ALEGERI UNGARIA. Radicalul Orban câștigă detașat, extremiștii de la Jobbik obțin un procent FOARTE MARE

ALEGERI UNGARIA. Radicalul Orban câștigă detașat, extremiștii de la Jobbik obțin un procent FOARTE MARE
Publicat: 07/04/2014, 09:09
Actualizat: 06/04/2019, 23:22

Partidul conservator al populistului Viktor Orban, acuzat de derive antidemocratice, se clasează pe primul loc în alegerile legislative, duminică, potrivit sondajelor efectuate la ieșirea de la urne, relatează AFP.

Fidesz obține 48% din sufragii, alianța de stânga 27%, iar partidul Jobbik (extremă dreapta) 18%, potrivit Institutului Nezopont.

Viktor Orban, un fost disident anticomunist care a acaparat scena politică a Ungariei

Viktor Orban, considerat de unii un autocrat iar de alții un erou, reales duminică în fruntea Ungariei potrivit sondajelor efectuate la ieșirea de la urne, și-a condus țara cu o mână de fier începând din 2010 și a polarizat-o în jurul persoanei sale, relatează AFP

Orban, în vârstă de 50 de ani, șeful în exercițiu al Guvernului conservator și populist, acaparează scena politică a Ungariei, o fostă membră a blocului comunist care a aderat la Uniunea Europeană (UE) în 2004.

Niciun adversar – atât din interiorul partidului, cât și din opoziție – nu pare în măsură să-l detroneze pe „regele Viktor”, titra recent revista austriacă Falter.

Orban, care are o anumită charismă și care este scos în evidență de adversarii săi de stânga mai degrabă „anoști”, este în primul rând „un veritabil zoon politikon” care nu suportă nici înfrângerea și nici să fie contestat, subliniază Laszlo Lengyel, un politolog de la Institutul pentru Cercetare Financiară și Politică de la Budapesta.

Un fost disident liberal în timpul regimului comunist, el se face cunoscut după ce susține un discurs ostil puterii, în Piața Eroilor, la Budapesta, la sfârșitul anilor ’80, cu puțin timp înainte de prăbușirea regimului.

El este unul dintre cei 37 de studenți și intelectuali care fondează Fidesz în 1988. Preia președinția formațiunii în 1993 și își extinde controlul asupra partidului, împreună cu un cerc restrâns de prieteni, care se află în continuare alături de el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase