Gândul
02.09.2013
Hot Pe Facebook

Șova: Decizia legată de proiectul minier de la Roșia Montană va fi economică sau asumată de politic

Șova: Decizia legată de proiectul minier de la Roșia Montană va fi economică sau asumată de politic
Decizia legată de proiectul minier de la Roșia Montană va fi economică sau asumată de întreaga clasă politică din România "cu da sau nu", declară ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Șova, potrivit căruia, dacă proiectul va respecta anumite condiții, va fi promovat în Parlament.

Decizia legată de proiectul minier de la Roșia Montană va fi economică sau asumată de întreaga clasă politică din România „cu da sau nu”, declară ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Șova, potrivit căruia, dacă proiectul va respecta anumite condiții, va fi promovat în Parlament.

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Șova, a declarat, sâmbătă, la Blaj, că dezbaterea privind aprobarea proiectului minier de Roșia Montană ajunge în Parlament și va fi o decizie economică sau o decizie asumată de întreaga clasă politică din România „cu da sau nu”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Dan Șova a spus că proiectul trebuie să respecte condițiile de mediu și pe cele impuse de Ministerul Culturii pentru conservarea siturilor arheologice, iar dacă va respecta aceste condiții, va fi promovat în Parlament un proiect de lege.

„Decizia de a spune da sau nu nu este o chestiune de curaj, este o chestiune de obligație atunci când mergi la muncă. Noi de asta mergem la Guvern ca să fim capabili să spunem da sau nu. Acum sunt niște chestiuni foarte simple care sunt legate de respectarea condițiilor de mediu și de respectarea condițiilor impuse de Ministerul Culturii în privința conservării siturilor arheologice. Dacă din proiect va rezulta că toate acestea pot fi respectate, atunci se va promova cu siguranță un proiect de lege în Parlament în așa fel încât în cadrul dezbaterilor la comisiile parlamentare și în plenul Parlamentului să existe posibilitatea de exprimare a tuturor opiniilor. Se va merge pe transparență totală și va fi o decizie economică sau o decizie asumată de întreaga clasă politică din România cu da sau nu”, a afirmat ministrul.

Întrebat ce părere are despre acest proiect, Șova a răspuns: „Părerea mea este foarte simplă: dacă se pot crea locuri de muncă sau se pot face investiții directe sub condiția respectării condițiilor de mediu, a condițiilor de conservare a siturilor arheologice și de dezvoltare ulterioară a zonei după ce se termină exploatarea, se poate lua în discuție. Dacă aceste condiții preliminare nu sunt respectate, nu poate exista nicio discuție”.

Ministrul a adăugat, totodată, că Ministerul Economiei trebuie să finalizeze procedurile pentru înființarea unei societăți de stat special pentru acest proiect.

„Deocamdată, Ministerul Economiei trebuie să facă mai multe formalități pentru a realiza divizarea societății și a crea posibilitatea să se ducă eventualele câștiguri din dividende într-o companie care să nu aibă în spate toate sucursalele și cei 70.000 de angajați și minele de la Minvest. Ideea era că, în ipoteza în care în viitor se va face această exploatare, banii respectivi să poată fi folosiți în investiții, și nu în acoperirea nu știu căror găuri sau datorii către diverși furnizori. Va trece această întreprindere, dacă se va face legea, va trece la Ministerul de Finanțe”, a afirmat Dan Șova.

Acesta a participat, sâmbătă, la Blaj, la inaugurarea unei noi unități de producție de către concernul german Bosch, investiție cifrată la aproximativ 50 de milioane de euro.

Comisia de Analiză Tehnică (CAT), responsabilă de evaluarea impactului asupra mediului al proiectului de la Roșia Montană, s-a întrunit pe 10 mai, fiind prima sa ședință din noiembrie 2011, Gabriel Resources anunțând că există o bază pentru un angajament de durată privind proiectul.

Gabriel Resources publicase, la data respectivă, pe site-ul Bursei din Toronto, un raport pentru primul trimestru din 2013, în care menționa întrunirea CAT, dar și crearea, de către Guvern, a unei noi companii care să se ocupe de proiectul de la Roșia Montană.

Gabriel Resources arăta, totodată, în raportul trimestrial suspus atenției investitorilor, că a obținut cea de-a 19-a decizie judecătorească în favoarea sa, în urma a 20 de acțiuni împotriva proiectului, înaintate de la începutul anului 2010, și că, pe 22 aprilie, Consiliul Județean Alba a emis un nou certificat de urbanism (CU – 47) pentru proiect, valabil timp de doi ani și care poate fi prelungit încă un an.

Guvernul a decis, printr-o hotărâre aprobată pe 30 aprilie, înființarea unei noi companii care se va ocupa exclusiv de proiectul Roșia Montană și care va funcționa doar în subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, Dan Șova (PSD).

Noua companie va rezulta din reorganizarea, prin divizare parțială, a Companiei Naționale a Cuprului, Aurului și Fierului Minvest Deva, care deține în prezent 19,3% din acțiuni la societatea Roșia Montană Gold Corporation (RMGC).

Societatea Roșia Montană Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, cu 80,46% din capitalul social, în spatele companiei fiind nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz și Thomas Kaplan.

Compania deține la Roșia Montană (județul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint.

Proiectul este blocat de mai mulți ani din cauza disputelor legate de protecția mediului.

×
Inchide