„Stimate cetățene român…” – Scrisoarea primită de românii din Marea Britanie înainte de alegerile europene

Redactor:
Gândul
Gândul.info vă prezinta demersul New Europeans, Voter Registrations Campaign, înainte de alegeri europarlamentare 2014.

Românii din Marea Britanie au început să primească, de la începutul lunii februarie, o scrisoare în care sunt îndemnați să voteze în cadrul alegerilor europene din 22 mai, fiind avertizați că, până la următoarul scrutin, s-ar putea să nu mai aibă dreptul de a locui și munci în UK.

„Stimate cetățene român al Uniunii Europene, înregistreză-te ca să poți vota la alegerile europene și locale. În 2019, când vor avea loc următoarele alegeri parlamentare europene, Marea Britanie s-ar putea sa nu mai fie parte din Uniunea Europeană. David Cameron, Prim-Ministrul Marii Britanii a promis un referendum pe tema statutului de membru al țării sale în Uniunea Europeană. Dacă cetățenii britanici vor alege ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană, s-ar putea să-ți pierzi dreptul de a locui și de a munci aici. Cu siguranță îți vei pierde și dreptul să votezi la alegerile europene și locale din Marea Britanie”. Acesta este mesajul care deschide scrisoarea către comunitatea românească din Marea Britanie. Demersul a fost inițiat de New Europeans, o organizație pro-europeană din Marea Britanie, care a lansat, recent, o campanie de atragere a cetățenilor europeni la urne.

CLIC pentru a vedea scrisoarea integrală// Sursa: New Europeans

Uniune polarizată, cetățeni tot mai apatici

Cu trei luni înaintea alegerilor europarlamentare, pronosticurile nu sunt deloc încurajatoare. Uniunea s-a polarizat în două emisfere extremiste, sudul fiind marcat de o creștere a extremei stângi, iar centrul și nordul UE, a extremei drepte. Mai mult, entuziasmul cetățenilor față de aceste alegeri care vin după o perioadă dură din punct de vedere economic și social în Europa se înscrie în trendul descrescător care a caracterizat fiecare alegeri europene din 1979 încoace (vezi graficul de mai jos). Acesta este contextul în care a luat ființă campania New Europeans de înregistrare a votanților și de creștere a entuziasmului lor pentru alegerile foarte importante de la sfârșitul lunii mai.

Sursa: Parlamentul European

Pe de-o parte, sunt vizate comunitățile de cetățeni UE din Marea Britanie – se estimează că, însumat, aceste comunități numără 2,5 milioane de oameni. Pe de altă parte, se caută mobilizarea electoratului britanic din UE, estimat la peste 2 milioane de persoane. În fond, spune președintele New Europeans, Roger Casale, acesta ar putea fi ultimul lor vot european, în cazul în care Marea Britanie va părăsi UE la referendumul din 2017.

„Oamenii ar trebui să fie realmente îngrijorați de tot ceea ce se întâmplă și să conștientizeze că au o voce și pot face ceva și se pot folosi de dreptul de a vota în alegerile europene, dar și locale (în UK, alegerile europene se suprapun cu mai multe alegeri locale). Lansăm un apel la adresa tuturor cetățenilor europeni din UK și a cetățenilor britanici din UE să exercite dreptul la vot. În cazul britanicilor, ar putea fi ultima șansă de a vota într-un scrutin european, pentru că dacă Marea Britanie părăsește UE înainte de următoarele alegeri europarlamentare din 2019, nu vor mai putea vota”, a explicat Roger Casale, fost parlamentar laburist, într-un interviu acordat gândul înainte de lansarea campaniei.

Întrebat cât de serioasă este discuția, dincolo de jocul politic, despre BREXIT, respectiv retragerea Marii Britanii din UE, Casale s-a arătat un optimist precaut: „Sondaje de la începutul anului arată că opinia majoritară este pentru părăsirea UE, dar cred că se va schimba dacă chiar avem referendum. Nu spun că e probabil, ci că e un risc ca Marea Britanie să iasă din UE, iar acest risc trebuie luat în serios”.

Dincolo de români, primele comunități care au primit aceste scrisori de mobilizare la exercitarea dreptului de vot au fost adresate către italienii și polonezii din Marea Britanie. Gestul a fost și simbolic, pentru că fiecare dintre aceste comunități reprezenta un alt val de aderare. Scrisorile în care cetățenii străini din UK sunt îndemnați să se înregistreze și să voteze în mai sunt transmise prin intermediul liderilor acestor grupuri. În cazul românilor, ele  sunt co-semnate și popularizate de Nicolae Rațiu, președintele Centrului Cultural Român din Marea Britanie.

Primele sondaje la nivel european: Socialiștii sunt pe primul loc, UE se radicalizează

Socialiștii europeni au, în acest moment, un avans de aproximativ 19 locuri în PE în fața Popularilor, respectiv 221 la 202, indică primele rezultate previzionate ale scrutinului UE din mai, anunțate zilele trecute de VoteWatch.eu, o organizație cu sediul la Bruxelles, care se ocupă de monitorizarea instituțiilor europene. Un asemenea scenariu înseamnă o victorie pentru Socialiști, dar nu una atât de confortabilă încât să aibă garanția că vor da președintele Comisiei Europene (în persoana germanului Martin Schulz, pe care conservatorii lui Merkel l-ar putea accepta, totuși, din motive de naționalitate). În acest caz, se poate ajunge la un candidat de compromis și la negocieri dure în Consiliul de Miniștri, unde conservatorii încă au majoritate.

ALDE, liberalii europeni, vor rămâne cea de-a treia mare putere politică din PE și vor avea 64 de locuri, potrivit primelor sondaje la nivelul UE 28 – o scădere, totuși, de la cele 85 de locuri din actuala legislatură. 

Comuniștii, Confederația Stângii Unite/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL), vor deveni a patra mare putere politică în legislativul UE, după liberal-democrați, cu 56 (de la 35 în prezent) de locuri prognozate pentru următorul Parlament European. Ei sunt urmați de Verzi, cu 44 de locuri (de la 55) în sondaje, de Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), cu 42 de locuri (de la 54), de Europa Libertății și Democrației (EFD), cu 30 de locuri (de la 35). În fine, sondajele centralizate de VoteWatch sugerează că neafiliații vor avea 92 de locuri. Aici se va da marea luptă după alegeri, pentru că mulți dintre ei vor intra în unul din grupurile politice de mai sus. Popularii europeni, de exemplu, sunt acum în căutare de oameni, iar cei 92 vor fi principala țintă. Nu este exclus, însă, să racoleze eurodeputați și din alte grupuri europene, pentru că, spun experții, fiecare vot contează la aceste alegeri.

Mai mult, în cel puțin două state membre, Grecia și Letonia, alegerile europene vor fi câștigate de comuniști, indică primele rezultate previzionate ale scrutinului UE din mai, anunțate de VoteWatch.eu. Dincolo de Grecia și Letonia, alte țări din care extrema stângă își va lua multe locuri sunt Germania, Franța și Spania.

În primele sondaje, euroscepticii din UK Independence Party (UKIP), promotorii retoricii anti-români din ultimul an, îi întrec pe conservatorii lui David Cameron cu trei locuri în plus în PE – 18, față de 15. Laburiștii ar urma să obțină 29 de locuri. În Franța, formațiunea de extremă dreapta Frontul Național, condusă de Marine Le Pen, este în topul preferințelor alegătorilor și ar urma să câștige 22 de locuri în legislativul UE, cu UMP (centru dreapta) pe locul al doilea (20 de locuri) și cu socialiștii lui Hollande pe poziția a treia, cu 18 locuri.

De asemenea, în Italia, Mișcarea 5 Stele a comediantului Beppe Grillo este pe poziția a doua și ar putea obține 18 locuri, după Il Partido Democratico (membru al familiei socialiștilor europeni), cu 22 de locuri.

În România, cel mai recent sondaj INSCOP sugera că PSD+UNPR ar urma să obțină 13 locuri (37%), PNL – 10 (20%), PDL – 8 (17,5%).

Parlamentul European are 751 de locuri, care sunt alocate țărilor membre în funcție de populație. În următoarea legislatură, România va pierde un loc, ca urmare a reconfigurării PE pentru a aloca poziții Croației, cel mai nou membru al Uniunii. Astfel, după alegerile din mai, vom avea 32 de eurodeputați.

Pentru comentarii, mă găsiți pe Facebook – Alina Matiș și pe Twitter – @alinamatis

Inchide