ALEGERI PREZIDENȚIALE ÎN SUA. Super Tuesday, ziua în care s-ar putea decide contracandidatul lui Obama. Cine este favoritul

Publicat: 25/09/2012, 16:04
Actualizat: 31/01/2019, 22:33

Cei patru politicieni republicani care se luptă pentru a deveni oponentul lui Barack Obama la alegerile prezidențiale din luna noiembrie se pregătesc de cea mai importantă etapă a alegerilor primare, „Super Tuesday”/Super Marți. Zece state sunt în joc în 6 martie, și , împreună, au peste 400 din cei 1.144 de delegați de care candidații au nevoie pentru a fi aleși.

Mitt Romney intră în această etapă a competiției din postura de favorit, cu victorii în 8 din cele 13 state care au avut alegeri primare până acum. Romney, fost guvernator al statului Massachusetts, are deja 157 de delegați, iar candidatul ultraconservator Rick Santorum este pe locul doi, cu 52 de delegați.

Statele care organizează alegeri în 6 martie și numărul de delegați.

Miza alegerilor de astăzi o reprezintă statele Georgia și Ohio, care au 76, respectiv 66 de delegați.

Cum funcționează sistemul alegerilor prezidențiale americane

Alegerile prezidențiale primare din SUA sunt etapa premergătoare alegerilor prezidențiale generale. Acest tip de scrutin dă candidatul prezidențial pentru fiecare dintre cele două mari partide americane, republican și democrat. De obicei, președinții în exercițiu care sunt eligibili, deci nu au efectuat mai mult de un mandat, sunt renominalizați. Acesta este și cazul actualului președinte american, Barack Obama, care a fost desemnat automat candidatul democraților la alegerile din 6 noiembrie.

Barack Obama, la Universitatea din Miami, în 23 februarie // FOTO: AFP/Mediafax

Republicanii, pe de altă parte, organizează, de la începutul anului (3 ianuarie), alegeri primare în fiecare stat. Aceste alegeri pot fi de două feluri: directe sau de tip caucus. Alegerile de tip caucus sunt întâlniri în care membrii de partid votează. Fiecare stat este liber să decidă ce fel de alegeri organizează. Momentul final îl reprezintă Convenția Națională, eveniment mai degrabă de imagine, pentru că, până la acea dată, candidații sunt cunoscuți. Fiecare partid organizează o Convenție Națională. În cazul acestei alegeri, datele convențiilor sunt următoarele: 27-30 august, Convenția Națională Republicană, și 3-6 septembrie, Convenția Națională Democrată.

Candidatul prezidențial al unui partid este acela care primește majoritatea voturilor delegaților, adică 1.144 (în total, sunt 2.286 de delegați), la Convenția Națională de nominalizare.

La alegerile prezidențiale din 6 noiembrie, delegații sunt înlocuiți de electori, și ei în număr diferit de la un stat la altul. Ținta, la alegerile generale, este de 270 de voturi ale colegiului de electori. Un american poate deveni președinte chiar dacă, la nivel național, nu a primit majoritatea voturilor din partea populației, dar are cei 270 de electori, cum a fost și cazul lui George W. Bush, în 2000.

Candidații și cursa republicană, la zi:

Candidații și numărul de delegați obținuți până acum // Captură CBS

Republicanii au organizat până acum alegeri primare în 13 din cele 50 de state. Înaintea fiecărui scrutin, a existat cel puțin o dezbatere televizată. La începutul „sezonului dezbaterilor”, nouă nume figurau în cursa republicană pentru nominalizarea la alegerile prezidențiale din 2012: Mitt Romney, Newt Gingrich, Ron Paul, Rick Santorum, Michelle Bachman, Herman Cain, Rick Perry, Jon Huntsman și Tim Pawlenty. Dintre toți, doar primii patru mai sunt acum în joc.

Mitt Romney (64 de ani) – fost guvernator de Massachusetts și om de afaceri prosper, conduce detașat. Principala critică la adresa lui Romney este lipsa lui de consecvență, el schimbându-și poziția pe anumite subiecte de-a lungul carierei sau chiar în timpul campaniei.

Newt Gingrich (68 de ani) – fost lider al Camerei Reprezentanților, este un politician din statul Georgia. În timpul campaniei, fost implicat în mai multe scandaluri referitoare la fostele sale soții.

Rick Santorum (53 de ani) – senator de Pennsylvania, este un politician ultraconservator și este al doilea ca număr de delegați câștigați până acum.

Ron Paul (76 de ani) – membru al Camerei Reprezentanților din partea statului Texas, este la a treia candidatură pentru nominalizarea republicană. Ron Paul este medic obstetrician-ginecolog și, în perioada în care a profesat, 1960-1980, a adus pe lume 4.000 de copii.

„Acestea sunt cele mai bizare alegeri primare pe care și le pot aminti americanii„, a comentat New York Magazine, adăugând că primarele „au arătat cum Partidul Republican se autodivizează”, din cauza campaniei pline de scandaluri, în care candidații s-au autodesființat.

„Cu șase luni înaintea începerii alegerilor primare, fiecare republican pe care îl știam spunea: Dumnezeule, ce dezastru!„>>”, a declarat Ed Rollins, fost consilier al președintelui american Ronald Reagan, citat de New York Magazine.

Momente controversate

Primul mare scandal a avut loc chiar după primele alegeri, cele din Iowa, care au avut loc în 3 ianuarie. Rezultatul scrutinului, care a fost de tip caucus, nu este nici măcar acum stabilit, iar delegații de aici vor alege pe cine vor vrea la Convenția Națională. Mai întâi, Romney a fost declarat câștigător, întrecându-l pe Rick Santorum cu opt voturi. Pe urmă, s-au pierdut rezultatele din opt districte, eroare care i-a adus lui Santorum victoria și un plus de 34 de voturi peste Romney. Până și liderii republicani din Iowa au fost nevoiți să recunoască faptul că alegerile au fost un eșec și că cel mai corect ar fi ca rezultatul să îi dea pe Romney și Santorum la egalitate.

Un alt scandal care a pus într-o lumină proastă tot sistemul electoral a fost decizia statului Florida de a-și ține alegerile mai devreme. Această decizie l-a costat pe învingător, Mitt Romney, câțiva zeci de delegați, deoarece Florida nu a mai avut timp să aleagă toți cei peste 90 de delegați și a pus în joc doar 50.

Newt Gingrich, ale cărui discursuri vorbesc mereu despre sanctitatea căsătoriei, a suferit o lovitură de imagine puternică în ianuarie, când una dintre fostele sale soții l-a acuzat că i-a propus să fie de acord ca el să aibă o amantă. Lui Newt Gingrich îi lipsește caracterul moral necesar pentru a ocupa funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii, a declarat, pentru ABC News, Marianne Gingrich. Fosta soție a politicianului republican a susținut că Gingrich său a înșelat-o de multe ori și i-a propus să aibă „căsătorie deschisă” pentru a putea avea, în același timp, și o amantă, și o soție.

Marianne Gingrich, fosta soție a candidatului republican Newt Gingrich // Foto: captură ABC News

Una dintre cele mai mari greșeli îi aparține favoritului cursei, lui Mitt Romney. La 1 februarie, în dimineața de după Victoria din statul Florida, Romney a declarat că nu îi pasă nici de săracii, nici de bogații americani: „Sunt în această cursă pentru că îmi pasă de americani. Nu mă îngrijorează cei foarte săraci. Avem o plasă de siguranță pentru ei. Dacă trebuie reparată, o voi repara”, a spus candidatul republican. „Nu mă îngrijorează nici cei foarte bogați. Ei sunt foarte bine. Ce mă interesează pe mine este nucleul Americii, acei 90-95% care luptă în acest moment (pentru bunăstarea lor, n.red.)”, a adăugat Mitt Romney.

Calendarul principalelor evenimente care urmează:

• 10 martie: Caucus în Kansas
• 3 aprilie: Washington DC, Maryland, Wisconsin,
• 24 aprilie: New York (96 de delegați)
• 29 mai: Texas (155 de delegați)
• 5 iunie: California.
• 26 iunie: Primare în cinci state, între care și Utah
• 27-30 august: Convenția națională a partidului republican la Tampa Bay, Florida, pentru a desemna oficial candidatul care îl va înfrunta pe Barack Obama.
• 3-6 septembrie: Convenția națională a partidului democrat la Charlotte, în North Carolina, pentru oficializarea candidaturii președintelui Obama.
• 3 octombrie: Prima dezbatere televizată între cei doi candidați la Universitatea din Denver (Colorado, vest).
• 16 octombrie: A doua dezbatere la universitatea Hofstra, din statul New York.
• 22 octombrie: Ultima dezbatere la Universitatea Lynn din Boca Raton, în Florida.
• 6 noiembrie: Alegeri prezidențiale.
• 20 ianuarie 2013 – învestitura președintelui Statelor Unite.

Candidații de la alegerile primare republicane// FOTO: AFP/Mediafax

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Iubita fiului lui Ion Țiriac, apariție incendiară! `Sori e atracția finalului de an`
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
APEL DISPERAT! O ADOLESCENTĂ are NEVOIE de AJUTOR
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Se scoate certificatul verde? Cum vom intra în magazine de Sărbători
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...