Al Jazzera – noul CNN. Ce rol a avut televiziunea din Qatar în revoltele din lumea arabă

Redactor:
Gândul
Al Jazzera – noul CNN. Ce rol a avut televiziunea din Qatar în revoltele din lumea arabă
A devenit cunoscută drept televiziunea arabă unde al-Qaida își trimitea comunicatele


A devenit cunoscută drept televiziunea arabăunde al-Qaida își trimitea comunicatele. Acum, postul TVAl Jazeerajoacă un rol central în revoltele care s-au întins în Africa deNord și Orientul Mijlociu.

Postul TV cusediu în Qatar poate fi văzut în peste 100 de țări și estereceptat în 220 de milioane de case. Toate revoltele care auizbucnit de la începutul anului în Africa de Nord au fost acoperitepe larg de Al Jazeera și au servit drept exemplu și în altestate.

De aceea, cândegiptenii s-au ridicat împotriva președintelui Hosni Mubarak,stația locală Al Jazeera a fost printre primele închisela Cairo.

În timpuldiscursului televizat al lui Muammar Gaddafi din 22 februarie, încare acesta anunța că este dispus să moară ca un martir, dar nu șisă plece din țară, dictatorul libian a inclus și Al Jazeera întirul acuzațiilor.

„Să nu credețiceea ce spun câinii acestor televiziuni mincionoase”, a spusGaddafi, după ce primise un bilețel.

Bilețelul îlinforma că discursul său a fost preluat de Al Jazeera și Al Arabiyași era disecat în direct de analiști.

Cuma crescut Al Jazeera

Deși Al Jazeeraare, uneori, o atitudine partizană (în timpul protestelor din Egiptteleviziunea din

Qatar vorbea de milioane de demonstranți, restulteleviziunilor de sute de mii) stilul acesteia este similar cu celfolosit de CNN sau BBC. Nu este o întâmplare.

Al Jazeera a angajat, pentru stațiile de limbăengleză, veterani ai BBC sau ai Canadian BroadcastingCorporation.

Acum, în timp celumea arabă pare în criză, toți ochii se îndreaptă către Al Jazeeradrept cea mai credibilă sursă de informații. Datorită influenței șiconoașterii lumii arabe, postul din Qatar are parte de aceeașicreștere pe care o avea nou înființatul CNN în timpul războiuluidin Golf, din 1991.

Încercarea de a emite în SUA, oprovocare

Al Jazeera nueste văzută bine în SUA, la nivel politic, însă. Fostul secretar alapărării Donald Rumsfeld numea postul „rău intenționat și inexact”în timpul „cruciadei” americane împotriva al-Qaida. Alte acuzațiiaduse Al Jazeera sunt că postul are o politică anti-americană șianti-israeliană.

Chiar și așa,reprezentanții Al-Jazeera au trimis pe 23 febriarie cătreoperatorul american de cablu Comcast Corp o listă cu 13.000 decereri prin email din partea cetățenilor SUA care doreau sărecepționeze postul din Qatar.

Dacă accesulamericanilor de rând la Al Jazeera rămâne o problemă de dezbătut,la Casa Albă lucrurile sunt clare. În timpul ședinței în care sediscuta despre revoltele din Egipt de luna trecută, în sala deședințe de la Casa Albă două posturi TV rulau în paralel: CNN și AlJazeera.

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide