ALEGERI ÎN MOLDOVA – Ziarele rusești prevăd o „vărsare de sânge”

ALEGERI ÎN MOLDOVA - Ziarele rusești prevăd o „vărsare de sânge
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 23/04/2012, 22:34

Al patrulea exercițiu electoral din Republica Moldova (RM) înultimii doi ani – după alegerile la termen (5 aprilie 2009), unscrutin anticipat (29 iulie 2009) și un referendum eșuat (5septembrie 2010) – a chemat la vot, duminică, circa 2,6 milioane decetățeni. Ei au avut de ales între 20 de partide și 19 candidațiindependenți, cu speranța că țara va ieși din blocajul politic.

Șapte dintre principalele formațiuni cu șanse de a obține oparte din cele 101 de mandate considerau, înaintea scrutinului, că”normalizarea” situației politice nu poate porni decât de laexcluderea oricărei alianțe cu Partidul Comuniștilor din RepublicaMoldova (PCRM), potrivit Jurnal.md. Astfel, alegerile au însemnatun „referendum” de izolare a PCRM, partid așteptat să se clasezetot pe locul întâi în preferințele electoratului, dar cu un procentmai mic.

Speranța fostei Opoziții din vremea când Vladimir Voronin erapreședinte – care a guvernat țara din septembrie 2009, sub forma apatru partide reunite în Alianța pentru Integrare Europeană (AIE) -a fost aceea de a aduna suficiente mandate pentru a numipreședintele fără a avea nevoie de voturile PCRM. Acest lucru arputea deveni posibil, dar nu și funcționarea AIE, care a fost doaro alianță de guvernare într-o perioadă critică, nu și unaelectorală.

Voronin îl face „idiot” pe un alegător

Pe măsură ce s-a apropiat data alegerilor, Voronin a dat semne deiritare, mai ales la o reuniune electorală din Ceadîr-Lunga(Găgăuzia), unde liderul PCRM a ocolit întrebările alegătorilor șile-a răspus pe un ton ridicat, potrivit Pro Tv Chișinău. Nemulțumitde atitudinea lui Voronin, un alegător i-a spus: „Insultați poporulgăgăuz!”. Replica șefului PCRM a inflamat sala. „Dumneavoastră nusunteți poporul, sunteți un idiot”, a spus Voronin.

Alt motiv de supărare pentru alegătorii găgăuzi a fostdeclarația tranșantă a lui Voronin că formațiunea sa susține osingură limbă de stat în RM, anume „limba moldovenească”.

Anterior, PCRM promisese că va face din rusă a doua limbăoficială, lucru pe care i l-au reamintit alegătorii prezenți. Câtdespre „izolarea” PCRM, Voronin a răspuns sincer că nu prea vede cucine s-ar putea alia după alegeri. Dar a revenit repede, cu unacces de sinceritate: „Nici nu știu, mai vedem, poate va tremuracineva, poate se va vinde”, a spus fostul președinte. El ainfirmat, astfel, imaginea pe care PCRM și-a creat-o de-a lungulcampaniei, aceea de „victimă” a AIE.

Potrivit acestui scenariu, inclusiv bătaia primită de uncandidat comunist, fostul șef al Serviciului de Informații șiSecuritate (SIS), Artur Reșetnicov, ar fi fost pusă la cale departidele de la putere. Reșetnicov a fost, într-adevăr, răpit șibătut, dar a susținut că de necunoscuți care i-au cerut „informațiicompromițătoare despre Voronin”. Ministerul de Interne de laChișinău a respins ipoteza.

Alegerile pot fi urmate de „vărsare desânge”

Scrutinul de duminică ar putea fi urmat de o „vărsare de sânge”, aavertizat cotidianul rus Izvestia, care a acuzat România de”amestec fără scrupule” în procesul electoral de peste Prut.Cotidianul rus susține că România se teme de o înfrângere a AIE. Înaceastă eventualitate, „Opoziția proromână” ar urma să provoacemișcări de stradă și violențe contra comuniștilor șirusofonilor.

În realitate, nu doar că observatorii Organizației pentruSecuritate și Cooperare în Europa (OSCE) au apreciat o campaniecare s-a desfășurat în liniște, dar provocările de după alegeri arputea veni din partea unor organizații susținute de Moscova.

De-a lungul ultimelor luni, au apărut la Chișinău mai multeONG-uri care susțin „naționalismul moldovenesc” și care îi acuză de”fascism” și „legionarism” pe cei care susțin românitateamoldovenilor.

O campanie de 2,83 milioane euro

Și cheltuielile de campanie arată că pe primul loc se află PartidulDemocrat (PD), al fostului comunist Marian Lupu, considerat „omulMoscovei” din cadrul AIE. PD a cheltuit 730.000 euro, fiind urmatde liberal-democrații premierului Vlad Filat (620.000 euro) și dePCRM (270.000 euro).

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Adrian Marinescu: „Trebuie să rămânem calmi. Se apropie sfârșitul pandemiei”
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Din ce este făcută brânza tofu și cum se consumă. Cât de sănătoasă e
ATENȚIE! CREȘTEREA incidenței vine cu NOI REGULI STRICTE, în municipiul CONSTANȚA
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
Toți cei VACCINAȚI cu PFIZER trebuie să știe asta! Dovezile aruncă totul în aer
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...