17 eurodeputați români au votat o rezoluție care cere României recunoașterea independenței Kosovo. Și EBA a fost pentru, dar „dintr-o eroare tehnică”. EXCLUSIV

Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 03/05/2012, 12:11

Majoritatea eurodeputaților români a votat, săptămâna trecută, o rezoluție care îndeamnă cele cinci state membre ale Uniunii care nu recunosc Kosovo, inclusiv România, să o facă. Între aceștia chiar și fiica președintelui, Elena Băsescu, în condițiile în care șeful statului a susținut că declararea independenței provinciei este un act pe care România îl consideră „ilegal”. Europarlamentara Băsescu a explicat pentru gândul că a fost vorba despre o defecțiune tehnică și că ea a votat împotrivă.

„Consola de vot a rămas blocată de la un vot anterior. Ar fi fost imposibil să greșesc tocmai eu votul”, a declarat Elena Băsescu.

Eurodeputata a trimis redacției gândul e-mail-urile în care notifica serviciul responsabil de corectarea voturilor că i s-a blocat consola. Totodată, serviciului i s-a solicitat de mai multe ori modificarea acestui „vot foarte delicat”. Cererea de modificare a fost înregistrată, însă serviciul informatic nu a putut schimba votul „din cauza unor probleme tehnice”, potrivit unui e-mail pe care biroul Elenei Băsescu l-a primit de la serviciul responsabil. Ulterior, Parlamentul a intrat în vacanța de Paște, astfel că problema a fost amânată.

„Regulamentul Parlamentului spune că serviciul informatic trebuie să facă modificarea în decurs de două săptămâni. Acesta este motivul pentru care ei nu se grăbesc și nu consideră că e capăt de țară”, a mai spus EBA. „Vă rog frumos să mă credeți, n-aș fi greșit chiar la votul cu Kosovo„, a adăugat europarlamentara pentru gândul.

Dacă în cazul Elenei Băsescu a fost vorba despre o eroare – deloc rară în Parlamentul European – , alți 17 eurodeputați români (din totalul de 33) au susținut în cunoștință de cauză o rezoluție care recomandă României să își schimbe politica externă cu referire la Kosovo.

Ce prevede rezoluția

La nivel de Parlament European, rezoluția B7-0187/2012, care se referă la procesul de integrare europeană a Kosovo, a trecut cu 375 de voturi pentru, 97 împotrivă și 76 de abțineri.

Concret, documentul este doar unul dintre pașii pe care Priștina trebuie să îi parcurgă până să ajungă să semneze cu UE un Acord de Stabilizare și Asociere. Acest acord este, la rândul lui, o etapă către aderarea la spațiul comunitar. Din cele 57 de puncte ale rezoluției, doar unul atinge problema delicată a recunoașterii independenței Kosovo. Este vorba despre primul articol, în care se notează că 22 din cele 27 de state UE au recunoscut deja declarația de independență a provinciei separatiste. Restul documentului tratează reformele întreprinse până acum de Priștina și problemele care încă nu și-au găsit rezolvare.

România, Spania, Grecia, Slovacia și Cipru sunt cele cinci țări UE care au refuzat în repetate rânduri să recunoască declarația de independență a Kosovo din 2008. Prin urmare, Parlamentul European „ar saluta recunoașterea acestei declarații de către celelalte 5 state membre ale UE; ar saluta, de asemenea, participarea mai activă a acestor state la procesul de mediere între Serbia și Kosovo”, se arată în textul rezoluției.

După cum se poate remarca, acestor cinci state nu li se cere în termeni categorici să-și schimbe politica față de provincia separatistă sârbă, dar este, totuși, o rezoluție nelegislativă al cărei prim punct vine în contradicție cu politica externă a României.

ndul i-a contactat pe eurodeputații români pentru a vedea care au fost motivele din spatele votului lor pe acest document:

Votanții pro:

Corina Crețu, europarlamentar PSD, care face parte din grupul socialiștilor europeni, S&D, a declarat că nuanța din exprimare („ar saluta” în loc de un eventual „cere”, n.red.) a fost decisivă în cazul votului său. „Eu, personal, am stat mult și m-am gândit. Poziția mea e că puteam să ne și abținem, dar, în definitiv, am votat „pentru” deoarece nu e o chestiune imperativă”, a afirmat, pentru gândul, Corina Crețu, care a făcut trimitere la acel „ar saluta” de la primul punct al rezoluției. „Votul nu intră în contradicție cu politica noastră externă, pentru că nu înseamnă obligativitatea României de a recunoaște (independența Kosovo, n.red.)”, a adăugat Corina Crețu.

Adina Vălean, eurodeputat PNL, membru al grupului liberalilor (ALDE), a subliniat că, în cazul său, a fost vorba despre respectarea liniei impuse de liberali. „A fost votul politic al grupului liberal”, a declarat Vălean, care este, totuși, de părere că țara noastră ar trebui să își schimbe poziția față de Kosovo. „Atâta vreme cât există un efort internațional pentru a pune într-o anumită ordine chestiunile referitoare la Kosovo, și România ar trebui să urmeze această direcție”, a afirmat Vălean. Eurodeputata liberală a catalogat întreaga politică externă a României drept „inconsistentă și incoerentă”, iar decizia țării noastre de a nu recunoaște declarația de independență a acestei provincii a fost „o greșeală”.

Iuliu Winkler, europarlamentar UDMR, membru al grupului popularilor europeni (PPE), a amintit că UDMR a fost mereu pentru recunoașterea independenței Kosovo. „Mi se pare firesc să votez pentru. E o rezoluție care vine să confirme o traiectorie europeană a acestui stat nou”, a declarat Winkler pentru gândul. „Soluția problemei Balcanilor de Vest este apartenența în viitor la Uniunea Europeană. În cele din urmă, nu va exista o altă opțiune pentru România decât să recunoască independența Kosovo. Să te opui la o realitate politică, socială, statală din Europa este un nonsens”, a mai spus Iuliu Winkler.

Lista integrală a eurodeputaților care au votat pentru, înaintea eventualelor corectări ale votului:

SURSA: VoteWatch.eu

Votanții contra:

Cu excepția Noricăi Nicolai, toți europarlamentarii români care au votat împotriva rezoluției cu privire la Kosovo fac parte din PDL, respectiv din PPE.

Iosif Matula ne-a explicat că delegația PDL (de fapt, doar o parte, după cum reiese din lista voturilor) a respins rezoluția pentru că nu a trecut un amendament (amendamentul 12 la Referirea 1), în care se cerea ca documentul să scoată în evidență că se respectă toate deciziile internaționale pe problema Kosovo (Rezoluția 1244/99 a CS al ONU și cu avizul CIJ privind declarația de independență a Kosovo).

„Nu e simplu. Fiecare are libertatea de vot și de decizie. Ai o poziție politică, respecți și poziția țării… Nu înseamnă că ai votat împotriva tuturor prevederilor din rezoluție. Dar a fost un amendament pe care nu îl puteai accepta”, a explicat eurodeputatul PDL: Referitor la poziția țării, Matula a declarat pentru gândul că europarlamentarii PDL s-au consultat mai întâi cu oficialii de la București, inclusiv din cadrul MAE.

„România nu poate accepta utilizarea denumirii ‘Republica Kosovo’. Pronunțându-se aceste cuvinte e ca și cum am recunoaște provincia, iar asta nu s-a întâmplat încă”, a mai declarat Matula. De subliniat că în textul rezoluției nu se folosește denumirea „Republica Kosovo”, ci doar „Kosovo”.

Europarlamentara PNL Norica Nicolai, membră a grupului ALDE, a explicat că a avut un singur motiv pentru care a votat împotriva rezoluției despre integrarea europeană a Kosovo: politica externă a României. „România nu recunoaște Kosovo. În aceste condiții, eu nu pot să votez pentru. Asta e convingerea mea. Atâta vreme cât guvernul meu nu recunoaște o țară, eu nu pot vota pentru”, a declarat Norica Nicolai pentru gândul.

Lista integrală a eurodeputaților care au votat împotrivă, înaintea eventualelor corectări ale votului:

SURSA: VoteWatch.eu

Eurodeputații care s-au abținut:

SURSA: VoteWatch.eu

Asteriscul din dreptul numelor lui Cătălin Sorin Ivan (PSD, S&D) și al Dacianei Sârbu (PSD, S&D) indică o schimbare a votului. În procesul verbal al ședinței din 29 martie, se arată că aceștia au votat inițial pentru, dar au cerut corectarea votului. Cristian Silviu Bușoi (PNL, ALDE) nu a votat, iar George Becali (neafiliat) și Corneliu Vadim Tudor (neafiliat) au fost absenți.

Întrebat cum comentează votul europarlamentarilor români pe rezoluția privind Kosovo, ministerul Afacerilor Externe, condus de Cristian Diaconescu, a replicat doar că „poziția României privind Kosovo este cunoscută”. „Votul în Parlamentul European este unul independent, membrii PE fiind reprezentanți aleși ai cetățenilor europeni. MAE este deseori solicitat să sprijine cu diverse analize sau evaluări membrii români ai PE, la care răspunde ținând cont de specificul PE”, a mai declarat ministerul lui Diaconescu, drept răspuns la afirmațiile lui Iosif Matula, care a declarat pentru gândul că delegația PDL s-a consultat cu MAE înainte de vot, iar votul negativ reprezinta poziția diplomației române.

Poziția României în chestiunea Kosovo: Parlamentul și Traian Băsescu

În 17 februarie 2008, Adunarea din Kosovo a declarat independența provinciei, pe care a numit-o Republica Kosovo. O zi mai târziu, Parlamentul României a dat o hotărâre în care anunța că Bucureștiul nu va recunoaște Republica Kosovo, „pentru că nu sunt îndeplinite condițiile pentru recunoașterea noii entități”. „Parlamentul României subliniază că decizia autorităților de la Priștina, ca și eventuala recunoaștere a independenței unilateral declarate de către alte state nu pot fi interpretate ca un precedent pentru alte zone și nici drept recunoașterea sau garantarea drepturilor colective pentru minoritățile naționale”, se arăta în declarația legislativului țării noastre.

În același timp, Traian Băsescu a anunțat și el că România nu va recunoaște Kosovo pentru că declararea unilaterală a independenței acestei provincii este un act pe care țara noastră îl consideră „ilegal”. „Plec de la premisa că orice comparație dintre Kosovo și România este lipsită de fundament”, a spus Băsescu, în februarie 2008, după o întâlnire cu liderii partidelor politice. Șeful statului a subliniat, la acea dată, că, în România, minoritățile se bucură de foarte multe drepturi, în timp ce în Kosovo s-a refuzat orice recunoaștere a acestor grupuri.

În iulie 2010, Curtea Internațională de Justiție a dat un aviz consultativ cu privire la legalitatea declarației de independență a Kosovo, în care aprecia că nu a avut loc nicio „încălcare a dreptului internațional”. Cu toate acestea, Traian Băsescu a declarat, inclusiv anul trecut, că poziția țării noastre va rămâne neschimbată până ce autoritățile de la Belgrad (Serbia) nu vor cădea de acord cu cele de la Priștina (Kosovo).

În luna februarie a acestui an, Serbia și Kosovo au ajuns la un acord de cooperare regională, una dintre condițiile pentru ca Serbia să devină membră UE. În ciuda acestui progres, poziția României în privința Kosovo nu s-a schimbat. Potrivit statisticilor ONU, 85 de țări au recunoscut independența Kosovo, până în 1 decembrie 2011.


UPDATE 17.45 Europarlamentara Elena Băsescu a anunțat gândul că votul său a fost corectat. Procesul verbal pe care se găsește modificarea poate fi accesat AICI (pagina 42, jos).

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cei doi jurnalişti şi activistul de mediu, care au fost agresaţi într-o pădure din Suceava,...
Ultima oră: ASF a retras autorizația City Insurance. Compania intră în faliment
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Despărțirea anului în media din România? Un prezentator și-a anunțat plecarea după 12 ani și...
Horoscop 18 septembrie 2021. Zodia care are probleme grave cu banii
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
Bill Gates a spus adevărul despre PANDEMIE! Toată lumea trebuie să afle
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...