A MURIT VÁCLAV HAVEL

Redactor:
Adrian Macarie
A MURIT VÁCLAV HAVEL
A MURIT VÁCLAV HAVEL

Fostul președinte ceh Václav Havel a murit în somn la vârsta de 75 de ani, duminică dimineață. Ultima ieșire în public a acestuia a avut loc săptămâna trecută, când s-a întâlnit cu Dalai Lama, la Praga.

Artizan al „Revoluției de catifea” anticomuniste din 1989 și președinte al Cehoslovaciei, apoi al Cehiei din 1989 până în 2003, el a murit în somn, a afirmat purtătoarea sa de cuvânt, Sabina Tancevova.

” A fost un simbol al țării noastre și al imaginii țării noastre în străinătate”, a declarat premierul ceh Petr Nečas.

Havel, a cărui viață publică a fost afectată de mai multe probleme de sănătate, a fost spitalizat pentru scurt timp la 8 martie din cauza unei inflamații a căilor respiratorii.

O pneumonie tratată în mod necorespunzător în închisoare, la începutul anilor ’80, și un cancer pulmonar i-au creat numeroase probleme de sănătate lui Vaclav Havel.

Havel, care a fost fumător înrăit, a fost operat în decembrie 1996 de cancer la plămânul drept. În afară de o bronșită cronică, el are frecvent probleme cardiace.

În 1998, el a fost în pericol de moarte de două ori: în aprilie, când a fost supus în ultimă instanță unei intervenții chirurgicale în Austria în urma unei perforări a intestinului, apoi în august, din cauza unei crize cardiace.

În ianuarie 2009 el a petrecut două săptămâni la terapie intensivă la Praga pentru o inflamație pulmonară, în timp ce în mai 2010 a fost spitalizat în Statele Unite din cauza unor probleme cardiace.

Václav Havel s-a născut pe 5 octombrie 1936 și a fost scriitor, dramaturg și disident ceh. A participat la „Primăvara de la Praga” – 1968, iar în 1989 a fost unul din artizanii Revoluției de Catifea.

În 1990 este ales președinte al Cehoslovaciei, iar din 1993 devine primul președinte al Cehiei, funcție pe care a deținut-o până în 2003.

Tags:
Inchide