ALERTĂ ÎN JAPONIA Dificultăți în restabilirea alimentării cu energie electrică la centrala Fukushima. Japonezii se tem de eventuale ploi radioactive

Redactor:
Vlad Mironescu
ALERTĂ ÎN JAPONIA Dificultăți în restabilirea alimentării cu energie electrică la centrala Fukushima. Japonezii se tem de eventuale ploi radioactive
Ploile așteptate duminică în Japonia generează îngrijorarea unei părți a populației nipone care se teme că acestea ar putea fi radioactive, a anunțat Guvernul de la Tokyo, lansând un apel la calm, relatează AFP.

UPDATE 5Aproximativ 30 de români se întorc, la noapte, dinJaponia

Aeronava TAROM cu destinația București – Tokyo – București, aplecat la ora 16.00 din Seul și va ajunge pe aeroportul Otopeni laora 21.50, informează MAE, precizând că aceasta va repatria 30 deromâni, majoritatea femei și copii.

Cetățenii români nu au fost scanați radioactiv, deoarece atâtautoritățile nipone, cât și cele sud-coreene nu au consideratnecesară verificarea externă a radioactivității pasagerilor.

„În urma consilierii primite, direct sau prin intermediulcomunicatelor MAE, mulți cetățeni români au decis să urmezeavertismentele MAE din zilele anterioare și au părăsit temporar, pecont propriu, zonele de risc în care se aflau, folosind zboruri delinie spre alte direcții. În noaptea de 18/19 martie 2011, 8funcționari din cadrul Departamentului Consular, au contactat înrepetate rânduri, toate persoanele care au apelat la sprijinulambasadei și s-au înscris nominal în Registrul unic de asistențăpentru repatriere, pentru a le comunica despre operarea curseispeciale TAROM”, a precizat MAE.

UPDATE 4Șase muncitori de laFukushima, puternic iradiați

Șase muncitori de la centrala nucleară japoneză Fukushima au fostexpuși unor niveluri ridicate de radiație, dar lucrează, încontinuare, în centrală, a anunțat duminică exploatantulinstalației, citat de AFP.

Ei au fos expuși unor radiații mai mari de 100 de milisievert, adeclarat un oficial din cadrul Tokyo Electric Power Co (Tepco),Takeo Iwamoto, adăugând că nu știe ce misiuni aveau muncitorii înmomentul iradierii.

„Nu există niciun efect nociv asupra sănătății lor”, a datasigurări Takeo Iwamoto.

Guvernul a stabilit la 100 de milisievert doza maximă admisibilă,în cadrul operațiunilor de urgență la o centrală nucleară, daraceastă limită a fost ridicată la 250 de milisievert, în criza încurs la centrala Fukushima. Doza admisibilă în situații normaleeste de 50 de milisievert.

Cele două centrale aparținând Tepco, la Fukushima (250 de kilometrila nord-vest de Tokyo), care totalizează zece reactoare, suntoprite de la cutremurul cu magnitudinea 9, urmat de un tsunamidevastator, la 11 martie, care au produs avarii la sistemele derăcire ale instalației.

UPDATE 3Centrala de la Fukushima nuva mai fi utilizată, anunță Guvernul japonez

Centrala nucleară japoneză Fukushima 1 nu va mai fi utilizată dupălanțul de accidente care au avut loc la reactoarele sale, provocatede cutremurul urmat de tsunami, la 11 martie, a declarat duminicăpurtătorul de cuvânt al Guvernului, citat de AFP.

„Analizând cu obiectivitate situația centralei, cred că pareevident că centrala Fukushima Daiichi (numărul 1) nu este în staresă mai funcționeze din nou”, a declarat Yukio Edano, într-oconferință de presă.

El a precizat, totuși, că hotărârea nu revine doar autoritățilorstatului, centrala fiind administrată de Tokyo Electric Power(TEPCO), una dintre principalele companii private de electricitatedin Japonia.

Situată pe coastă, la aproximativ 250 de kilometri nord-est deTokyo, Fukushima 1 este o centrală învechită, fiind construită înanii ’70. Ea este echipată cu șase reactoare cu apă fierbătoare(BWR), care au fost grav avariate de cutremurul cu magnitudinea 9,cel mai puternic înregistrat vreodată în Japonia, urmat de untsunami devastator. Exploziile, incendiile și apa de mare utilizatăpentru a le răci au distrus, de asemenea, în parte, patru dintrecele șase reactoare. (Valentin Vidu,[email protected])

UPDATE 2Taiwanul a detectat radiații în legume importate dinJaponia

Radiații au fost detectate pentru prima dată, duminică, în Taiwan,la legume importate din Japonia, a anunțat un oficial din cadrulautorităților sanitare taiwaneze, relatază AFP.

Radiațiile au fost detectate în cazul a 14 kilograme de legumeprovenind din Kagoshima, în sudul arhipelagului, a precizat TsaiShu-chen.

Aceasta este prima dată când este anunțată contaminarea alimentelorîn afara Japoniei.

Cum SUNĂ CUTREMURULdin Japonia. Ascultă aici – VIDEO

Primarul unui orașaflat la 20 de km de CENTRALA NUCLEARĂ DIN JAPONIA: „Suntemizolați, NE LASĂ SĂ MURIM”

Vezi aici TRASEULPROBABIL AL NORULUI RADIOACTIV de la Fukushima – HARTAINTERACTIVĂ

Japonia: Drum distrusde cutremur, reconstruit în 4 zile

În timp ce Japonia luptă în continuare pentru a împiedica unaccident nuclear major la centrala de la Fukushima, avariată decutremurul urmat de tsunami din 11 martie, autoritățile japoneze auanunțat că au indetificat niveluri de radioactivitate anormale înlapte și spanac.

Urme de iod radioactiv și cesiu au fost, de asemenea, depistate înapa de la robinet din Tokyo și din împrejurimi, dar proporția esteinferioară limitei legale.

UPDATEJaponezii se tem de eventuale ploi radioactive, în timp ceGuvernul face apel la calm

Ploile așteptate duminică în Japonia generează îngrijorarea uneipărți a populației nipone care se teme că acestea ar putea firadioactive, a anunțat Guvernul de la Tokyo, lansând un apel lacalm, relatează AFP.

„Un anumit număr de persoane” din Tokyo și din nordul Japoniei ausunat autoritățile pentru a întreba dacă precipitațiileprevizionate spre sfârșitul zilei în regiunea Tokyo, mai ales, arputea fi contaminate.

„Nivelurile actuale nu arată niciun pericol posibil pentrusănătate”, a declarat șeful de cabinet adjunct al premierului,Tetsuro Fukuyama, pentru postul public de televiziune NHK.

„Nu vă îngrijorați. Dacă vă faceți griji, folosiți o umbrelă”, arecomandat Fukuyama. „Dacă vă udați, schimbați-vă”, a continuatel.

Un nou incendiu lareactorul 4 de la Fukushima. Nivelul de radioactivitate în zonacentralei a înregistrat o nouă creștere. Personalul, evacuattemporar. Cutremur de 6 grade în Japonia

New York Times:Secretul rezistenței clădirilor japoneze la cutremur. CUM SUNTPROIECTATE CLĂDIRILE ROMÂNEȘTI

Care este legăturaîntre Fukushima și Cernobâl? BBC dă răspunsul la întrebărileesențiale care se pun în caz de amenințarenucleară

Citește și Japonezii se tem de noiexplozii la centralele nucleare. Țara cu 30% energienucleară

Agenția meteorologică a anunțat trei până la cinci milimetri deprecipitații în jurul centralei nucleare Fukushima, grav avariatăîn urma cutremurului urmat de tsunami din 11 martie.

Ploi slabe sunt așteptate în cursul serii și în capitală, situatăla 250 de kilometri sud-est de centrală.

Elemente radioactive au fost găsite în lapte în prefecturaFukushima și în spanac în Ibaraki, situată între Fukushima șiTokyo.

Urme de contaminare au fost descoperite și în apa de la robinet dincapitala japoneză.

Niveluri descoperite, cu mult sub limita legală admisă, nu suntpericuloase pentru sănătate, a subliniat Guvernul.

Limita legală pentru conținutul de iod radioactiv 131 a fost însădepășită punctual, joi, în apa curentă din municipalitateaprefecturii Fukushima, situată la 45 de kilometri de centrală.Nivelul a coborât însă în ziua următoare, potrivit măsurătorilorefectuate.

Tot în apa curentă, au fost depistate iod radioactiv și cesiu înnordul prefecturii Ibaraki, a anunțat duminică agenția Kyodo.

Noi dificultăți în restabilirea alimentării cu energieelectrică la centrala Fukushima

Operatorul centralei nucleare Fukushima din nord-estul Japoniei aapreciat că este „dificil” de restabilit duminică alimentarea cuenergie electrică a reactoarelor 1 și 2, o operațiune amânată dejasâmbătă, a anunțat Tokyo Electric Power (TEPCO), citată de agențiaJiji, relatează AFP.

Un purtător de cuvânt al Agenției pentru siguranța nucleară șiindustrială s-a arătat însă optimist. „Credem că muncitorii vorîncerca să restabilească alimentarea cu energie până la ora 18.00(11.00 ora României)”, a declarat el pentru AFP.

Tehnicienii TEPCO au reușit vineri să tragă un cablu de înaltătensiune până în interiorul centralei, dar nu au activat curentulelectric.

Alimentarea cu energie electrică nu a ajuns încă la echipamentelecare ar permite funcționarea pompelor pentru răcirea convenționalăa reactoarelor.

„Electricitatea nu a fost încă restabilită deoarece trebuie făcutemai multe verificări prealabile pentru a se evita provocarea unuiscurtcircuit, zonele băltind de apă de mare”, a explicat sâmbătă unpurtător de cuvânt al operatorului Tokyo Electric Power (TEPCO),Fumiaki Hayakawa.

Ultimele informațiidespre cutremurul și tsunami-ul din Japonia, live pe Gândul șiFacebook

LIVE DE LA UN BLOGGERROMÂN DIN HIROSHIMA: în timpul cutremurului, crainicul TV continuasă vorbească. „În fundal se aud obiecte bușind prinstudio”

Primul val tsunamiatinge insulele Kurile din sudul Rusiei.VIDEO

VIDEO – REPORTER JAPANTIMES DIN TOKYO: CINEVA A ZIS DEJA UZUALUL „E CUTREMUR”, DAR NE-AMDAT SEAMA CĂ NU ERA UN CUTREMUR OBIȘNUIT

Zeci de electricieni, pompieri și ingineri sunt implicați într-ocursă contracronometru pentru a evita ca accidentul nuclear, celmai grav de la Cernobîl, să ia proporții.

Autoritățile se confruntă în prezent cu o dilemă crudă.

Controalele necesare înainte de restabilirea alimentării cu energieelectrică a reactoarelor nu pot fi realizate eficient în timpuloperațiunilor de udare a reactoarelor, potrivit unui purtător decuvânt al TEPCO.

Necesitatea imperioasă de a repune în funcțiune pompele de apă selovește de obligația de a intensifica udarea reactoarelor 3 și 4 cucamioane cisternă echipate cu tunuri de apă, pentru a evitaîncălzirea combustibilului uzat și eliberarea de emisii radioactiveîn atmosferă.

Reactorul 3, aflat în stare deplorabilă, după cum arată șiimaginile surprinse din satelit, provoacă multe îngrijorăritehnicienilor.

Agenția pentru siguranță nucleară a anunțat duminică o creștere apresiunii în cuva reactorului, cel mai avariat.

VIDEO – IMAGINI DINMIJLOCUL CUTREMURULUI DIN JAPONIA. Seismul, filmat dintr-o clădiredin Tokyo. „Dumnezeule! Toată lumea a ieșit pe străzi, clădirileîncă se leagănă”

VIDEO – IMAGINI DINTIMPUL SEISMULUI DIN JAPONIA: O FEMEIE NU SE POATE RIDICA DE PETROTUAR, IAR BĂRBATUL CARE O FILMEAZĂ RESPIRĂÎNGROZIT

Eliberarea controlată a presiunii este avută în vedere prindeschiderea unei vane, dar evacuarea vaporilor radioactivi prinaceastă supapă riscă să contamineze și mai mult mediul, clădireasuperioară a reactorului fiind distrusă integral de suflul uneiexplozii.

În plus, creșterea nivelului de radioactivitate riscă să compliceși mai mult lucrările de udare și de intervenție în reactoarelevecine, pompierii, militarii și tehnicienii fiind și mai multexpuși radiațiilor.

Iuliana Enache, [email protected]

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Râzi cu lacrimi! Ce a făcut Maricica, o prostituată dintr-un bordel din Vaslui, după ce...
S-a descoperit ce se întâmplă, cu adevărat, în corpul uman după lunile de izolare din...
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
Obsesia dubioasă a lui Ceaușescu! Ce obliga oamenii de lângă el să-i facă zilnic. Doamne..
COVID-19 sau o simplă răceală? Medicul Cristian Oancea îţi spune când e cazul să te...
Un bărbat din Mediaș, infectat cu COVID-19, a murit așteptând să se elibereze un pat...
Râzi cu lacrimi! Ce a făcut Maricica, o prostituată dintr-un bordel din Vaslui, după ce...
Cu ea ar accepta să fie înșelată! Andra ar închide ochii dacă Măruță ar înșela-o...
I se spunea AMAZOANA și dădea gata orice BĂRBAT. Niciunul nu rezista la așa „tehnică”
Veste genială pentru pensionari! Apare un nou tip de pensie în România. Cine va putea...
BOMBĂ! Explicația din spatele declarațiilor disperate ale lui Dan Bittman. Legătura cu părinții lui morți
Câtă sare se pune la varza murată la butoi pentru iarnă? Reţetă completă
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Care sunt cele 5 familii mult mai puternice decât masonii sau iluminatii, care s-ar putea...
Inchide