iulia Motoc menționează însă că normele internaționale dezincriminează cele două infracțiuni. „Standardele internaționale converg în direcția unei depenalizări a insultei și calomniei”, a precizat Motoc. Judecătorul CCR a făcut referire la o decizie a Comitetului Drepturilor Omului a ONU care prevde dezincriminarea celor două infracțiuni.

VEZI AICI DECIZIA CCR CU OPINIA SEPARATA A IULIEI MOTOC

Motoc mai face referire și la alte câteva decizii ale CEDO care spun același lucru. În final însă, Motoc arată că observațiile din ultimul raport MCV privind presa trebuie să fie luate în serios de autorități și că aceste observații trebuie transpuse în legislație.

În raportul MCV se menționează următoarele: „Au existat numeroase exemple de mijloace de informare în mass-media care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum și anumite îndoieli cu privire la eficacitatea acțiunii de supraveghere desfășurată de CNA. Situația sugerează necesitatea unei revizuiri a normelor existente pentru a garanta faptul că libertatea presei este însoțită de o protecție corespunzătoare a instituțiilor și a drepturilor fundamentale ale persoanelor, precum și pentru a pune la dispoziție măsuri reparatorii”.

În esență, Iulia Motoc susține că din această observație a Comisiei Europene rezultă că România trebuie să reincrimineze insulta și calomnia.

În final, Iulia Motoc se contrazice din nou menționând că reincriminarea insultei și calomniei nu reprezintă o soluție. „Considerăm că activitatea de supraveghere exercitată de Comisia Europreană trebuie să fie respectată, dar apreciem că procesul de reincriminare penlă a insultei și calomniei prin presă nu este o soluție la presiunile pe care mass-media le exercită asupra sistemului judiciar ținând cont de roul general pe care mijloacele de informare în masă îl dețin într-o societate democratică”, a precizat Motoc

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Efectele dramatice ale expulzării lui Novak Djokovic asupra turneului de la Australian Open!
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
O bancă din România vinde un VW Passat. Pare chilipir dar are o mare problemă
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
CEO-ul Pfizer: Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
MINORUL care a INCENDIAT blocul din KM 4-5, plasat în AREST la DOMICILIU
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Răsturnare șocantă de situație în cazul Raisei, fetița ucisă pe trecere de mașina poliţiei. Ce...
Klaus Iohannis A RĂMAS FĂRĂ CUVINTE. Ce cadouri a primit președintele României. S-a aflat chiar...
Anamaria Prodan o face praf pe Corina Caciuc! Fotografii șocante cu iubita lui Reghe
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...