Madalina Cerban
22.03.2014
Știri

Un membru al CNA îi cere lui Stelian Tănase să demisioneze dacă crede că nu poate salva TVR. „Avem televiziune publică. Cum o distrugem? Simplu: mergem cu ea la Guvern”

Un membru al CNA îi cere lui Stelian Tănase să demisioneze dacă crede că nu poate salva TVR. „Avem televiziune publică. Cum o distrugem? Simplu: mergem cu ea la Guvern”
Valentin Jucan, membru al CNA, îi cere lui Stelian Tănase, directorul general interimar al TVR, să își prezinte "demisia de urgență", dacă a constatat că doar ștergerea datoriilor și intrarea în insolvență ar mai putea salva Televiziunea Română.

„Avem televiziune publică. Cum o distrugem? Simplu: mergem cu ea la Guvern. Asist, de aproape două săptămâni, la neputința conducerii TVR. Mai întâi constată că nu este vorba de BBC, apoi descoperă că sunt prea mulți angajați și prea puține mașini în parcul auto; urmează responsabilii editoriali să fie puși la punct, o mică cenzură, taxa tv. Se schimbă componența politică a Guvernului și… ‘ajutor! Ponta, ajută-mă!’. În fața dezastrului economic în care se zbate ‘televiziunea liberă a țării’, domnul Stelian Tănase cere milostenie la Guvern. Altfel spus vinde televiziunea publică politicienilor (și nu numai). Mai vorbim despre ‘presă liberă’? Deloc”, spune Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), într-un comunicat remis, sâmbătă, agenției MEDIAFAX.

În comunicat, Valentin Jucan îl întreabă pe Stelian Tănase de ce nu cere un audit intern la Televiziunea Română, urmând ca cei responsabili să răspundă pentru „jaful din TVR”.

„Doriți ștergerea datoriilor. Nu există așa ceva! Acele datorii ‘șterse’ vor fi achitate tot din buzunarul contribuabilului, același care achită taxa tv. Doriți ștergerea datoriilor cu prețul independenței editoriale? Asta faceți atunci când afirmați că ‘Ponta este singura șansă’. În calitate de membru al Consiliului Național al Audiovizualului, garant al interesului public, vă solicit să opriți aceste demersuri care încalcă spiritul și litera Constituției României. Vorbiți deja despre insolvența TVR. Dacă doar atât constatați că se mai poate face, vă rog prezentați-vă demisia de urgență!”, mai spune Valentin Jucan în comunicat.

Contactat de MEDIAFAX, Stelian Tănase nu a dorit să comenteze afirmațiile lui Valentin Jucan.

Pe de altă parte, într-un interviu acordat recent agenției MEDIAFAX, Stelian Tănase a declarat că TVR este în pericol să intre în incapacitate de plată chiar în acest an, precizând că instrumentele pentru salvarea televiziunii se află la Guvern și la liderii politici.

Acesta a precizat că nu a mai vorbit de mult timp nici cu Crin Antonescu, nici cu Victor Ponta: „Cred că trebuie niște consultări. E nevoie de sprijin politic, e nevoie de un plan acceptat de liderii politici pe un termen de doi-trei ani, e nevoie de liniște, ca să avem măcar 10% șanse să salvăm televiziunea. Dacă nu, va intra în incapacitate de plată chiar în cursul acestui an. Dar, dacă nu mi se dă acest sprijin strict necesar, voi demisiona. Va trebui o reformă mult mai adâncă și va fi o situație alarmantă pentru televiziune și eu nu vreau să se intervină numai în condiții de forță majoră. Nu vreau ca TVR să ia foc și să chemăm pompierii”.

TVR are o datorie istorică de 150 de milioane de euro și ea nu este atât produsul erorilor manageriale ale directorilor care s-au succedat, ci al unor reglementări, al unor acte normative care au privat televiziunea de mari resurse, a declarat Stelian Tănase.

Pentru salvarea Televiziunii Române este necesară o „soluție combinată”, care să cuprindă mai multe scenarii, între care modificarea Legii de funcționare a TVR este cel mai important, alături de indexarea taxei până la 8,5 lei/ lună/ gospodărie, ștergerea datoriilor TVR (avansată chiar de Ministerul de Finanțe) sau intrarea în insolvență. În acest ultim caz, Stelian Tănase a confirmat existența la Guvern a unui proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea actualei legi de funcționare a TVR, astfel încât televiziunea să poată intra în insolvență.

Inchide