Ambasadorul Franței la București, despre emisiunea în care s-a insinuat că românii învață franceza pentru a putea cerși: Este „lamentabilă, vulgară, fără niciun interes”

Redactor:
Eliana Radulescu
Ambasadorul Franței la București, despre emisiunea în care s-a insinuat că românii învață franceza pentru a putea cerși: Este „lamentabilă, vulgară, fără niciun interes”
Ambasadorul Franței la București, despre emisiunea radio în care s-a insinuat că românii învață franceza pentru a putea cerși: Este "lamentabilă, vulgară și fără niciun interes"

Ambasadorul Franței la București, Henri Paul, a susținut, miercuri, în fața senatorilor din Grupul de prietenie cu acestă țară, că emisiunea radio în care s-a insinuat că românii învață franceza pentru a putea cerși la Paris este una „lamentabilă, vulgară și fără niciun interes”.

El s-a întâlnit, la Senat, la inițiativa sa, cu membrii Grupului de prietenie cu Franța din această Cameră legislativă, în urma scrisorii deschise a senatorului PDL Radu F. Alexandru, care anunța autosuspendarea din acest grup din cauza campaniei din presa franceză de denigrare a românilor.

„De ce să ne pierdem vremea cu aceste vorbe aruncate pe un post de radio privat, la 18.15, într-o emisiune care durează doar zece minute și care nu sunt de fapt ce s-a transmis? (…) Eu vă pot spune că este o emisiune lamentabilă, vulgară și fără nici un interes”, a arătat acesta.

Potrivit afirmațiilor sale, acesta este specificul multor emisiuni satirice din Franța, „în care sunt trecute prin ciur și prin dârmon oameni politici și diferite situații”.

„Acesta este specificul libertății de exprimare și presa are tendința de a exagera”, a menționat ambasadorul, care a adăugat că declarațiile făcute în anumite emisiuni „trebuie luate cu o anumită distanțare”.

În plus, el a afirmat că, în cadrul emisiunii, cel care a făcut aceste afirmații a fost atenționat că devenise rasist prin ceea ce spunea.

„Credeți dumneavoastră că ministrul nostru de Externe s-ar plânge de o dezbatere ținută de un radio privat în România care ar pune în chestiune Franța? Nu”, le-a mai spus el senatorilor din grupul de prietenie.

El a ținut să arate că Franța nu este „devastată de xenofobie sau de populism” și că Ministerul de Interne francez nu exagerează anumite fenomene.

„Există o anumită formă de delincvență care s-a instalat și care este foarte dificil de reprimat. Nu putem, prin Constituție, să facem diferența între diferite etnii, altfel am fi acuzați de discriminare”, a declarat diplomatul, menționând că un cetățean român nu poate fi numit în Franța decât „cetățean român”.

„Acesta nu este problema principală a relațiilor franco-române. (…) Relațiile franco-române nu ar trebui să fie copleșite de acestă chestiune. Trebuie să oprim escaladarea vorbelor neplăcute de o parte cât și de alta”, opinat Henri Paul, referindu-se la remarcile negative din presa franceză care îi privesc pe români. Diplomatul a spus, de asemenea, că relațiile dintre România și Franța sunt într-o stare bună, chiar și pe acest subiect.

Ambasadorul a mai declarat că sunt probleme mult mai importante, există mize mult mai mari, cum ar fi criza economică, Schengen și PAC, care trebuie să fie abordate în locul acestei „chestiuni infime”, în care un jurnalist a vorbit România de rău.

„Vă propun să stopăm acestă escaladă și să discutăm despre adevăratele chestiuni și subiecte. (…) Nu ar trebui să destabilizați Franța în momentul în care chestiunea Schengen este pusă pe tapetul negocierilor europene”, a susținut el, precizând că, în acest moment, cel mai bun avocat al României în chestiunea Schengen este Franța.

Senatorul PDL Radu F. Alexandru a spus, în cadrul discuțiilor, că în România există o reală îngrijorare în legătură cu fenomenul infracțional în care sunt implicați cetățenii români pe teritoriul Franței.

„Lucrurile au căpătat o profundă emoție și insatisfacție în opinia publică românească în momentul în care, pornindu-se de la aceste cazuri, s-a trecut la aprecieri globale și s-a vorbit despre România și despre români”, a atenționat senatorul democrat-liberal.

Invocând date statistice oficiale, Radu F. Alexandru a spus că aceste acte „absolut reprobabile” reprezintă un procent minor în tabloul general al infracționalității din Franța și în cel al infracțiunilor comise de cetățenii altor țări.

Senatorul PDL Radu F. Alexandru a anunțat, în 10 octombrie, că se autosuspendă din grupul interparlamentar de prietenie România-Franța, acuzând „campania de presă” din Franța de denigrare a românilor.

O emisiune radiofonică umoristică din Franța în care s-au făcut noi glume pe tema românilor, insinuându-se faptul că cerșesc a determinat o reacție dură a MAE care a acuzat realizatorii de xenofobie, în timp ce ministrul Baconschi s-a declarat „jignit”.

Este vorba despre emisiunea „On va s’gener”, difuzată la începutul lunii octombrie, pe Europe 1 și realizată de Laurent Ruquier și în care realizatorul și invitații săi ironizează diferite situații și personaje. Secțiunea în care ei glumesc pe tema românilor are aproximativ 8 minute și pornește de la o întrebare formulată de realizator referitor la o statistică pe care dorește să o facă publică.

„Ce fac 85% din români și nu fac decât 20% din italieni dar și 100% din francezi?”, întreabă moderatorul emisiunii, invitații lansându-se într-o serie de observații ironice: „Nu este vorba de cerșit”,”Au un u în plus roumain-romain”, „Plătesc impozite”, „Se școlarizează, trec bacalaureatul”, „Au un nume, studiază geografia țării lor, sunt declarați la starea civilă, fac educație sexuală”, sunt răspunsurile date de cei aflați în sudio.

Răspunsul corect oferit de realizator este că 85% din români învață limba franceză.

„Nu învață italiana?”, comentează unul dintre invitați, în timp ce un altul dă și explicația, folosind un ton ironic referitor la cerșetorie: „Pentru copil, copilul vrea să mănânce”.

În replică, Ministerul de Externe a precizat că a luat act cu indignare de comentariile din cadrul emisiunii. Ministerul a transmis de asemenea și un comentariu al ministrului Baconschi referitor la această emisiune. Baconschi spune că, în calitate de fost ambasador al României la Paris și ca „om care apreciază valoarea spiritului francez”, a manifestat multă deschidere față de tot ce înseamnă libertate de exprimare a mass media. „Dar astfel de emisiuni, care pot fi generatoare de discriminare și acte xenofobe, vin să nege și să lovească chiar în acest spirit”, adaugă ministrul.

El spune că s-a simțit „jignit și extrem de surprins în calitate de reprezentant al unei țări francofone” de această „legătură imorală” care s-a făcut, pe nedrept, între faptul că 85% din elevii români învață limba franceză în școală și utilizarea acesteia într-o etapă ulterioară, de așa numiții „cerșetori” români.

Recent, românii au fost ironizați și în emisiunea televizată „Les Guignoles de l’Info” din Franța.

Inchide