REZISTENȚA de la Vaslui s-a predat de MAREA DESCENTRALIZARE. Primar: „Acum se face bugetul pentru la anul, iar președinții de CJ vor fi Dumnezei în teritoriu”

REZISTENȚA de la Vaslui s-a predat de MAREA DESCENTRALIZARE. Primar: „Acum se face bugetul pentru la anul, iar președinții de CJ vor fi Dumnezei în teritoriu
Publicat: 11/03/2014, 14:22

La Pungești, americanii s-au retras în urmă cu o lună cu tot cu utilajele de căutare a gazelor de șist. S-au întors acum o săptămână pentru consultări cu localnicii, dar au renunțat rapid. „Au încercat să îi intrebe pe oameni ce cunoștințe au despre gaze de șist, să îi informeze. Unii acceptă dialogul, alții nu stau de vorbă, îi amenință să plece. Ei vor să facă un sondaj, cine este pro, cine este contra gazelor de șist”, explică situația viceprimarul Vasile Voina. Acum, la Pungești, se așteaptă verdictul de la instanță după ce Prefectura a atacat hotărârea de interzicere a explorării și exploatării gazelor de șist. Speranțe de câștig ar fi, spune viceprimarul care a angajat un avocat care a dovedit în instanță Prefectura, obținând o decizie favorabilă pentru comuna Vlahuța care votase și ea împotriva gazelor de șist. Una din cele trei excepții însă, deoarece alte nouă comune au pierdut în instanță și, mai mult, majoritatea nu au făcut recurs, neangajându-și nici măcar avocat să le apere.

„Mai are rost să te bați cu morile de vânt? Sunt prea mic pentru un război atât de mare”, declară resemnat primarul din Dumești, Constantin Vieru. „Noi nu ne-am mai angajat avocat. Am considerat că nu mai are rost”, spune și Marius Ciocan, primarul din Pochidia. „Am făcut tot ce am putut. Recurs? Nu mai facem recurs, zic. Pentru că majoritatea primăriilor au pierdut”, explică și primarul de la Perieni, Vasile Roșca. Mai tranșant decât colegii săi, cu o luptă câștigată în instanță împotriva Prefecturii, primarul comunei Șuletea, Ciprian Robert Tamaș, spune că a stat de vorbă cu unii dintre edilii care au pierdut procesul și are o explicație pentru resemnarea acestora: odată cu descentralizarea puterea șefilor de Consilii județene crește, iar primarilor le e teamă că nu vor mai avea alocate fonduri „La Vaslui suntem la pământ. Le este teamă de rectificări. În plus, acum se face bugetul pe anul viitor. De anul viitor, președinții de Consilii Județene vor fi Dumnezei în teritoriu. Ești mai rău de gură, ia să te liniștim”, a spus el.

Contactat de gândul, pentru a răspunde acuzațiilor, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a susținut că fondurile se alocă în funcție de posibilități, singura problemă pe care instituția o are ese cu aceia care nu respectă legea.

„Cum nu respecți legea, cum te pârlim. Singura colaborare pe care noi nu o avem bună este cu infractorii. Cum îi prindem, cum îi pârlim. Nu avem posibilitatea de a acționa arbitrar. Nu sunt bani ce trec prin mâna președintelui, sunt sume pentru echilibrarea bugetelor. Dacă o primărie nu își acoperă cheltuielile cu salariile sau cu cofinanțări pentru proiectele de interes local, în funcție de solicitări și în măsura posibilităților pe care le avem, intervenim noi”, a declarat Buzatu.

Primar Dumești: „Sunt prea mic pentru un război atât de mare”

14 primării de comune din județul Vaslui au votat, în consiliile locale, hotărâri pentru interzicerea explorării și exploatării gazelor se șist pe teritoriul lor. Este vorba de primăriile din Băcani, Coroiești, Dumești, Gherghești, Pochidia, Perieni, Puiești
Tutova, Vinderei, Pungești, Alexandru Vlahuță, Pogana, Șuletea și Iana. În 13 dintre cazuri, Prefectura a atacat în instanță deciziile luate de autoritățile locale. Nouă dintre procese le-a câștigat, trei le-a pierdut – Alexandru Vlahuță, Șuletea și Pogana, iar în cazul Pungești încă nu s-a judecat cauza deschisă la începutul lunii noiembrie pe rolul tribunalului Vaslui.

Un caz aparte este cel al comunei Iana, prima comună vasluiană care a emis o hotărâre privind interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist și în cazul căreia Prefectura a dat „aviz de legalitate”. Până la publicarea articolului Prefectura Vaslui nu a răspuns la întrebarea gândul de ce a atacat cele 13 hotărâri privind interzicerea gazelor de șist, iar în cazul Iana a dat un aviz de legalitate.

Primarii care au pierdut procesul cu Prefectura au renunțat după ce prima instanță le-a dat o decizie nefavorabilă, unii nu și-au angajat măcar un avocat care să-i reprezinte, alții nu au mai făcut recurs.

Primarul comunei Dumești, Constantin Vieru, se declară din start resemnat. „Mai are rost să te bați cu morile de vânt? M-ar fi costat și angajarea avocatului… M-am gândit că nu am șanse de câștig”, a explicat Vieru de ce nu a atacat hotărârea prin care Prefectura Vaslui a anulat în instanță decizia Consiliului Local care se pronunța impotriva explorării și exploatării gazelor de șist.

Întrebat dacă nu a acționat pentru că îi este teamă că nu va mai primi finanțări de la autoritățile de la nivelul județului, Vieru spune că se consideră „prea mic pentru un război atât de mare”.

„În nebuloasa asta nu mai înțeleg nimic. Hotărârile sunt deja luate înainte să de dea deciziile în instanță. România merge pe linia asta, cu gazele de șist, din ce văd și eu la televizor. Nu mă pricep. Sunt prea mic pentru un război atât de mare”, a declarat pentru gândulprimarul comunei Dumești, Constantin Vieru.

Primar Pochidia:„Noi nu ne-am mai angajat avocat. Nu avea rost”

În cazul comunei Pochidia, consilierii au votat o hotărâre privind interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist încă din 17 ianuarie 2013. Prefectura Vaslui a cerut revocarea hotărârii, dar proiectul a fost respins la Consiliul Local, așa că Prefectura mers în instantă, iar Primăria Pochidia a pierdut, pe 23 septembrie.

„Noi nu ne-am mai angajat avocat. Am considerat că nu mai are rost, pentru că am văzut că celelalte primării au pierdut, pe bandă rulantă. Acum, după ce primaria Alexandru Vlahuță a câștigat, avem speranțe că vom fi și noi băgați în seamă. Am impresia că termenul de recurs a trecut”, spune Marius Ciocan, primarul din Pochidia. El a adăugat că în prezent consilierii locali „se gândesc” să voteze o nouă hotărâre de consiliu local pe această temă, la presiunea locuitorilor care „tot vin și mă intreabă ce se întâmplă. Le e teamă că nu vor mai avea apă în fântâni pentru animale”.

„Noua hotărâre va fi la fel ca la cele două primării – Alexandru Vlahuță și Șuletea – care au câștigat procesul cu Prefectura. Dar deocamdată așteptăm să vedem dacă Prefectura nu va ataca și decizia dată de Tribunal prin care primăriile comunelor Vlahuță și Șuletea au câștigat pe fond „, a declarat pentru gândul primarul din Pochidia.

Primar Perieni: „Nu mai facem recurs”

La rândul său, primarul comunei Perieni, Vasile Roșca, a declarat pentru gândul că, în urmă cu o săptămână, le-a fost comunicată decizia Tribunalului Vaslui prin care instanța a anulat hotărârea votată de consilierii locali privind interzicerea explorării, dezvoltării și exploatării gazelor de șist prin metoda de fracturare hidraulică.

„Noi aici suntem împotriva gazelor de șist. Am făcut tot ce am putut”, spune pentru gândul primarul Vasile Roșca, care susține însă că nu va face recurs la Curtea de Apel. „Recurs? Nu mai facem recurs, zic. Pentru că majoritatea primăriilor au pierdut”, adaugă el.

Întrebat dacă îi este teamă de eventuale repercusiuni, dacă va face recurs, primarul din Perieni a negat: „Nu mi-e teamă. Altfel nu aș fi inițiat hotărârea care a fost votată de consiliul local”, a spus primarul din Perieni.

Primar Șuletea: „La Vaslui suntem la pământ. Primarilor le este teamă de rectificări”

Comuna Șuletea este una dintre cele care a câștigat procesul cu Prefectura, dar asta doar din motivul că pe terioriul comunei nu au fost identificate rezerve de gaze de șist și „nu se cunosc suprafețele de teren care ar avea în subsolul lor aceste zăcăminte și nici nu au fost declarate de interes național, așa cum se prevede în Legea 213/1998, pentru ca singurul care poate dispune de ele să fie statul”,după cum se arată în motivarea instanței de judecată.

Primarul comunei Șuletea, Ciprian Robert Tamaș, spune că a stat de vorbă cu unii dintre edilii care au pierdut procesul cu Prefectura. De la ei susține că a aflat că le-ar fi teamă să atace cu recurs sentința, pentru ca nu cumva să îi „supere” astfel pe mai marii de la nivel de județ și să riște să nu mai primească bani pentru bugetul și așa sărac al primăriilor lor.l.

„Eu am mai vorbit și cu alți primari. Le e frică să facă recurs la Curtea de Apel. Este vorba despre banii pentru bugetul anului viitor. Le e frică de rectificări bugetare. Situația e delicată la Vaslui. Suntem la pământ. Nu avem bani pentru asistenți sociali. Nu avem bani pentru continuarea investițiilor. Eu am fost sunat de la București și am fost întrebat dacă sunt plătit de ruși (…). De la începutul anului viitor, președinții de consilii județene vor fi Dumnezei în teritoriu. Toți banii vor trece prin ei. Până acum veneau bani direct de la Guvern. Nu treceau prin aparatul consiliului județean. Acum tot ce vine de la Guvern, trece prin domnul președinte (al consiliului județean-n.r). Esti mai rău de gură, ia să te liniștim”, explicat pentru gândul Ciprian Tamaș.

Tamaș își amintește că, atunci când era în opoziție, actualul președinte al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a scos în stradă la Bârlad aproape 10.000 de oameni și a jurat în fața lor, cu mâna pe Biblie, că nu va accepta în județ nici o companie care să folosească metode de fracturare hidraulică pentru gazele de șist.

Viceprimar Pungești: Am angajat același avocat care a câștigat pentru comuna Vlahuță

La începutul lunii noiembrie Prefectura Vaslui a solicitat în instanță anularea și a deciziei Consiliului Local Pungești privind gazele de șist, emisă în octombrie, susținând că autoritățile locale nu se pot pronunța asupra exploatării zăcămintelor din subsol, acestea fiind în proprietatea exclusivă a statului. Luni, consilierii locali din Pungești au votat pentru angajarea unui avocat care a reprezentat în instanță și comuna Alexandru Vlahuță și a câștigat.

Până la o decizie a Tribunalului, viceprimarul din Pungești, Vasile Voina povestește cu localnicii i-au alungatdin comună și pe reprezentanții Chevron care veniseră să facă o campanie de informare. „De 3 zile au venit câteva persoane care au încercat să îi intrebe pe oameni ce cunoștințe au despre gaze de șist, să îi informeze. Unii acceptă dialogul, alții nu stau de vorbă, îi amenință să plece. Ei vor să facă un sondaj, cine este pro, cine este contra gazelor de șist”, ne-a declarat Voina.

De altfel, Chevron a anunțat săptămâna trecută suspendarea campaniei. „Chevron poate confirma astăzi (n.r. – miercuri, 13 noiembrie) suspendarea activităților de informare din comuna Pungești, județul Vaslui, ca urmare a protestelor din cadrul comunității. Prioritatea noastră este să desfășurăm aceste activități de informare într-un mod sigur și responsabil, însă acest lucru nu a fost posibil astăzi”, se arată într-un comunicat transmis de compania americană.

Compania americană Chevron deține un acord petrolier pentru explorarea gazelor de șist în perimetrul Bârlad (circa 600.000 de hectare), din județul Vaslui. Pe lângă acestea, Chevron mai are și trei acorduri petroliere în Dobrogea.

În Vaslui, sondele de explorare a gazelor de șist ar urma să fie amplasate pe teritoriul comunelor Pungești, Băcești și Găgești, iar o a patra sondă – la Puiești.

Revelația primarului din Pogana, Maricel Gifu: „Păi însemnă că și noi am câștigat”

Contactat de gândul Maricel Gifu, primarul din Pogana, localitate situată la 24 de km de Puiești – comună unde Chevron ar urma să amplaseze o a patra sondă de explorare, dar pentru care nu are încă aviz de mediu – ne-a rugat politicos să revenim în câteva minute pentru a se pune la curent cu situația exactă a procesului lor cu Prefectura, pe tema gazelor de șist.

„Nouă Tribunalul Vaslui ne-a respins doar un articol. Articolul 4, cu interzicerea eliberării de autorizații. Restul au rămas. Păi însemnă că și noi am câștigat”, are el pe loc o revelație, în timp ce ne citea din decizia instanței de fond.

Pe scurt, articolul 4 din hotărârea Consiliului Local Pogana interzicea eliberarea de autorizații, certificate de urbanism și autorizații de construcție în vederea amplasării de construcții, sonde de explorare și exploatare a gazelor de șist.

În schimb, restul articolelor, între care și cel ce interzice explorarea și exploatarea gazelor de șist prin metode neconvenționale pe teritoriul comunei Pogana, nu au fost respinse de instanță.

„Articolul 1 interzice explorarea și exploatarea gazelor de șist prin metode neconvenționale pe teritoriul comunei Pogana. Articolul 2 interzice darea în administrare, concesiune a unui teren proprietate publică a comunei în scopul explorării și exploatării gazelor de șist. Articolul 3 interzice vânzarea, concesionarea de terenuri din comună pe care urmează să se facă lucrări de explorare și exploatare a gezelor de șist”, ne citește el hotărârea consilierilor.

Cazul comunei Iana: Prefectura ne-a avizat hotărârea de interzicere a gazelor de șist

Un caz aparte este cel al comunei vasluiene Iana. Iana a fost între primele comune din județ al cărei consiliu local a emis, în 5 iulie 2012, o hotărâre pentru interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist prin metoda neconvențională pe teritoriul comunei.

Contactat de gândul, primarul din Iana, Adrian Totolici, a declarat că Prefectura nu numai că nu a atacat hotărârea lor în contencios administrativ, așa cum a procedat în cazul celorlalte comune, ci chiar a avizat-o.

„Noi am fost între primele comune din Vaslui care am adoptat o hotărâre privind interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist pe teritoriul comunei. Noi am trimis, anul trecut, hotărărea la Prefectură, iar Prefectura ne-a avizat-o”, a declarat pentru gândul primarul din Iana, Adrian Totolici.

Primăria Băcani: Am făcut recurs la Curtea de Apel Iași

Pe de altă parte, reprezentanții Primăriei Băcanispun că au făcut recurs la Curtea de Apel Iași după ce Prefectura le-a anulat în instanță hotărârea privind interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist.

„Prefectura a contestat în contencios administrativ hotărârea abia după ce noi le-am notificat-o. De data asta am angajat un avocat și am făcut recent recurs la Curtea de Apel Iași”, a precizat pentru gândul consilierul juridic al primăriei, Elena Negrescu.

Replica președintelui CJ Vaslui: „Cum îi prindem, cum îi pârlim”

Gândul l-a contactat pe președintele CJ Vaslui și l-a întrebat dacă primarii ar trebui să se teamă de șefii de la nivel de județ care ar putea să nu le mai dea bani anul viitor dacă ar face recurs împotriva Prefecturii Vaslui.

„Cum nu respecți legea, cum te pârlim. Singura colaborare pe care noi nu o avem bună este cu infractorii. Cum îi prindem, cum îi pârlim”, răspunde președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, la replica edililor care îi văd atotputernici pe șefii de consilii județene.

„Nu avem posibilitatea de a acționa arbitrar. Trebuie să procedăm potrivit prevederilor legale. Nu sunt bani ce trec prin mâna președintelui, sunt sume pentru echilibrarea bugetelor. Acolo unde sunt solicitări, intervenim noi prin echilibrare bugetară. Dacă o primărie nu își acoperă cheltuielile cu salariile, sau cu cofinanțări pentru proiectele de interes local, în funcție de solicitări și în măsura posibilităților pe care le avem, intervenim noi”, a declarat pentru gândul Dumitru Buzatu, președinte CJ Vaslui.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
“Prințișorul Craiovei”, ATACAT brutal de cei care îi sunt alături: “Un maimuțoi cu aere de...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Certificatul verde, OBLIGATORIU în România! Ce NU mai au voie să facă românii care nu...
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Modul în care Israelul l-a asasinat pe șeful programului nuclear iranian. Scenariul, desprins din filmele...
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Ce temperatură are apa Mării Negre în perioada 20 – 26 septembrie la Mamaia, Costinești...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea tristă a acestei dimineți. Este doliu imens în România. Lacrimi și regrete în urma...
BOMBA zilei despre PFIZER! Ce efect secundar are a treia doză
Cazul Caracal, dezvăluiri epocale. De ce nu se va afla niciodată adevărul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Sectorul din România unde salariu mediu net a ajuns la 8439 de lei