Stroe, Dacia: Nu mai creștem capacitatea locală de producție, Marocul poate prelua plusul de cerere

Redactor:
Ioan Dornescu
Stroe, Dacia: Nu mai creștem capacitatea locală de producție, Marocul poate prelua plusul de cerere
Fabrica Dacia de la Pitești nu-și va mări capacitatea de producție pentur că nu este rentabil

Automobile Dacia are o capacitate instalată de 350.000 de automobile anual și a produs în 2013 un număr de 342.620 de unități, a declarat, joi, vicepreședintele Consiliului de Administrație al companiei controlate de grupul francez Renault la un seminar privind industriile de transport și logistică.

„Când am încercat să dezvoltăm capacitatea de la 350.000 în jurul a 450.000, la limita maximă superioară, decidenții financiari au spus «da, dar avem nevoie și de altceva, nu numai de dorință. Avem nevoie de predictibilitate, avem nevoie de infrastructură, și așa mai departe. Uite cât ne costă o mașină transportată din parcul de stocare al uzinei până în portul Constanța, până o bagi pe vas, uite cât timp se pierde de la Pitești până la Nădlac, uite care sunt costurile». Și atunci au decis să dezvolte în Maroc”, a spus Stroe, fiind întrebat dacă Dacia ar putea majora capacitatea locală de producție, în contextul unei creșteri a cererii.

El a adăugat că în aceste condiții, răspunsul este negativ, „cu toată părerea de rău”, iar la Dacia nu mai pot fi majorată capacitatea de la Mioveni.

Plusul de cerere care depășeste capacitatea de la Dacia va fi satisfăcut de fabricile din Maroc, din Tanger și Casablanca, a spus Stroe, adăugând că în afara celor două unități de producție, aceeași gamă este fabricată și în alte țări, sub alte mărci.

Pe de altă parte, el a afirmat că în cazul în care conjuctura generală în România va fi una „corespunzătoare”, este posibilă intrarea pe piață a unui al treilea producător, pe lângă Renault și Ford.

Pentru apariția unui jucător nou pe segmentul producției de autovehicule este nevoie de predictibilitate legislativă, stabilitate economică și un mediu de afaceri prietenos, a precizat Stroe, care ocupă și poziția de președintele Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

În privința programului de construcție de autostrăzi, companiile de profil solicită autorităților sa ia deciziile strategice pe bază de argumente, unul dintre indicatori fiind legat de traficul zilnic înregistrat pe rutele selectate pentru derularea investiției, a adăugat Stroe.

El nu a dorit să ofere informații legate de viitoarele lansări ale Dacia.

Premierul Victor Ponta a afirmat la finele lunii martie, la Pitești, că uzina Dacia Renault din România trebuie să rămână competitivă nu în raport cu alți producători de autovehicule, ci cu celelalte uzine ale grupului francez din afara Europei.

El a adăugat că i-a asigurat pe reprezentanții Renault că legislația fiscală, inclusiv în ceea ce privește înmatriculările de autoturisme noi, va rămâne neschimbată.

Aproximativ 11.000 de persoane, membri de sindicat de la Automobile Dacia, dar și familii ale acestora, au protestat la începutul lunii martie pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor din Mioveni, una dintre cerințe fiind construirea autostrăzii Pitești – Sibiu.

Președintele Traian Băsescu a declarat în februarie că nefinalizarea Coridorului IV paneuropean va duce la pierderea asamblării de la Pitești, la uzinele Dacia, care deja extinde uzina din Maroc.

„Este sigur că se va pierde asamblarea de la Pitești, la uzinele Dacia, pentru că deja la Tanger sunt capacități de preluare existente. S-a trecut la faza a doua de extindere a capacității uzinei Dacia din Maroc. Acolo pui mașina direct în vapor, este portul la câțiva kilometri de fabrică, nu ca în România, unde Guvernul poate gândi să dea prioritatea la București-Alexandria decât la Pitești-Sibiu”, a afirmat Băsescu.

În replică, premierul Ponta a declarat că afirmația președintelui potrivit căruia nefinalizarea Coridorului IV paneuropean va duce la pierderea asamblării Dacia la Pitești reprezintă o „inconștiență sinistră, o tâmpenie”, adăugând că a fost asigurat chiar de șeful grupului Renault de continuarea investiției.

Reprezentanții grupului francez au anunțat că Renault nu vrea să părăsească România, unde a investit peste 2 miliarde euro, dar evoluția infrastructurii este determinantă pentru proiectele viitoare.

Potrivit strategiei propuse de Guvern pentru construcția de autostrăzi, făcută publică la finalul anului trecut, finalizarea autostrăzii Sibiu – Pitești are ca termen anul 2022.

Ministrul Transporturilor, Dan Șova, a anunțat recent că licitația pentru lucrările la această autostradă, de 116 kilometri, va începe în 2015.

Cifra de afaceri a sectorului auto a crescut cu circa 20% anul trecut, la 15,9 miliarde euro, producătorii Dacia și Ford generând împreună un rulaj de 5,2 miliarde euro iar diferența fiind acoperită de furnizorii de componente.

În această industrie activează mai mult de 600 de companii, cu un număr total de peste 200.000 de angajați.

Dintre primii 20 de furnizori auto la nivel mondial, 13 produc componente auto în România, conform datelor asociației.

Inchide