ANALIZĂ REUTERS. PUTEREA din spatele „TRONULUI” din Coreea de Nord. Cine sunt cei trei grei care vor asigura dictatura tânărului Kim

ANALIZĂ REUTERS. PUTEREA din spatele „TRONULUI din Coreea de Nord. Cine sunt cei trei grei care vor asigura dictatura tânărului Kim
Publicat: 23/04/2012, 19:34
Actualizat: 23/04/2012, 20:13

Puterea reală din Coreea de Nord va reveni, cel mai probabil, unui cerc restrâns de consilieri și nu lui Kim Jong-un, cel mai tânăr fiu al defunctului lider Kim Jong-il, care nu are experiența necesară, arată o analiză realizată de Reuters.

Consilierii vor fi cei care vor decide dacă statul nord-coreean va lansa operațiuni militare împotriva Coreei de Sud, pentru a întări succesiunea lui Kim Jong-un, sau dacă va urma o perioadă de tranziție pașnică.

Respectul confucian pentru vârstă și influența armatei fac ca influența tânărului Kim să fie mult mai redusă decât cea a tatălui sau a bunicului său, Kim Ir Sen, întemeietorul Coreei de Nord.

Cel mai influent consilier este, în momentul de față, cumnatul lui Kim Jong-il, Jang Song-thaek, în vârstă de 65 de ani. Jang este supraviețuitorul tranziției sângeroase și al reabilitării care i-a ținut la putere pe cei doi Kim pentru mai bine de șase decenii. El este însurat cu sora lui Kim Jong-il.

„Jang a jucat un rol considerabil cât timp a fost bolnav Kim Jong-il și trebuie să se descurce cu problema succesiunii, dar și cu relațiile Coreei de Nord cu Statele Unite și cu China”, susține Yang Moo-jin de la Universitatea de Studii Nord-Coreene.

„El este responsabil să îl facă pe Kim Jong-un liderul legal și recunoscut, prin aducerea împreună a partidului și a armatei”, a continuat acesta.

Kim Jong-un este cel de-al treilea fiu al lui Kim Jong-il și a primit titluri oficiale începând cu anul 2010. Eventualitatea morții tatălui său l-a adus în atenția publicului ca fiind „Marele Succesor”.

Traiectoria lui Jang Song-thaek în viața politică din Coreea de Nord

Jang a avut toată susținerea cumnatului său, care i-a acordat un post în Comisia Națională de Apărare în 2009, consiliul suprem de conducere pe care Kim Jong-il îl conducea, în calitate de lider al statului militar.

Numirea lui Jang în Comisia de Apărare a fost făcută după atacul cerebral pe care liderul nord-coreean l-a suferit în 2008, moment în care acesta trebuie să fi realizat că, în eventualitatea morții sale, nu ar fi fost pregătit să acorde puterea unuia dintre fiii săi.

Comisia a reprezentat vârful de lance al puterii din Coreea de Nord, pe care Kim o folosea pentru a-și promova propriile învățături politice, numite Songun, care prevedeau primatul armatei. Numirea lui Jang ca vicepreședinte l-a făcut pe acesta al doilea cel mai puternic om din stat.

De asemenea, o dată cu funcția sa de rang înalt, Jang a devenit cel care trebuia să aibă grijă de tranziția puterii dinastice, în eventualitatea în care Kim Jong-il nu putea să realizeze o tranziție graduală. El a dispărut pentru o vreme din viața publică, însă în 2006 a revenit, motiv pentru care se crede că ar fi fost îndepărtat și apoi reabilitat de către liderul nord-coreean.

Jang este considerat un pragmatic care a câștigat încrederea lui Kim Jong-il, mai ales pentru că înțelege foarte bine politicile interne și politicile economice. El ocupă poziția a 19-a pe lista de 232 de persoane însărcinate cu înmormântarea lui Kim. Comitetul responsabil de înmormântare este condus de Jong-un.

Sora defunctului lider comunist, Kim Kyong-hui este șefa departamentului de industrie ușoară, are 65 de ani și este legătura dintre Jang și familia conducătorilor. Ea este persoana către care Kim Jong-il s-a orientat în ultimii ani, pentru sfaturi și prietenie, susțin analiștii de la Seoul.

Se consideră că aceasta ar avea o problemă cu alcoolul, motiv pentru care ar fi fost ținută de-o parte în anumite perioade, însă ea a fost cea mai activă persoană din anturajul lui Kim, în timpul călătoriilor acestuia pe teren, conform presei de stat din Coreea de Nord.

Cu toate acestea, sunt foarte puțini cei care consideră că Jang sau soția sa ar dori să îl dea la o parte pe Kim Jong-un pentru a prelua chiar ei puterea. „Acest lucru ar genera o luptă de putere care ar scăpa de sub control, iar ei sunt prea responsabili ca să facă așa ceva”, susține Yang, de la Universitatea de Studii Nord-Coreene.

Elita vrea să supraviețuiască, iar o luptă pentru putere i-ar dăuna

Având în vederea puterea ridicată de care se bucură armata, există riscuri reduse pentru apariția unei lovituri de stat sau a unei schimbări de regim, după modelul revoluțiilor din lumea arabă.

Ri Yong-ho, șeful armatei, este al patrulea pe lista celor care se ocupă de înmormântarea lui Kim, iar puterea de care se bucură este dovada încrederii pe care fostul lider a avut-o în el. Mai mult, el contrabalansează puterea lui Jang.

„Jang a fost loial, însă și foarte puternic, iar asta s-ar putea să fi fost sursa neliniștilor (lui Kim Jong-il)”, declară Paik Hak-soon, expert privind structura de putere a Coreei de Nord de la Institutul Sejong.

Elita puterii din Coreea de Nord este o structură cu trei straturi, formată din armată, Partidul Muncitorilor și parlament. Comisia Națională de Apărare este instituția supremă de conducere, în fruntea căreia s-a aflat Kim Jong-il.

Partidul Muncitorilor din Coreea de Nord a fost condus de Kim până la moartea acestuia, iar în cadrul unei adunări generale de anul trecut s-a vrut instituirea acestuia ca sursă primară a puterii.

Parlamentul este condus de Kim Yong-nam, o figură loială, dar pasivă, în care analiștii nu văd nicio amenințare privind procesul de tranziție. Experții susțin că nu e clar cum vor afecta interesele individuale ale elitei tranziția puterii în cel mai critic moment cu care se confruntă țara.

Totuși, este clar că elita vrea să supraviețuiască, iar o luptă pentru putere nu i-ar permite acest lucru.

„Leadership-ul nord-coreean este unit”, susține Andrei Lankov, de la Universitatea Kookmin din Seoul. „Ei înțeleg că trebuie să stea împreună pentru a nu pierde”.

Jang, soția sa, Kim, și vice-mareșalul Ri sunt figurile care vor asigura accesul la putere al lui Jong-un și care vor menține statul nord-coreean cel puțin până la aniversarea centenarului de la nașterea lui Kim Ir Sen, în 2012.

„Acești oameni administrează o celulă de criză”, spune Cho Min, de la Institutul Corean pentru Unificarea Națională. „Ei se vor asigura că toată lumea va înțelege că nu e în interesul nimănui să fie împotriva lui Kim Jong-un”. (Adrian Marica)

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
Ups! Andreea Marin, gafă colosală! Lenjeria mult prea mică a lăsat la vedere tot
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Jador s-a oprit la un bărbat care se ruga pe stradă! L-a luat cu el...
Simona Halep, apariție de senzație! Cum arată în ultima reclamă
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
Parcursul favoritului în cursa pentru preşedinţia PNL. Florin Cîţu: economist, politician şi omul din mijlocul...
O bancă vinde un Suzuki Vitara recuperat de la client. Mașina arată ca nouă, dar...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Țara care elimină complet restricțiile împotriva COVID. „Este timpul să ne întoarcem la o viață...
Vedeta și-a început viața intimă la 11 ani, iar la 12 devenea mamă! Tatăl ei...
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice...
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
Netflix, în România: Tim Burton și Catherine Zeta – Jones filmează pe meleaguri mioritice
Marea CONFRUNTARE între ORBAN și CÎȚU! Se ALEGE PREȘEDINTELE PNL. LIVE
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Adevărul despre Irina Tănase! Ce a făcut, de fapt, în timp ce Dragnea era la...
Dezvăluire șoc în Familia Regală: ”Suntem frați, nu iubiți!”. Gestul lui Harry l-a scos din...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...