ALERTĂ NUCLEARĂ: Catastrofa din Japonia ar avea, în cel mai grav scenariu, UN IMPACT SUPERIOR CELEI DE LA CERNOBÎL

ALERTĂ NUCLEARĂ: Catastrofa din Japonia ar avea, în cel mai grav scenariu, UN IMPACT SUPERIOR CELEI DE LA CERNOBÎL
Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 24/04/2012, 10:22

UPDATE 9Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Francois Baroin, aafirmat miercuri că, „în cel mai grav dintrescenarii”, după accidentul nuclear din Japonia,catastrofa ar putea avea „un impact superior celei de laCernobîl”, transmite AFP.

Rugat să comenteze declarațiile ministrului Ecologiei, NathalieKosciusko-Morizet, care a afirmat că „scenariul cel mai grav esteposibil și chiar probabil”, Baroin a afirmat că ministrul a „evocatefectiv (în timpul Consiliului de Miniștri) situația, evoluția saîncepând de vineri, dificultățile autorităților japoneze înobținerea unei răciri rapide a diferitelor reactoare”.

„Nu fac decât să retranscriu cu modestie, nefiind un tehnicianîn acest domeniu, dar cu fidelitate, declarațiile luiKosciusko-Morizet, care a evocat un scenariu, între cele maigrave”, a afirmat Baroin, referindu-se la lucrările acestuiConsiliu în mare parte consacrat situației din Japonia. „În cel maigrav dintre scenarii, este vorba evident de un impact superior(accidentului de la) Cernobîl”, a adăugat el, făcând aluzie lacatastrofa nucleară din 1986 din Ucraina.

Întrebat dacă poate să facă precizări suplimentare, purtătorulde cuvânt a răspuns: „Nu. Suntem la același nivel de informare.Guvernele aflate în prezent la putere, mass-media și vectorii deopinie (care sunt jurnaliștii), și, în consecință, opinia(publică). „Este același grad de informare și va fi aceeașinecesitate de informare și transparență în săptămânile și lunilecare vin”, a subliniat el.

UPDATE 8 Nivelulradioactivității la Fukushima împiedică apropierea unui elicopterpentru a vărsa apă

Nivelul ridicat al radioactivității deasupra centralei nuclearejaponeze Fukushima a împiedicat un elicopter să se apropie dereactorul 4 pentru a vărsa apă, cu scopul de a răci combustibilulcare amenință să intre în fisiune, potrivit postului de televiziuneNHK, citat de AFP.

Compania Tokyo Electric Power, care exploatează această instalațienucleară afectată de probleme grave, intenționa să recurgă la unelicopter pentru a evita ca, în lipsa apei, combustibilul dinreactorul 4 să devină extrem de periculos și să provoace unacccident major.

UPDATE 7 Radiațiile dincolo dezona evacuată la Fukushima nu prezintă pericol pentru sănătate -oficial

Radiațiile dincolo de zona evacuată pe o rază de 20 de kilometri înjurul centralei nucleare de la Fukushima „nu reprezintă un pericolimediat pentru sănătate”, a declarat miercuri purtătorul de cuvântal Guvernului japonez, Yukio Edano, relatează AFP. „Radiațiile înjurul centralei nucleare de la Fukushima sunt la un nivel stabil”,a adăugat Edano, citat de agenția Kyodo.

Peste 200.000 de persoane au fost evacuate, pe o rază de 20 dekilometri în jurul centralei avariate. Guvernul a cerut populațieicare locuiește pe o rază cuprinsă între 20 și 30 de kilometri de lacentrală să se închidă în casă.

UPDATE 6 Baconschi: MAE a decisretragerea „personalului neesențial” de la ambasada dinTokyo

Ministrul de Externe Teodor Baconschi a declarat miercuri că MAE adecis retragerea „personalului neesențial” de la ambasada dinTokyo, el reamintind totodată că a fost activată celula de criză șică a fost trimis personal consular suplimentar. „Am activat și înacest caz o celulă de criză în MAE, am trimis întăriri consulareacolo, inclusiv cu echipament mobil pentru emiterea de titluri decălătorie. Retragem personalul neesențial din cadrul ambasadei, necoordonăm consular cu celelalte state membre. (…) Și totodatăne-am manifestat intenția de a participa la efortul internaționalde asistare a guvernului japonez în această probă foarte grea”, aspus Baconschi.

Ministrul a explicat că prin personal neesențial înțelege „uniimembri de familie ai diplomaților”. „Personal neesențial din punctde vedere diplomatic. Am trimis acolo consuli și mai pleacă niștesoții sau copii care nu au de ce să rămână în acest moment acolo”,a explicat ministrul.

UPDATE 5Împăratul Japoniei s-adeclarat „profund îngrijorat” de situația de la centralaFukushima

Împăratul Japoniei, Akihito, s-a declarat miercuri „profundîngrijorat” de situația de la centrala nucleară Fukushima, încadrul unui discurs excepțional adresat națiunii, în cursul căruiaa precizat că se „roagă pentru securitatea unui număr cât mai mare”de persoane, relatează AFP.

La cinci zile după cutremurul cel mai puternic înregistrat vreodatăîn această țară, urmat de un tsunami devastator, împăratul și-aexprimat regretul că „numărul persoanelor ucise crește pe zi cetrece și nu se știe câți au murit”.

„Toată națiunea muncește la operațiunile de salvare”, a declaratAkihito, care se implică foarte puțin în afacerile țării.”Populația este obligată să evacueze în condiții foarte dificile defrig, de lipsă de apă și carburant”, a constatat împăratul. „Nu potsă nu mă rog pentru ca activitatea salvatorilor să progreseze rapidși ca viața oamenilor să se amelioreze, fie și numai puțin”, acontinuat Akihito. „Sper sincer că putem împiedica înrăutățireasituației datorită eforturilor” tuturor celor care participă laoperațiunile de salvare, a mai spus împăratul.

UPDATE 4Un cutremur puternic a fostînregistrat la est de Tokyo

Un cutremur puternic, cu magnitudinea 6, a fost resimțit miercurila prânz, la est de Tokyo, unde imobilele s-au clătinat pentru multtimp, relatează AFP.

Epicentrul a fost localizat în prefectura Chiba, situată la est decapitală, a anunțat Agenția japoneză de meteorologie.

Hipocentrul seismului a fost localizat la numai zece kilometriadâncime, a precizat agenția. Nici o alertă de tsunami nu a fostdeclanșată.

UPDATE3
Nivelul de radioactivitate la intrareaîn centrala Fukushima a înregistrat o nouăcreștere

Radioactivitatea măsurată la intrarea în centrala nucleară de laFukushima a înregistrat o nouă creștere, către ora locală 10.45(3.45, ora României), a anunțat Agenția japoneză pentru SiguranțăNucleară, citată de AFP.

„Către ora 10.45 (3.45, ora României), nivelul de (radioactivitateînregistrat) la poarta de intrare a crescut la 6,4 milisievert. Laora 10.54 (3.54, ora României), acest nivel a scăzut la 2,9milisievert”, a declarat un oficial din cadrul agenției. „Analizămchiar acum aceste date”, a precizat el.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano, anunțaseanterior că, în același loc, nivelul radioactivității a crescut înmod brusc, imediat după ora 10.00 (3.00, ora României), după care ascăzut.

„Puțin după ora locală 10.00 (3.00, ora României), nivelurile (deradioactivitate) au crescut brusc”, a declarat Edano. „Nivelul deradioactivitate din apropierea intrării variază mult, de la oră laoră, până la niveluri care continuă să fie nocive pentru sănătate”,a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat, marți, niveluri deradioactivitate mai mari de câteva sute de ori, în apropiereareactoarelor 3 și 4, avariate.

Acest nivel a atins 400 de milisievert lângă reactorul 3 și 100 demilisievert în apropiere de reactorul 4. Începând de la o doză de100 de milisievert în corpul uman, observațiile medicale auconstatat o creștere a numărului cancerelor. Personalul centralei afost temporar evacuat, din cauza riscului reprezentat de creștereanivelului radioactivității, a mai anunțat Edano. Populația a fostevacuată pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei, în timpce persoanele care locuiesc pe o rază cuprinsă între 20 și 30 dekilometri de centrală trebuie să rămână închise în casă.

UPDATE 2Un nou incendiu a afectatreactorul 4 al centralei nucleare Fukushima

Un nou incendiu a izbucnit miercuri la reactorul 4 al centraleinucleare Fukushima, dar acesta pare să se fi stins, au anunțatoperatorul Tepco și o sursă oficială, relatează AFP.

„Focul și fumul nu mai sunt acum vizibile, iar incendiul pare să sefi stins singur”, a declarat un purtător de cuvânt al agențieijaponeze pentru siguranță nucleară, pe baza informațiilor obținutede la Tokyo Electric Power (Tepco), compania care exploateazăcentrala.

Un purtător de cuvânt al Tepco anunțase anterior că ieșea fum dinclădirea exterioară a reactorului 4. „Am informat imediatautoritățile și pompierii (…). Încercăm să-l stingem”, precizaseel.

UPDATEPersonalul de la centralanucleară Fukushima, evacuat temporar din cauza creșteriiradioactivității

Personalul de la centrala nucleară Fukushima a fost evacuatmiercuri, din cauza creșterii radioactivității în zonă, au anunțatsurse oficiale, precizând că este vorba despre o măsură temporară,relatează AFP. „Autoritățile au evacuat angajații spre o zonăsigură, în mod temporar”, a explicat purtătorul de cuvânt alGuvernului, Yukio Edano.

Potrivit unui oficial de la Agenția pentru siguranță nucleară,”evacuarea personalului a fost ordonată în jurul orei 10.40 (3.40,ora României), din cauza creșterii radioactivității”. Purtătorul decuvânt al Guvernului a mai declarat că incinta de protecție areactorului 3 de la centrala Fukushima este posibil să fi fostavariată. Yukio Edano a precizat că fumul observat deasuprareactorului 3 reprezintă fără îndoială vapori. „Potrivit celui maiprobabil scenariu, au scăpat vapori din incinta de protecție și afost observat fum”, a adăugat el.

Valentin Vidu, [email protected], Ioana Bojan,[email protected], Miruna Badea,[email protected], Diana Iliescu, [email protected]

Răsturnare de situaţie! Uluitor: ce le spune ministrul australian, care "l-a executat" pe Novak Djokovic,...
BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit din cauza Anei Baniciu?! Când s-a întâmplat și...
Laurențiu Reghecampf, reacție devastatoare după ce iubita lui a fost atacată mârșav! Mesaj dur pentru...
Dieta anti-depresie. Alimente care stimulează producția naturală de serotonină
Efectele dramatice ale expulzării lui Novak Djokovic asupra turneului de la Australian Open!
Reacţia lui Djokovic după ce a aflat că va fi expulzat din Australia: „Sunt extrem...
DUSTER-UL care lasă pe toată lumea cu gura căscată!
BANCUL ZILEI | Bărbat sedus în lift de o tipă voluptoasă: “Fă-mă să mă simt...
George Simion a luat cu asalt primăria din Timișoara: „Fritz, parașutat din Germania, ocupă ilegal...
BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit din cauza Anei Baniciu?! Când s-a întâmplat și...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
CONDAMNĂRI în DOSARUL bărbatului OMORÂT şi BĂGAT în PORTBAGAJ!
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Anunț ȘOC: Cine i-a ucis, de fapt, pe cei doi studenți de la Iași? Răsturnare...
Se schimbă harta Europei?! Alertă totală lângă România. O țară ar putea să se rupă...
Un renumit medic îl face praf pe Arafat: Totul e o minciună
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...