Ambasada SUA: România rămâne aliat de nădejde al SUA, INDIFERENT DE SOARTA CONTRACTULUI F16 – EXCLUSIV Gândul

Redactor:
Robert Veress
Ambasada SUA: România rămâne aliat de nădejde al SUA, INDIFERENT DE SOARTA CONTRACTULUI F16 – EXCLUSIV Gândul
tatele Unite dau un mesaj important României, prin intermediul ziarului Gândul. Ambasada SUA a trimis ziarului nostru un comunicat, în exclusivitate, arătând că va considera, în continuare, România drept partener strategic, indiferent de continuarea sau anularea programului de înzestrare a forțelor aeriene românești cu avioane de luptă multirol F16

Statele Unite dau un mesaj important României, prin intermediulziarului Gândul. AmbasadaSUA a trimis ziarului nostru un comunicat, în exclusivitate,arătând că va considera, în continuare, România drept partenerstrategic, indiferent de continuarea sau anularea programului deînzestrare a forțelor aeriene românești cu avioane de luptămultirol F16.

Marți, 3 august 2010, a expirat cel de-al doilea termen convenitde SUA și România, pentru plata primei tranșe, de 750 de milioanede dolari, din totalul de 1,3 miliarde de dolari, la cât a foststabilit costul programului F16. Primul termen fusese fixat pe 3iunie, dar SUA au acordat României o prelungire de două luni.

La întrebarea Gândul, dacă esteposibilă o nouă prelungire a termenului de plată, ținând cont decondițiile economice (anunțul premierului român, Emil Boc, privindscăderea PIB și neatingerea țintei de deficit, din cauzainundațiilor și a creșterii TVA), sau există și varianta anulăriicontractului, Ambasada SUA a oferit un răspuns diplomatic, dargrăitor: „Acest aspect reprezintă responsabilitatea GuvernuluiRomâniei și a Ministerului Apărării Naționale. România este și varămâne un aliat de nădejde al SUA, indiferent de ce decizie se valua cu privire la acest contract”.

Citește și Americanii așteaptăastăzi banii pentru avioanele F 16. Prima tranșă: 750 de milioanede dolari. Vlădescu: De unde bani? Ceartă între Apărare șiFinanțe

SAAB și Eurofighterrenunță la expozițiile din România din cauza deciziei CSAT privindF-16

A început războiulavioanelor. Gripen: cerem Parlamentului să ne compare cu „rableleF16”. Eurofighter: ofeream un pachet mai bun, la aceiașibani

Șeful Statului Majoral Forțelor Aeriene, generalul Ion Aurel Stanciu, s-a urcat greșitîntr-un avion F-16 și a rămas cu picioarele în afaracarlingii

Indiferent cum s-ar interpreta prima parte a mesajului,respectiv dacă responsabilitatea Guvernului & MAp priveșteplata contractului sau decizia prelungirii acestuia chiar și însituația imposibilității de plată, a doua frază e clară șicrucială: România nu trebuie să se teamă de eventuale represalii,în cazul în care denunță contractul.

Disputa dintre ministerele Apărării șiFinanțelor

Astfel, mesajul Ambasadei SUA tranșează disputa dintreMinisterul Apărării Naționale și Ministerul de Finanțe, față deposibilele consecințe ale nerespectării termenului de plată aprimei tranșe a contractului F16.
Ministrul de Finanțe Sebastian Vlădescu a anunțat, deja, că Românianu-și poate permite „sub nicio formă” să cheltuiască asemenea sume(750 de milioane de dolari) în acest an. „Este un subiect careastăzi este de neacceptat”, a spus Vlădescu. Cu toate acestea,invitat la postul public de radio, generalul maior Ion AurelStanciu, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, și-a exprimatsperanța că Guvernul va găsi o soluție financiară pentru catermenul de 3 august să fie respectat, iar achiziția F16 să sepoată concretiza.

Mai mult, Ministerul Apărării a remis Gândul un comunicat princare sugerează că prin neplata contractului F16 se pune în pericolparteneriatul strategic cu SUA.

„Derularea Programului Avion Multirol se înscrie înParteneriatul strategic dintre România și Statele Unite aleAmericii, iar opțiunea pen-tru achiziționarea de avioane F-16 secircumscrie strategiei Statului Major al Forțelor Aeriene derealizare graduală a capabilităților operaționale aeriene, care areca obiectiv final intrarea în înzestrare a avionului F-35 JSF(Joint Strike Fighter)”, se arată în comunicatul MAp.

Inchide