ALEGERI ÎN RUSIA. VLADIMIR PUTIN A CÂȘTIGAT. Primul discurs, cu LACRIMI în ochi. LIVE VIDEO

Redactor:
Alina Matis
Redactor:
Aura Stan
Redactor:
Iuliana Enache
Imediat după anunțarea rezultatului alegerilor din RUSIA, PUTIN a...

Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale de duminică din Rusia cu 63,9 la sută din voturi, potrivit rezultatelor anunțate după numărarea a aproximativ tuturor voturilor, relatează AFP. Cifra este foarte apropiată de cea vehiculată aseară, după numărarea buletinelor din 50 la sută din secțiile de vot, conform cifrelor Comisiei electorale centrale. Atunci premierul în exercițiu era declarat câștigător cu 64,39 la sută din voturi.

Anterior, la ora 22:00 (ora României – n.r.), premierul Rusiei ar obținut 58,3 la sută din voturi, potrivit unui sondaj efectuat la ieșirea de la urne de institutul Vțiom, și 61,80 la sută conform primelor rezultate oficiale anunțate după numărarea a 14,5 la sută din buletine, a anunțat Comisia Electorală rusă, relatează AFP.

Comunistul Ghennadi Ziuganov s-a clasat pe locul al doilea cu 17,8 la sută din voturi. Un sondaj realizat la ieșirea de la urne de institutul Vțiom îl credita pe Putin cu 58,3 la sută din voturi. Pe locul al treilea se află populistul Vladimir Jirinovski, cu 8 la sută, care l-a devansat pe miliardarul Mihail Prohorov (7,5 la sută) și pe candidatul de centru Serghei Mironov (3,67 la sută).

Aceste procente au fost difuzate chiar la ora 21.00 (19.00 ora României), la închiderea ultimelor birouri de vot din Kaliningrad. Sondajul Vțiom îl plasează pe Prohorov pe locul al treilea, cu 9,2 la sută din voturi.


UPDATE 01.00 Rușii s-au folosit de imaginile camerelor din secțiile de vot pentru a își vedea rudele și prietenii. Alegerile prezidențiale din Rusia s-au transformat în cel mai mare reality-show duminică din cauza miilor de camere de supraveghere instalate în peste 94.000 de secții de vot din țară, prima operațiune de acest gen, transmite agenția de presă RIA Novosti.

UPDATE 23.00 Putin a obținut 64,39 la sută din voturi după numărarea buletinelor din jumătate din secțiile de votare, informează AFP.

UPDATE 21.22 Premierul în exercițiu Vladimir Putin a obținut duminică seara 63,42 la sută din voturi după numărarea buletinelor din 30 la sută din birourile de vot, potrivit datelor oferite de Comisia Electorală Centrală și citate de AFP, informează Mediafax.

UPDATE 22.00 ,,Vă mulțumesc tuturor celor care ați spus DA marii Rusii”, le-a mai spus Putin celor 110.000 de simpatizanți, veniți în Piața Roșie pentru a fi alături de lider. ,,Am câștigat într-o luptă deschisă și onestă”, a mai adăugat acesta, cu lacrimi în ochi.

UPDATE 21.20 Vladimir Putin le-a mulțumit alegătorilor care nu au permis „distrugerea statutului rus”, în discursul susținut în fața susținătorilor săi reuniți în număr mare în apropiere de Piața Roșie, relatează agenția AFP, citată de Mediafax. „Alegătorii noștri știu să facă diferența între dorința de reînnoire și provocările politice al căror scop este distrugerea statului”, a declarat Putin, făcând referire la manifestațiile opoziției.

UPDATE 21.12 Vladimir Putin a plâns în timpul primului său discurs de după alegerile prezidențiale. „Acesta a fost un test foarte important pentru noi. Un test care să arate dacă suntem suficient de maturi și independenți și am demonstrat că nimeni nu ne poate forța să facem nimic”, a declarat Putin, vizibil emoționat, pe scena dintr-o piață a capitalei ruse.

UPDATE 21.00 Vladimir Putin și Dmitri Medvedev și-au făcut apariția în fața celor peste 100.000 de susținători reuniți în apropiere de Kremlin. „Vom câștiga. Am câștigat. Glorie Rusiei!”, a strigat Putin. Vladimir Putin a făcut apel la unitate între cetățeni, „pentru patria-mamă”.

UPDATE 20.15 Fostul președinte Ion Iliescu a declarat pentru gândul că rezultatele preliminare ale alegerilor prezidențiale din Rusia nu l-au surprins. „Nici o surpriză. (Realegerea lui Putin, n.red.) Reflectă o stare de spirit după perioada Elțîn, care a însemnat o dezorganizare generală a economiei și o stare de anarhie generală în societate. Putin a introdus mai multă rigoare și rușii simțeau nevoia ordinii, rigorii. Ei apreciază acest lucru, că lucrurile încep să se așeze pe o temelie mai solidă.

UPDATE 19.45 Russia Today a anunțat că, după numărarea a 18% din buletine, Vladimir Putin are 62,47 la sută din voturi, iar procentul se așteaptă să crească în orele următoare.

—————————————————————————————————————————————————————————————————-

110 milioane de ruși și alte două milioane din străinătate au fost așteptați astăzi la vot ca să-și aleagă președintele pentru a cincea oară de la destrămarea URSS. Premierul Vladimir Putin s-a confruntat cu patru contracandidați dintre care niciunul, potrivit analiștilor, nu reprezintă o amenințare în calea sa către Kremlin. Putin a deținut alte două mandate prezidențiale în perioada 2000-2008. Ieri seară, la ora 23.00, ora României, secțiile de vot pentru alegerile prezidențiale s-au deschis în Extremul-Orient al Rusiei. Ultimele secții de votare s-au închis la Kaliningrad, la 21.00 ora Moscovei (19.00 ora României), Primele rezultate preliminare vor fi anunțate la miezul nopții de duminică spre luni (22.00 ora României) sau la primele ore ale zilei de luni.

Mai jos puteți urmări LIVE VIDEO rezultatele exit-poll-urilor și discursurile candidaților la președinție.

UPDATE 19.00 S-au închis și ultimele secții de votare. AFP și Reuters spun că Putin a câștigat cu 58,3%, Russia Today avansează cifra de 61,8%.

UPDATE 18.52 Mitingurile pro-Putin au început deja în centrul Moscovei, a anunțat un reporter Kommersant-FM, pe contul său de Twitter. „Mulțimi uriașe de oameni se îndreaptă spre Bolotnaya, pentru a participa la demonstrații”, a scris Nikita Batalov, în mesajul postat pe rețeaua de socializare.

UPDATE 18.22 Polițiștii au ieșit în stradă, în jurul Kremlinului, în principalele piețe din Moscova și la cele mai importante guri de metrou, pentru a se pregăti de eventualele mitinguri pro-Putin, scrie „The Moscow Times”. În piața Manezh din capitala rusă au fost instalate mai multe ecrane uriașe și trei scene, iar accesul a fost interzis până după anunțarea exit-poll-urilor.

UPDATE 18.00 Cu doar câteva ore înainte de începerea alegerilor prezidențiale din Rusia, camerele de supraveghere instalate în două centre de votare diferite au filmat petrecerile care aveau loc aici. Una dintre secțiile din Kirov a fost, de fapt, un club de noapte, în care tinerii au petrecut și au dansat până în zori. Într-un alt centru de votare, din Tyumen, s-a dat o petrecere de pensionare în noaptea de dinaintea alegerilor.

UPDATE 17.45 Vladimir Putin este acuzat pe rețelele de socializare de fraude masive, scrie publicația britanică „The Telegraph”. În decurs de numai două ore de la deschiderea centrelor de votare la Moscova, Twitter și alte rețele de socializare au fost „inundate” de acuzații de vot multiplu. Tehnica ar fi fost folosită și în timpul alegerilor parlamentare din 4 decembrie și constă în transportarea unor grupuri mari de persoane de la o secție la alta pentru a vota de mai multe ori.

UPDATE 17.25 Prezența la vot la nivel național a fost de 56% până la ora 18.00, ora locală a Moscovei (16.00, ora României), a anunțat Comisia Electorală Centrală. În republica Cecenia, s-a înregistrat o rată de participare record, de 94%.

UPDATE 18.45 Alegerile prezidențiale din Rusia se apropie de sfârșit. Cu excepția regiunii Kaliningrad (vestul federației), secțiile au fost închise și a început numărarea voturilor, a anunțat agenția Interfax, citată de „The Moscow Times”. Până la ora 17.00, ora României, prezența la urne a fost de 58,3%, mai mică decât în scrutinul din 2008, când rata de participare a fost de 64%.

UPDATE 16.55 Tineri alegători au venit cu peste 100 de autocare la Moscova pentru a vota, relatează agenția AFP, citată de Mediafax. ONG-urile și presa independentă au denunțat cu o zi înaintea scrutinului prezidențial această tehnică de fraudare, care constă în votul multiplu, în diverse secții de votare. Întrebați de AFP de ce au venit să voteze la Moscova, chiar și de la 1.000 de kilometri distanță, tinerii alegători s-au exprimat sub acoperirea anonimatului, unii refuzând să furnizeze explicații, alții afirmând că au votat cu Putin.

Observatorii străini responsabili de supravegherea alegerilor au susținut o conferință de presă, în care au lăudat sistemul de monitorizare cu camere web a procesului de votare, informează Russia Today.

UPDATE 16.20 Mai mulți înotători au mers la vot în costume de baie și însoțiți de mascota clubului lor, un urs polar, într-o secție de votare din Siberia, unde temperaturile erau de minus 2 grade Celsius, relatează RIA Novosti, citată de Mediafax.

„Am votat astfel de patru ori și intenționăm să reunim toți înotătorii siberieni la următoarele alegeri și să votăm simultan, fiecare în orașul lui”, a declarat Aleksandr Zelenețky, liderul asociației de înot Urșii Polari. Președintele secției de votare a declarat pentru RIA Novosti că unii dintre alegători s-au plâns în legătură cu înotătorii. „Le-am cerut să părăsească (secția de votare) și să meargă să înoate”, a declarat el.

UPDATE 15.50 Un anonim a anunțat autoritățile că mai multe dispozitive explozive au fost ascunse în două centre de votare din Moscova, informează Russia Today. Echipele de geniști care au fost mobilizate la cele două secții nu au găsit niciun fel de explozibil.

UPDATE 15.45 Până la ora 15.00, ora României, 48% dintre persoanele cu drept de vot s-au prezentat la urne, a anunțat Russia Today.

Peste 350 de persone au votat și la cele două secții amenajate în Capitală și la Constanța pentru cetețenii ruși aflați în România, informează Mediafax.

UPDATE 14.40 Rata de participare până la această oră este de peste 30 de procente, cu 4% mai mult decât la ultimele alegeri prezidențiale, informează Russia Today, care citează Comisia Centrală Electorală.

Pe serverele de monitorizare sunt stocate deja mai bine de două milioane de ore de înregistrări de la camerele de supraveghere din secțiile de votare. Aceasta înseamnă aproximativ 700 de terabiți (1 terabit=1.000 GB/gigabiți) de material video.

UPDATE 13.10 Doi bărbați au murit, în urma unor atacuri de cord, în două secții de votare diferite, relatează agenția RIA Novosti, citată de Mediafax. Unul dintre ei, în vârstă de 65 de ani, membru al unei comisii electorale din Zelenograd (nordul Moscovei), a suferit infarctul cu câteva minute înaintea deschiderii secției de votare. Celălalt bărbat, în vârstă de 53 de ani, a fost externat din spital în urmă cu două zile și a murit după ce a votat la Omsk, în vestul Siberiei.

UPDATE 13.07 Trei activiste, membre ale grupării feministe ucrainiene FEMEN, au fost arestate, într-o secție de votare din Moscova, la puțin timp după ce Dmitri Medvedev și Vladimir Putin au votat. Tinerele erau dezbrăcate de la brâu în sus și și-au scris pe corp „fur pentru Putin”.

UPDATE 12:40 Comisia Electorală a primit până acum 6.000 de sesizări, care denunțau nereguli la secțiile de votare, dar numai opt sunt anchetate de poliție. Autoritățile din Yakut (Siberia) au arestat un bărbat care avea asupra sa opt buletine de vot. Rusul a declarat că a vrut doar să testeze vigilența supraveghetorilor dintr-un centru de votare.

UPDATE 12: 30 Premierul rus Vladimir Putin, favorit la alegerile prezidențiale din Rusia, a mers la vot însoțit de soția sa, Liudmila. Cei doi au votat într-o secție din Moscova, după ce „a dormit bine” și a făcut „câteva exerciții”, relatează RIA Novosti, în pagina electronică. Unul dintre jurnaliștii care îl așteptau pe premier l-a întrebat dacă și-a contactat echipa de campanie pentru a verifica informațiile cu privire la presupusele nereguli.

Și restul candidaților – Vladimir Jirinovski, Serghei Mironov, Mihai Prohorov și Ghennadi Ziuganov – au votat. Președintele rus în exercițiu Dmitri Medvedev și soția acestuia Svetlana au votat într-o secție situată într-o școală din Moscova, în jurul orei 10.00, ora României. Ambii au avut două buletine de vot, unul pentru alegerile prezidențiale, altul pentru cele municipale.

UPDATE 12: 04 Rata de participare la alegerile prezidențiale din Rusia a depășit 15 la sută în primele două ore de vot, a anunțat Comisia Electorală Centrală duminică, potrivit Mediafax, care citează RIA Novosti.

Rusia trăiește ultimele ore din „ziua tăcerii” , așa cum e considerată de legea electorală sâmbăta de dinaintea alegerilor. Peste 109 milioane de ruși sunt așteptați duminică la urne ca să-și aleagă președintele din cei cinci candidați înscriși. Asta în condițiile în care niciun membru al opoziției radicale nu a primit autorizația de a candida la aceste alegeri. Ultimele sondaje, publicate la finele lui februarie, îl creditează pe actualul premier Vladimir Putin cu o victorie din primul tur, cu 60 la sută din voturi, în pofida unei fronde fără precedent împotriva regimului său.

În vreme ce contracandidații lui Putin s-au străduit să nu îl atace frontal pe fostul agent KGB, Opoziția și-a mobilizat alegătorii pentru a impune un al doilea tur de scrutin. Mai mult, se pregătește de proteste post-electorale ample, informează „The Guardian”.

UPDATE 23:00 Secțiile de vot pentru alegerile prezidențiale s-au deschis în Extremul-Orient al Rusiei

Supraveghetorii din centrele de votare s-au plâns că sunt hărțuiți și au acuzat regimul că a planificat fraude masive, pentru a-i oferi lui Vladimir Putin cel de-al treilea mandat. Peste 700 de observatori străini vor fi prezenți la centrele de votare, în încercarea de a împiedica fraudarea alegerilor, informează Radio Free Europe. Într-un gest fără precedent, care vine în contextul acuzațiilor de măsluire a alegerilor legislative din decembrie, zeci de mii de ruși s-au inscris și ei pentru a fi observatori voluntari.

Sâmbătă a fost declarată „zi de liniște” în federație, unde campania electorală prezidențială a luat sfârșit la ora 00.00. Uniunea Europeană și Statele Unite, însă, nu pot fi atât de liniștite, pentru că victoria pe care Vladimir Putin se așteaptă să o aibă mâine le forțează să își regândească strategiile de apropiere de Moscova, comentează „Christian Science Monitor”.

Nu există contracandidat credibil

Cel mai recent sondaj sondaj de opinie independent, realizat de centrul de cercetare Levada, a arătat că actualul premier rus, în vârstă de 59 de ani, va câștiga alegerile de duminică cu 62-66% din voturi. Procentul a crescut simțitor de zilele trecute, când opoziția și presa internațională deopotrivă erau încrezătoare că Putin nu va strânge jumătate din voturi și va trebui să participe și la un al doilea tur de scrutin. Aceasta ar fi fost o mare victorie pentru opozanții regimului, deoarece ar fi demonstrat că Vladimir Putin nu mai are aceeași susținere din partea populației ca și în celelalte două mandate prezidențiale din trecut.

Contracandidații lui Putin sunt Mihail Prohorov (46 de ani), Ghennadi Ziuganov (67 ani), Vladimir Jirinovski (65 ani) și Serghei Mironov (59 ani).

Despre Prohorov se știe că este al treilea cel mai bogat om din Rusia, cu o avere de 18 miliarde de dolari. Se spune despre el că ar candida la insistențele Kremlinului, pe post de instrument de divizare a electoratului celorlalți contracandidați. Ghennadi Ziuganov este lider al Partidului Comunist și candidează pentru a patra oară la prezidențiale. Vladimir Jirinovski este conducătorul Partidului Liberal-Democrat, iar Serghei Mironov este lider al partidului Rusia Justă, fost aliat al lui Putin.

Niciunul dintre acești pretendenți la funcția de șef al statului rus nu este privit drept un candidat credibil, comentează „The Telegraph„. În schimb, adevărata amenințare pentru Putin și omul care va putea influența decisiv situația de după alegeri va fi bloggerul anti-putere Alexei Navalny, cea mai proeminentă figură a opoziției la ora actuală. Navalny, care a organizat multe dintre protestele din ultimele luni, ar fi, potrivit „Wall Street Journal”, omul de care se teme Putin cel mai mult, pentru că are o putere deosebit de mare în cadrul mișcării protestatare.

La final de campanie, „apocalipsa după Putin”

Lupta din ultimele zile de campanie s-a purtat mai ales la televizor. NTV, un canal pro-Kremlin, a difuzat, joi, un documentar care îi prezenta pe activiștii anti-putere drept agenți finanțați de serviciile secrete americane. O altă televiziune a caracterizat protestele ample din ultima perioadă ca fiind un complot împotriva lui Vladimir Putin și a prezentat un clip apocaliptic, intitulat „Rusia fără Putin”. Înregistrarea avertizează că, fără Putin la conducerea Federației Ruse, țara va fi invadată din două părți: din est, de China, și din vest, de trupele NATO. Anarhia va lua locul stabilității, iar oamenii se vor lupta cu foametea.

Rusia are aproximativ 110 milioane de votanți, iar prezența la urne se așteaptă să fie deosebit de ridicată. Primele rezultate vor fi făcute publice luni dimineață. Dacă previziunile se adeveresc, Putin își va începe cel de-al treilea mandat în data de 7 mai. Spre deosebire de celelalte două mandate, din 2000-2004 și 2004-2008, acesta va fi mai lung, pentru că președintele Dmitri Medvedev a amendat Constituția, pentru a prelungi mandatul prezidențial de la patru la șase ani.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Cum a fost salvat Mihai Trăistariu de la faliment, chiar de Paște. Câți bani a...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide